Här fixar hyresgästerna egen el

Göteborg Hyresgästerna på Teleskopgatan i Bergsjön har gett sitt hus en rejäl make over, det syns. Men att renoveringen gjort dem självförsörjande på el är det inte alla som vet.

Niovåningshuset Stacken lyser som en svart kristall. Byggnaden på Teleskopgatan i Bergsjön är helt klädd i solpanel, 1 800 kvadratmeter totalt. På våning sju bor Michelle Wermäng, med en svindlande utsikt. Den kan hon uppskatta igen, efter nästan ett år med byggställningar utanför. Trots en påfrestande byggprocess är hon enbart positiv till husets nya, futuristiska yttre.

– På sommaren, när alla träd är gröna, ser det ut som om huset är klätt i växtlighet.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Men materialet är inte valt i första hand för sin skönhet. Tack vare den nya fasaden är huset så gott som självförsörjande på el. I alla fall till 90 procent. Det är också det som Michelle, och många av hennes grannar, uppskattar mest. Att huset bidrar till att skona klimatet.

– Nu när jag fått uppleva att bo så här så känns det självklart. Idag skulle jag ha svårt att tänka mig ett boende som inte är så energieffektivt, säger Michelle.

Stacken är inget vanligt hyreshus. Det är ett kollektivhus med flera gemensamhetslokaler, som ett storkök och en lekhall. Det är också en kooperativ hyresrättsförening. Det innebär att hyresgästerna själva äger huset.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

De står också för förvaltningen. Den kombinationen har varit avgörande tror Zack Norwood, hyresgäst och en av de två projektledarna. Både för att renoveringen skulle bli av, och för att den faktiskt inte gav någon som helst hyreshöjning. Målet var att sänka kostnaderna och samtidigt göra en insats för miljön, inte att höja standarden.

– Vi har givetvis fått ta lån. Men det som lånet kostar oss, det sparar vi in på minskade kostnader för el och uppvärmning, säger han.

Fasaden lockar studiebesök från både när och fjärran. Men enligt Zack är den bara en bonus. Det är det nya ventilationssystemet, den förbättrade isoleringen och de nya fönstren som gjort att huset i dag klassas som ett passivhus.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Det är inte lika synligt, men vi har jobbat med en stegvis renovering som till slut blev ett passivhus.

Även om det är hyresgästerna som bestämmer gäller det att de är överens för att ett projekt av den här storleken ska gå att genomföra. Alla var inte positiva när idén först dök upp. Någon oroade sig för kostnaderna, en annan för skadegörelse – skulle materialet hålla? Som vanligt i Stacken avgörs frågor demokratiskt. På det sista mötet, när beslutet skulle klubbas, var uppslutningen maximal.

– Jag har aldrig sett så många personer på ett husmöte tidigare, säger Zack.

Att majoriteten sade ja är huset ett lysande bevis på. Nu återstår bara små detaljer, inte minst markarbete där byggställningarna stått. På den leriga gräsmattan har några grannar samlats kring grillen. Pinnbröd och sojakorvar samsas på gallret.

En av dem som valt att luncha ute är Mikaela Neuman. Hon har bott i Stacken i fem år. Även hon är nöjd, men medger att det finns nackdelar. Den allra största är att mobiltäckningen försämrats på grund av de nya, tätare fönstren. Ett problem man jobbar på att lösa. Men det positiva väger ändå över.

– Jag blir glad varje gång jag ser vårt hus. Och känner mig stolt.

Fakta: Energikoll på vitvarorna
  • Använd diskmaskin om du har. Den är mer energieffektiv än handdisk. Använd vattenkokare i stället för spisen när du ska koka upp vatten.
  • Försök tvätta i 40 grader i stället för 60 grader. Det kan halvera energiförbrukningen.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +5 och -18 ska det vara. Och dra ur alla laddare när de inte används.
Fakta: Övertyga din hyresvärd
  • Bilda en grupp som kan påverka. Det är alltid lättare om man är fler, tipsar Stackens hyresgäster.
  • Lyft fram värdet för värden – passivhus och solceller sparar pengar. En energirenovering är också ett sätt att göra skillnad på lång sikt.
  • Ta hjälp av expertis. Den här typen av renoveringar är fortfarande ovanliga. Lär av dem som redan gjort det.
Fakta: Solceller – även i oktober
  • När solljus träffar solcellen uppstår elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan. Genom att koppla in en ledning kan man utvinna ström i form av likström.
  • Produktionen är som högst under sommarhalvåret, från mars till oktober.
  • För att kunna använda strömmen i huset krävs en så kallad växelriktare som omvandlar strömmen till växelström.
Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.