Annons

Här finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

Göteborg 1 600 kronor i månaden. Så mycket kan du få betala om du bor hos allmännyttan och hyr en parkeringsplats i centrala Göteborg. Poseidon har Sveriges dyraste boendeparkering bland kommunala bostadsbolag.
Foto: Gustaf Görfelt/Poseidon
Kommunala Poseidon har landets dyraste utomhusparkering. Johanna Silebäck är hyresförhandlare hos bolaget.

Poseidon har landets högsta avgifter för vanliga parkeringsrutor utan el. Det visar Hem & Hyras granskning. Varför kostar det så mycket, Johanna Silebäck, hyresförhandlare hos Poseidon?

– Framtiden-koncernen (De fyra kommunala bostadsbolagen i Göteborg) har en gemensam prisstrategi runt parkeringar. Målet är att parkeringarna ska bära sina egna kostnader och ha en prissättning som efterliknar marknaden. Det är en rättvisefråga. Hyresgäster som har bil får betala själva för parkeringen, den ska inte subventioneras av hyresgäster utan bil.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Var i staden hittar man den dyraste boendeparkeringen?

– Vi har justerat våra priser under tre år, och den sista prishöjningen kommer att genomföras 1 januari 2025. De platser som då kommer att kosta 1 600 kronor i månaden finns inne i stadens centrala delar, till exempel i Olivedal eller Johanneberg. De billigaste, som kostar 480 kronor, finns i ytterområden som Kortedala, Bergsjön eller Backa.

Du säger att bilägare ska betala sina egna kostnader. Men kostar det så mycket att hålla en bit asfalt i ordning?

Annons
Läs ocksåPolitikerna vill att göteborgarna ska åka kollektivt – men har chockhöjt priset

– Priserna avgörs både av vilka egenskaper en parkeringsplats har och av det geografiska läget. Vi har tittat på vilken prissättningsmodell som kommunala Parkeringsbolaget har och använt den som riktlinje.

Vill ni påverka hyresgäster att välja bort bil?

– Vi vill uppmuntra till andra mera hållbara lösningar. Självklart ska det fortsatt finnas möjlighet till parkering för dem som behöver bil, men parkeringarna behöver bära sina kostnader. Vår mobilitetsstrategi innebär också att vi förenklar för att transportera sig på andra sätt än med bil.

Läs ocksåDärför kan din personliga parkering snart vara historia

Lägenhetshyror förhandlas, men för p-platser råder marknadshyra. Finns det en risk att ni höjer parkeringshyrorna om ni inte får igenom så höga bostadshyror som ni vill ha?

– Nej, det är inte så vi ser på det. Vi vill separera parkeringsplatserna från bostadshyrorna.

Annons

Poseidons dyraste parkeringar ligger högre än de dyraste hos allmännyttan i Stockholm. Hur tror du att det kommer sig?

– Här i Göteborg har vi som sagt tagit fram en gemensam strategi efter att ha undersökt hur marknadsläget ser ut här. När det gäller andra delar av landet har jag inte insikt i hur man resonerat. Därför har jag svårt att uttala mig om det.

Läs också Chockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt" Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.