Här hämtar värden kraft från ovan
Att se över och försöka få ned sin energiförbrukning är en fråga som engagerar många hyresvärdar just nu i Östergötland och på Gotland. En av de större satsningarna görs av Hyresbostäder i Norrköping. Fram till 2030 ska förbrukningen ned med 30 procent och samtidigt ska andelen förnyelsebar energi utökas.
Niklas Sjöholm, energiprojektledare på Hyresbostäder, visar oss bolagets senaste satsning på klimatsmartare el. Uppe på taket på ett kontor på Importgatan har 350 kvadratmeter solpaneler monterats. Anläggningen togs i drift strax före årsskiftet och vid bra förhållanden ska den kunna stå för halva fastighetens elbehov och även kunna ladda bolagets elbilar.
– Det går ju att köpa in förnyelsebar el, men här vet vi att det är äkta vara. Nu vet vi att vi får solel så fort det lyser, säger Niklas Sjöholm.
Satsningen har gått på cirka 800 000 kronor och huvudsyftet är att testa och utvärdera tekniken inför en eventuell användning i större skala.
– Hittills har vi bara erfarenhet av montering och kvaliteten på grejerna och det har varit bra, den gick i gång direkt i stort sett, säger Niklas Sjöholm.
Men så mycket solel har det inte blivit än på grund av den mörka årstiden. Nästa steg är att prova tekniken på ett av bolagets hyreshus.
– Fördelen är att panelerna går att använda som takmaterial och i Ektorp har vi hus som står inför takbyte i år. Där tittar vi på om vi kan sätta upp solpaneler på ett av taken, säger han.
Kommer hyresgästerna märka av något?
– Nej, egentligen inte. Det här går till fastighetselen som försörjer tvättstugor, trapphus med mera. Det man kan märka som hyresgäst är att det är paneler på taket, säger Niklas Sjöholm.
Slår försöket väl ut kan det bli tal om betydligt fler solfångare runt om i Norrköping.
– Vi tittar på att använda de i våra nybyggnationer och när vi ska göra takrenoveringar. Än så länge finns det inga såna beslut, men jag skulle bli förvånad om vi inte kommer få se mer av det här framöver.
– Hyresbostäder i Norrköping ska spara 30 procent av sin energiförbrukning mellan 2005–2030- Vallonbygden i Finspång har som mål att spara 16 procent av energiförbrukningen till 2016. – Ramunderstaden i Söderköping energisparar men har inga energimål uppsatta, bolaget inväntar kommunens klimatplan. – Gotlandshem ska spara 2 procent av energi och drivmedel under 2013 jämfört mot 2012.