Annons

Här har hyran höjts mest de senaste tio åren

Ale Nu stundar årets hyresförhandlingar. Flera västsvenska, kommunala bostadsbolag har rejäla höjningar i bagaget. Gårdstensbostäder toppar listan.

Marianne King har bott i Gårdsten i 20 år och haft Gårdstensbostäder som värd i över ett decennium. I somras bytte hon trean på Timjansgatan i norra Gårdsten mot en tvåa på Muskotgatan i öster. Hon är glad åt hyresvärdens satsning på utemiljön i hennes nya kvarter.

– Den biten måste vi vara nöjda med. Det är en miljö som är väldigt fin att visa upp, säger hon.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Trivsel är värd pengar, tycker Marianne King. Därför accepterar hon de senaste årens hyreshöjningar, som till stor del bekostat upprustningen av Gårdsten. Helst hade hon dock sett att hyresvärden lagt mer krut på utemiljön även i norra delen av området, och på underhåll inne i lägenheterna.

Gårdstensbostäder är det kommunägda, västsvenska bostadsbolag som höjt hyran mest sedan 2003. Samtidigt har bolaget den lägsta snitthyran. 1999 sänkte Gårdstensbostäder hyrorna med hela 5,8 procent. De höjdes inte igen förrän 2003. Men behoven är stora. Många Gårdstensbor önskar att bostadsbolaget hade prioriterat inre underhåll.

– Vissa hyresgäster hos oss tycker att man har satsat på fel saker. De känner att det ska se fint ut på utsidan, säger Ellen Mitikka, ordförande för den lokala hyresgästföreningen i norra Gårdsten.

Annons
Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Den yttre upprustning som pågått sedan bolaget bildades för 15 år sedan är i sitt slutskede. När det gäller inre underhåll skriver Gårdstensbostäder i ett mejl till Hem & Hyra: ”Bolagets inriktning är att lägenheterna ska vara ’Hel & Ren’ och vi för en direkt dialog med våra hyresgäster vad gäller eventuella åtgärder”.

Även Eksta i Kungsbacka står för en av de högsta totala hyreshöjningarna. Hyresgästerna här har också den högsta snitthyran, till stor del eftersom bolaget äger många nya hus. Men vd Christer Kilersjö framhåller att Eksta ändå inte höjt mer än riksgenomsnittet för kommunala bostadsbolag de senaste tio åren.

Han hoppas att bolagets energisnåla profil, med nybyggda passivhus och individuell mätning, ska gynna hyresgästernas plånböcker på sikt.

Läs ocksåHöjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

– Då kan man hålla hyreshöjningarna på en lägre nivå.

Annons

Hem & Hyra har undersökt hur mycket de kommunala bostadsbolagen höjt hyran under de senaste tio åren. Procentsiffran anger ackumulerade genomsnittliga höjningar inom bolagets bestånd. Snitthyran visar bolagets nuvarande genomsnittliga hyra för en kvadratmeter under ett år.

Bostadsbolag Sammanlagd höjning 2003–2012 (procent) Dagens snitthyra (kr/kvadratmeter och år)
Gårdstensbostäder 26,19 823
Orustbostäder 22,56 870
Tjörns Bostads 20,20 1 001
Eksta 19,84 1 021
Mölndalsbostäder 19,77 995
Varbergs Bostad 18,93 827
Familjebostäder 18,73 934
Bostadsbolaget 18,54 989
Bostads AB Poseidon 18,50 1 009
Kungälvsbostäder 18,45 901
Förbo 18,27 987
Alebyggen 17,78 932
Stenungsundshem 17,36 988
Partillebo 15,71 1 004
Öckerö Bostads 10,18 1 005
Om varm- och kallhyra redovisats separat gäller varmhyran. Källa: Hyresgästföreningen

Hem & Hyra har även kartlagt de senaste fem årens hyreshöjningar hos övriga kommunägda bostadsbolag i Västra Götaland. Läs mer här.

Fakta: Hyresförhandlingar

Alla kommunala hyresvärdar förhandlar hyror med Hyresgästföreningen, vanligtvis en gång om året. Det gäller även många privata värdar.
Värdarnas krav, eller önskemål, brukar presenteras under hösten. Ny hyra gäller ofta från årsskiftet, men inte alltid.

Läs också Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.