Här fixar eleverna nya bostäder
— Det har varit kul och lärorikt att vara med om ett bygge på riktigt. Man har fått göra allt själv mestadels. I skolan bygger vi upp och river ner det igen. Men det här är något som ska stå kvar, säger byggeleven Noel Jardstål.
Vad har varit utmaningen?
— Att sätta köken, för väggarna var sneda och inte raka, så att få köken och skåpen i rätt nivå har varit svårt, det har varit många försök bakom, säger han.
Noel Jardstål är en av cirka 30 elever som läser sista året på Bråvallagymnasiets byggprogram i Norrköping och som varit med i satsningen ”Unga bygger för unga”. Ett projekt mellan gymnasieskolan och det kommunägda bostadsbolaget Hyresbostäder.
Under cirka ett års tid har byggeleverna fått vara med att bygga om den gamla butikslokalen i stadsdelen Ljura till fem nya hyreslägenheter riktade till ungdomar 18–24 år.
— Att man gör något på riktigt, det är extra roligt. Alla elever går ut på arbetsplatspraktik, men det här blir en förstärkning. Det blir bra kvalitet på lärandet. Skola fast på arbetsplats, säger Susanna Ölander Borg, rektor på Bråvallagymnasiet.
Enligt Hyresbostäder har ombyggnationen inte blivit dyrare än andra liknande projekt. Däremot har det tagit något längre tid att få bostäderna klara.
— För ska det funka för eleverna så kan vi inte ha samma tidplan som i vanliga fall. Så egentligen lade vi tidplanen åt sidan, det tar den tid det tar. I en situation med bostadsbrist är hastighet naturligtvis viktigt, att få ut så många lägenheter på marknaden så fort som möjligt. Men här finns så många andra viktiga värden i det här projektet, säger Stefan Källman, projektchef på Hyresbostäder.
Vad tjänar Hyresbostäder på att göra den här satsningen?
— Vi är väldigt beroende av att det finns kompetenta yrkesmän i den här stan. För många byggare är det största problemet att de inte hittar folk. Kan vi bidra till att de elever som går ut är bättre förberedda än annars, ja varför inte. Det ligger i vårt allmännyttiga uppdrag, säger han.
Hyresvärden och Bråvallagymnasiet vill nu fortsätta samarbetet och planer finns redan på ett nytt elevprojekt.
— Vi har ett till på gång där vi har en lokal som ska bli fyra lägenheter. Det här har varit så positivt så det finns ingen anledning till varför vi inte skulle göra fler, säger Stefan Källman.
De fem ungdomslägenheterna i Ljura består av ettor på cirka 20–40 kvadratmeter, med en månadshyra på 4500–6000 kronor, och är redan uthyrda. Byggeleven Noel Jardstål bor än så länge kvar hemma och har inte börjat leta efter eget boende ännu.
Skulle du kunna tänka dig att bo här?
— Nja, en etta är lite för litet. Jag skulle vilja ha två rum i alla fall, säger han.