Annons

Här fixade barnen sin egen lekplats

Stenungsund På Keplers gård i Stenungsund fick barnen bestämma hur lekplatsen skulle se ut. Nu har arbetet blivit en handbok som kan guida andra.

Det är kallt ute, men ingen fryser. Över lekplatsens nylagda konstgräs på Keplers gård springer sex rosiga barn i bylsiga vinterkläder. Isabelle Gripengård, 6, och Elsa Estrefi, 10, äntrar den stora kompisgungan och svingar sig högt upp i luften.

–Vi leker här nästan varje dag, hojtar Elsa glatt.

Läs ocksåBarnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg"

– Det finns en lekplats på Kolningsberget. Men det är inte så roligt där. Det finns bara två gungor. Nu vill jag vara här och leka, fyller Isabelle i.

Det är inte konstigt att de gillar sin nya lekplats. Barnen i området har själva fått vara med och utforma den, i samarbete med hyresvärden Stenungsundshem och Hyresgästföreningen.

– Barnen hade jättebra idéer, och man märkte att de tyckte att det var kul att engagera sig. De gillade att bli lyssnade på, säger Linda Alexandersson, marknadschef på Stenungsundshem.

Läs ocksåNyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyrorEn tvådelad bild med en lila napp och en hand som håller en domarklubba över en bok med titeln "Hyreslagen".

Arbetet började för 1,5 år sedan, med en inbjudan till områdets barn i åldrarna 5–12 år. På sommaren gjordes en heldagsutflykt till flera olika lekplatser i Uddevalla, i studiesyfte.

– Jag var imponerad av det. Jag har aldrig varit med om det här där jag har bott förut. Där har det bara kommit en lekplats. Sedan fick de bygga modeller. Dem gjorde de alldeles själva, vi hjälpte bara till att hålla. De har i stort sett bestämt alternativen själva, barnen, säger Fredrik Gripengård, pappa till Isabelle och hennes tvillingsyster Sofia.

Annons

De tre slutliga förslagen hade förvisso vissa begränsningar, med hänsyn till saker som säkerhet och budget. Men vid omröstningen fick bostadsbolagets dåvarande vd Ulf Lindén se sig överkörd.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

– Barnen röstade på ett förslag och Ulf på ett annat. Och då blev det som barnen ville. Det var lite kul faktiskt, säger Linda Alexandersson.

Sedan dess har barnen varit med och tagit första spadtaget, och nyligen invigdes deras verk med pompa och ståt.

Egentligen handlar det om mer än en lekplats, konstaterar Anders Rollings, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen. Han ser arbetsprocessen som en demokratiskola för barn.

– Vem som helst kan hamna i beslutande församlingar, bara man vet vägen dit. Många gånger handlar det om ett kunskapsglapp, särskilt i socioekonomiskt utsatta områden, säger han.

Inom kort finns erfarenheterna från Keplers gård samlade i en handbok. Den har tagits fram tillsammans med forskare vid Göteborgs universitet som jobbar med barns inflytande vid stadsplanering.

Annons

– Metoden har funkat så pass bra att vi verkligen vill att den ska sprida sig. Förhoppningen är att Barnens samråd kan poppa upp lite var som helst i landet, säger Anders Rollings.

Till våren är det dags igen i Stenungsund, denna gång i bostadsområdet Kopper. Även Hasselbacken står på tur.

– Vi kommer att fortsätta jobba så här, säger Linda Alexandersson.

I mörkret på Keplers gård är leken slut för i dag. Men Isabelle Gripengård har redan planer för hur lekmöjligheterna snart kan bli ännu bättre: nya barn har just flyttat in i huset intill.

– Jag ska knacka på hos dem i morgon, säger hon.

Fakta: Barnens samråd
  • Barnens samråd är en samarbetsmodell mellan den kommunala hyresvärden Stenungsundshem och Hyresgästföreningen.
  • Syftet är att ge de yngsta hyresgästerna mer att säga till om.
  • Lekplatsen på Keplers gård är det första projektet som har genomförts. Nu väntar liknande satsningar i bostadsområdena Kopper och Hasselbacken.
  • Arbetsmetoden beskrivs i en ny handbok som tagits fram i samarbete med Göteborgs universitet.
Fakta: Så får du igenom din idé
  • Gå ihop med några kompisar som du brukar leka med. Tillsammans hörs ni ännu bättre.
  • Peka på problemet. Vad vill du förändra? Du måste inte ha en färdig idé, men gärna konkreta förslag.
  • Kontakta hyresvärden. Ta hjälp av en vuxen om det behövs. Din lokala hyresgästförening kan också hjälpa till. Ligg på – ibland behöver man vara lite envis.
Fakta: Påverka i fler kvarter
  • Växer dina idéer utanför ditt eget bostadsområde? Då kan du skriva ett medborgarförslag till din kommun.
  • Du kan också välja att gå med i ett politiskt ungdomsförbund.
  • Genom Hyresgästföreningen kan du engagera dig i bostadspolitik och boinflytande, utan någon koppling till något politiskt parti.
Fakta: Så funkar boinflytande
  • En rad västsvenska hyresvärdar, både kommunala och privata, har öronmärkt pengar för boinflytande i sina områden. Det sker i samarbete med Hyresgästföreningen.
  • Syftet är att göra hyresgästers åsikter hörda, och ge dem inflytande över det egna området och boendet.
  • Målet är ett tryggt boende, en bra boendemiljö, trivsel och gemenskap.
Läs också Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Grannen ville ha lägenheten – värden pressades säga upp mamman och skyllde på tvååringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.