Här fixar hyresgästerna tak över huvudet åt taggiga grannar
I bostadsområdet Båtsmanstorpet i Mölnlycke finns cirka 70 radhuslägenheter. Här har den lokala hyresgästföreningen nyligen köpt in flera bon för igelkottar.
De gröna små husen är av trä, med en ingång i form av en smal tunnel. Tunneln hindrar större djur, framför allt grävlingar, från att komma in i boet.
Igelkottshusen står skyddat hemma hos ett par av områdets hyresgäster på deras uteplatser. En av dem är dagbarnvårdare, så barnen kan dagligen följa de taggiga grannarnas vardag.
Köpte först ett eget igelkottsbo
Initiativtagare är hyresgästen Anders Grund som har bott i området i snart 20 år. Han har sett att det finns igelkottar där och ville hjälpa dem att trivas och stanna kvar i kvarteret.
Därför köpte han och hans sambo först ett bo till sin egen tomt förra sommaren, för egna pengar. I boet installerade de en kamera för att kunna följa sin inneboendes liv och leverne. De kallar kotten för Pigge.
– Fast han tryckte upp en massa bomaterial mot väggen så nu ser man inget. Men vi får en avisering om när han är hemma, säger Anders.
Gemensamt beslut om fler bon
Idén om fler igelkottshus föll omedelbart i god jord när Anders Grund senare föreslog saken för sin lokala hyresgästförening. Under våren tog styrelsen beslut om att satsa 5 000 kronor på två gemensamma hus plus tillbehör.
– Det var inget snack om det, berättar Anders Grund.
För den lokala hyresgästföreningen Båtsmanstorpet är bona en satsning på en ekologisk boendemiljö och en hållbar livsstil. Igelkotten är sedan tre år rödlistad som ”nära hotad”, och Västra Götaland är ett av de områden där arten minskar.
Men inte i Båtsmanstorpet. Här tycks de trivas och vilja stanna kvar.
– Jag har nattvandrat, och räknat till fyra, säger Anders Grund.
Fler idéer som ska gynna djurlivet
Framöver hoppas hyresgästerna i området att kunna göra fler satsningar på en hållbar närmiljö. Bland annat överväger de att förmå hyresvärden, kommunala Förbo, att låta hyresgästerna ta hand om vissa gräsytor till förmån för både igelkottar och andra grannar från djurriket.
– Planen är att ha samtal med Förbo om att ta över en del av allmänningen och sköta den själva, för att få den mer ängslik, säger Anders Grund.
– Man hoppas att man kan inspirera fler till en mer hållbar hyresgästmiljö.
Igelkotten är fridlyst sedan 1972, och numera rödlistad som ”nära hotad”. Så här kan du hjälpa dem om de flyttar in där du bor, tipsar Naturskyddsföreningen:
- Spara en lövhög på din uteplats, gärna under en buske. Perfekt som sommarbo.
- Snickra ett igelkottsbo för vinterdvalan.
- Ge dem inte mjölk. Hund- eller kattmat, matrester och vatten går bra.
- Skapa ett vilt hörn på gården där insekter och småkryp trivs. Mat och mys åt igelkottar.
- Använder ni robotgräsklippare i ditt område? Låt den i så fall bara jobba dagtid.
Igelkotten räknas numera som en skyddsvärd art. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, följer var dessa arter håller till och när de är där. Om du vill så kan du hjälpa forskarna genom att berätta var du har sett en igelkott. Läs mer om hur du gör här.
För att vårda skadade vilda djur krävs tillstånd från länsstyrelsen. Ett antal privatpersoner och föreningar har sådana tillstånd. Ett exempel är riksorganisationen Katastrofhjälp – Fåglar och vilt, med ett fyrtiotal lokalföreningar. Tillstånden omfattar oftast igelkottar, samt fåglar, ekorrar och harar. Vill du veta vilka som har tillstånd att vårda skadat vilt där du bor? Kontakta länsstyrelsen i ditt län.
Det är förbjudet enligt djurskyddslagstiftningen att hålla vilda djur instängda som sällskap eller hobby.
Källa: Naturvårdsverket