Annons

Här frodas kärlek – även i potatisform

Jönköping I juni är det 35 år sedan Salladslunden invigdes. Sedan dess har hyresgäster på Råslätt odlat flitigt intill sitt bostadsområde och på köpet skaffat sig odlarvänner.
, ,

Det knastrar i det solvarma gruset när Gun-Britt Strömberg guidar oss in i koloniområdet. Svartån rinner stilla strax utanför, där även en äng av vitsippor breder ut sig.

Vi är på ett av fem områden med kolonilotter som det kommunala bostadsbolaget Vätterhem erbjuder sina hyresgäster på Råslätt. Varje område har en egen förening och i Salladslunden är Gun-Britt vice ordförande.

Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

– Salladslunden invigdes sjätte juni 1979, på Svenska flaggans dag. Och då började man från noll, berättar Gun-Britt.

En hel del har hänt sedan dess. Salladslunden är numera självförsörjande på jord, har källsortering, brunnar och vattenledningar samt rejäla förråd till var och en som odlar.

– I vårt område har vi beslutat att inte bygga högre än en meter så vill man ha hus får man välja en annan förening. Vi vill ha det så här, så att man ser allt det vackra, säger Gun-Britt som odlat på Salladslunden sedan 2008.

Läs ocksåSkördetider för Gottsundabarn: "Det är roligt att se hur det växer"En odling med rader av kålblad, täckta av en markväv. Längst bort i bilden springer några barn över fältet. Himlen är klarblå med lätta moln.

– Man får en fantastisk gemenskap när man har ett sånt här intresse. Vi kommer ut hit tidigt på året, även om det inte går att odla. Men vi sitter här och solar och fikar när vårsolen kommer fram i februari och det droppar från taken.

På Gun-Britts kolonilott växer potatis, morötter, palsternacka, rödbetor, sallad, jordgubbar, bönor, ärtor, grönkål, olika lök och kryddor.

Annons

Förutom blommorna då.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

– Rosor älskar jag mest, bara för att de är så vackra. Här har jag ”Abraham Derby” och den doftar med stora orangefärgade rosor så man blir alldeles lyrisk. Och så har jag ”Lill Lindfors” och den är lika vacker som hon, säger Gun-Britt och skrattar.

Lite längre ned längs grusgången sitter Ingrid Shultz och påtar i jorden. Plötsligt åker handen rakt ned i ett hål.

– Sorken har varit framme. Vi brukar säga att den äter hos oss och sedan går den ned till ån och dricker. Men men, det hjälper ju inte att vara arg på den, säger hon.

Gun-Britt och Ingrid berömmer sin hyresvärd Vätterhem för möjligheten att få odla.

– Det är viktigt när man bor så här som vi gör i lägenhet. Det här är en liten oas där man träffar folk, säger Ingrid.

Annons

Att de känner kärlek till jorden råder ingen tvekan om. Och att jorden ger kärlek tillbaka har Gun-Britt bevis på.

– Kom ska jag visa något, säger hon och vecklar ut ett litet paket av hushållspapper.

Varsamt tar hon fram en potatis. Den har formen av ett perfekt litet hjärta.

– Jag tog upp den i september och har sparat den i kylskåpet. Jag fick faktiskt tre stycken men bara den här har klarat sig. Nu har jag tagit fram den så att den ska gro, säger Gun-Britt och tillägger med ett leende:

– Vi får se vad som händer när den ger skörd. Det kanske blir fler hjärtan. Man vet aldrig!

Fakta: Tips till nybörjaren från Gun-Britt och Ingrid

Grunden är viktig så gräv ordentligt och rensa bort ogräs. Fyll sedan på med bra jord.
Rensa ogräs regelbundet, det kan kväva nyttoväxten och tar näring.
Börja gärna med att odla potatis, det är lätt och tacksamt att odla. Baljväxter är jordförbättrare så det är också bra.
Glöm inte att vattna, ta helst vara på regnvatten.
Njut av din kolonilott!

Läs också Lök och potatis är lycka på lotten Stadsodlingen skapar gemenskap bland grannarna året om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.