Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera”
Louise Andersson lyfter upp motorhuven till bilen som står parkerad bredvid hyreshuset på Lindängen i södra Malmö. Sedan hoppar hon plötsligt bakåt och skriker högt.
– Åh fy fan! Där var en råtta!
Det rasslar till när en råtta flyr från bilens inre och vidare in i det stora buskaget bredvid parkeringen. Kvar inne i motorrummet finns flera synliga högar med bajs och missfärgade fläckar på motordelarna.
– Bilen luktar verkligen skitäckligt. De tuggar på isolering och kablar. Det är råttspillning överallt. Kolla där på motorblocket. Oh my god!
Louise Andersson pekar på det svarta gummiskyddet som täcker motorblocket. Det är skadat av något som ser ut som små gnagmärken. I ett hörn ligger en råttskrämma som hon har köpt och som ska sända ut störande ljud. Men det fungerar uppenbarligen inte. Louise Andersson berättar att stanken brukar komma när motorn varit i gång en stund och värmt upp det som råttorna lämnat efter sig.
– Det är livsfarligt egentligen. Jag sitter och kör med barn i bilen och vet inte vad råttorna gnagt sönder. Tänk om bromsarna slutar fungera?
Tusenlappar till bilreparationer
Louise Andersson är inte ensam om sina problem. Hennes granne Anna Tomasson slog larm till hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, redan för tre år sedan. Sedan dess har flera grannar fått lämna in sina bilar på dyra reparationer efter att råttorna gnagt sönder kablar. För Hussein El-Hachem är råttornas närvaro en ständig stress.
– Jag vet aldrig om bilen ska starta eller om jag ska behöva ringa jobbet och säga att jag blir sen. Man tänker på det hela tiden, säger han.
Louise Andersson har precis betalat 800 kronor för en avgnagd slang som leder spolarvätskan. Ghiath Ziada har tvingats lämna in sin bil på reparation två gånger på kort tid. Total kostnad: 5 400 kronor. Och Julie Skive har nyligen betalat 5 500 kronor efter att råttorna förstört flera sladdar under motorhuven, bland annat till farthållaren, bromsarna och växellådan.
– Vi betalar hyra till MKB, både för lägenhet och parkering. Det är de som har ansvaret. Ändå är det vi som i slutänden får stå för alla kostnader för skador, precis som om utgifterna för en barnfamilj inte redan är nog. Det här sker på mark som de har ansvar för, säger Louise Andersson.
Köper egna råttfällor
Trots att grannarna påtalat problemen flera gånger, både till hyresvärden och till kommunens miljöförvaltning, fortsätter det. Råttorna finns i bilarna, i sandlådan, i rabatter och på uteplatsen. Det visar hyresgästernas egna bilder. De har själva bekostat råttfällor i bilarna. Och de har försökt med det mesta: fällor, tabasco, chili, ljudstörare. Inget hjälper.
– Man är ju villig att testa allt. Särskilt när man inte får något gehör från hyresvärden. Vi lägger ut hur mycket pengar som helst på lagningar. Så sent som igår fångade jag en råtta i min bil, säger Anna Tomasson.
– Man blir ledsen och upprörd. Det är ändå ens egendom, fortsätter hon.
Experten: Råttor sprider smittor
Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex, är inte insatt i det här fallet men uttalar sig generellt.
– När problemen pågår i flera år har bekämpningen ofta fallerat på flera olika sätt. Alla måste samarbeta för att få bukt med råttorna. Hyresvärden, hyresgästerna och skadedjursbekämparna, säger Thomas Persson Vinnersten.
Att det springer råttor i ett område är inte bra och det är viktigt att få bukt med problemen menar han. De förstörda bilarna gräver hål i plånboken men råttor kan också sprida smittor.
– De rör sig mellan smutsiga miljöer i avloppet och rena miljöer och kan sprida alla möjliga bakterier. Salmonella till exempel, säger Thomas Persson Vinnersten.
