Här går inflyttare före kön
Bostadsbristen breder ut sig över landet – även i Norrland. De allt färre hyreskontrakten blir alltmer attraktiva. Samtidigt behövs en inflyttning för att kommunerna ska kunna växa. Fler skattebetalare betyder mer pengar i kassan, som i sin tur kan ge fler bostäder. Vissa kommuner erbjuder därför olika slags förmåner och rabatter om man flyttar dit med ett anställningskontrakt i näven.
Mathias Rönnberg, 25, är hemvändare efter fem års studier i Umeå. Som nyexaminerad civilingenjör i energiteknik fick han ett jobberbjudande i Sundsvall.
– Men man vet ju inte om man kommer att trivas med jobbet eller kanske ångrar sig, därför ville jag helst bo i hyresrätt som man enkelt kan säga upp i så fall, säger Mathias.
Han ställde sig i Mitthems bostadskö med önskan om en lägenhet i hamnen. Men när kontrakten för nybygget Vapelhöjden på Skönsmon släpptes anmälde han sitt intresse dit.
Och trots att tusentals sökte lya i Vapelhöjden fick Mathias första tjing. Flytten till nya jobbet gav förtur i bostadskön.
– Söktrycket på de 37 lägenheterna var otroligt högt. Vi hade 4 972 anmälningar, berättar Ulla Nilsson, uthyrare på Mitthem.
Tack vare prioriteringen av inflyttare var Mathias en av dem som fick flytta in i det nybyggda höghuset 1 april.
– Jag stod inte i kö mer än en månad. Men lite tur hade jag nog också, att inte fler inflyttare var intresserade.
här kliver du som arbetsinflyttare före i kommunala bostadskön:
- Mitthem/Sundsvall
Krav: Intyg på fast heltidsanställning eller provanställning på minst 6 månader. Bor utom pendlingsavstånd. Skattskriver sig i kommunen. Prioriteringen gäller för varannan lägenhet som läggs ut för uthyrning.
- Övikshem/Örnsköldsvik
Krav: Registrerad i vår bostadskö. Du får då poäng efter hur lång tid du stått i kö. En dag ger en poäng. Som arbetsinflyttare från annan kommun får du en inflyttningsbonus motsvarande två års köpoäng. Intyg ska kunna visas upp.
- Bräcke kommun
”För personer som fått fast tjänst i kommunen och söker bostad, försöker vi att ordna lägenhet/boende.” (Gudrun Axelsson, Bräcke kommun)
- Timråbo/Timrå
”Ibland görs undantag för till exempel arbetsinflyttning till kommunen. Det vill säga folk som flyttar lång väg för att jobba i eller i närheten av vår kommun.” (Lotta Björklund, vd)
- Krambo/Kramfors
Krav: Anställning inom kommunen ger förtur till nyinflyttade.
- Strömsunds Hyresbostäder
Krav: Fast heltidsanställning eller provanställning på 6 månader. Bor utom pendlingsavstånd.
(De allmännyttor i Jämtland och Västernorrland som inte finns med på listan premierar inte arbetsinflyttare.)
I Västernorrland är kötiden för en lägenhet 14-15 månader, beroende på antal rum.
I Jämtland får man köa i 31-32 månader.
I Norrbotten 35-47 månader.
I Västerbotten 38-43 månader.
Källa: Hyresgästföreningens rapport ”Ett land fullt av bostadsköer” 2014