Vill ha mindre grönska och färre träd
Hyresgästerna är överens om vad som borde göras. De vill att hyresvärden skär ner buskage och träd i det lummiga området för att få bukt med problemen. Att grönskan gör det mer tilltalande att bo här spelar ingen roll. Hyresvärden redan skruvat igen alla odlingsbäddar för att hålla råttorna borta.
– Jag förstår att det är jättefint och attraktivt med så mycket grönska. Man tänker på miljö och hållbarhet. Men det är inte attraktivt att bo här om man har de här problemen. MKB tänker mer på att det ska vara snyggt än att lyssna oss. Råttorna har hela tiden någonstans att gömma sig. De kan bygga bo i vilket buskage som helst, säger Louise Andersson.
– Hellre att de lägger ut singel och stenar och vi har lite blomkrukor i stället än att vi har det som nu, säger Anna Tomasson.
Enligt Thomas Persson Vinnersten, kan mindre grönska mycket väl hjälpa.
– Man måste gå till botten med var råttorna finns och har sina bon och sedan jobba därifrån. Att bara sätta ut fällor hjälper inte utan man måste ta ett helhetsgrepp. Där kan det ingå att byta ut växtligheten, säger han.
”Vi har gjort det vi har kunnat”
Hyresvärden MKB är väl medvetna om problemen med råttor i kvarteret på Lindängen. Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, menar att de har gjort vad de har kunnat. Att råttorna sprids i hela området är inte kopplat till slarv från MKB:s sida utan hänger ihop med nybyggnation på granntomterna, menar hon.
– Vi har lagt ut råttgift, beskurit och tunnat ut buskar runt fastigheten och pratat med de som bor där om vikten av att hålla rent. Vi kommer också att byta ut sanden i sandlådan och se över buskage runt soprummen och eventuellt ta bort papperskorgarna, säger hon.
Men det här har ju pågått i tre år, har ni verkligen gjort tillräckligt då?
– Det här beror till stor del på den nybyggnation som har pågått i området under hela tiden. När man bygger och rör runt i marken så kommer råttorna fram. Vi har gjort det vi kan på vår mark. Men det beror till stor del på det som händer runt omkring och det har vi ingen rådighet över.
Vad är lösningen för hyresgästerna om ni har gjort allt ni har kunnat?
– Parkeringen är vår mark men inte det runt omkring. Men vi har kontakt med kommunens gatukontor och de ska vidta åtgärder. De ska sanera och beskära buskage. Jag förstår att det kan te sig lite konstigt att vi inte sköter allt. Men vi har agerat och tagit tag i problemen och gjort det vi har möjlighet att påverka.
Hyresgästerna har höga kostnader kopplat till att råttorna gnager sönder deras bilar. Är det rimligt när de parkerar på er mark och betalar hyra för parkeringen till er?
– Jag förstår att de är frustrerade, det är inte alls trevligt med råttor, men vi har gjort det vi har kunnat på vår mark. Vi är i kontakt med gatukontoret och under september ska de röja på sin mark intill parkeringen, säger Margaretha Söderström.
- De förökar sig snabbt. Råttornas ungar är könsmogna redan när de är ett par månader gamla. I teorin kan därför ett råttpar ge upphov till upp till 1 000 nya råttor på ett år.
- Råttor trivs där de finns människor. Främst rör de sig i fuktiga miljöer som källare och avlopp. Men du kan också träffa på den i parker och i hus.
- Det är viktigt att råttor inte tar sig in där vi bor eftersom de sprider smittor via urin och avföring och dessutom gnager sönder elledningar och isolering.
- För att undvika råttor inomhus ska du framför allt hålla rent. Lämna ingen mat framme. Undvik att samla mycket bråte i källaren och på vinden.
- En råtta kan ta sig genom ett hål på två centimeter. Därför är det viktigt att laga hål så råttorna inte kan ta sig in.
- Klipp ner växter intill eller på huset. Råttorna kan använda dessa för att ta sig in hus.
- Se till att soprummet är tätat och ha lock på sopkorgarna.
- Plocka bort fallfrukt och städa under fågelbordet.
Källa: Anticimex