Annons

Här har hyresförhandlingarna kört fast – allmännyttan ville höja med 17,1 procent

Emmaboda I Emmaboda har hyresförhandlingen mellan det kommunala bostadsbolaget Emmaboda bostads AB (EBA) och Hyresgästföreningen än en gång brutit samman. Bakgrunden är att bostadsbolaget har yrkat på en hyreshöjning på hela 17,1 procent. Vilket var betydligt mer än Hyresgästföreningen kunde acceptera.
Hyresområde i Emmaboda.
Foto: Tindra Englund
Emmaboda bostads ABs yrkande på 17,1 procent gör hyresgästerna oroliga.

Enligt bostadsbolaget Emmaboda Bostads AB (EBA) är det framförallt de ökade räntekostnaderna som ligger till grund för deras rekordhöga yrkande på 17,1 procent.

– Ett så pass högt yrkande är naturligtvis inget vi kan acceptera, säger Hyresgästföreningens förhandlare David Broo.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Hyresgästföreningen har god förståelse för att hyresvärdens kostnader ökat under den senaste tiden. Men samtidigt understryker han att även hyresgästerna pressas av de allmänna kostnadsökningarna i samhället. Han menar därför att det vore rimligare med en hyreshöjning som låg i nivå med förra årets höjning på 4,5 procent.

David Broo, förhandlare
David Broo, förhandlare för Hyresgästföreningen.

– Det måste finnas en balans av intressen, man kan inte bara föra över kostnaden från hyresvärden direkt till hyresgästerna. Det måste vara en intresseavvägning där hyresgästernas intresse att kunna bo kvar borde väga ännu tyngre, säger David Broo.

Vad skulle en höjning på 17 procent innebära för hyresgästerna?

Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

– Vi befinner oss mitt i en levnadskostnadskris där många hyresgäster är extremt ekonomiskt pressade. Risken med en sådan höjning skulle tyvärr vara att många inte har råd att bo kvar. Detta skulle leda till ökade vakanser som också drabbar bolaget.

EBA har satt höga yrkanden i system

Allmännyttan i Emmaboda har år efter år lämnat in några av de högsta yrkandena i landet och detta är fjärde året i rad som EBA väljer att lämna förhandlingsbordet och i stället lämna vidare avgörandet till Hyresmarknadskommittén.

Läs mer: Brigitta strider mot värdarna som kräver mest – år efter år: ”Frustrerande, folk frågar”

Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.
Annons

– Problemet är kostnadsökningarna. Det är många och stora. Men det är klart att framförallt räntehöjningarna har en oerhörd inverkan.

Om ni inte får igenom den här höjningen. Vad skulle det innebära för er som bolag?

– Tyvärr är vi tvungna att få igenom kraftiga hyreshöjningar eftersom det är de enda intäkter vi har.

Vad tror du att era hyresgäster tänker om detta?

– De tänker väl precis som alla andra när de står inför stora kostnadsökningar. Det är klart att de ser det som ett problem, det har jag full respekt för.  Precis som jag tror att de har full respekt för att vi måste se höjda intäkter, för att klara oss framöver.

Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

Annons

Hyresgästerna är i chock

När Hem & hyra pratar med en handfull hyresgäster i Emmaboda visar det sig att flera av dem är oroliga för om de kommer att ha råd att bo kvar om hyran höjs med så mycket som EBA vill. De har också svårt att förstå att just EBA skulle behöva höja hyrorna så mycket mer än andra bostadsbolag i regionen.

– Jag har svårt att förstå varför just de ser ett behov av att höja hyrorna så mycket? säger en hyresgäst.

Och en annan är tydlig med att hon är besviken över EBA:s agerande. Men de vill båda vara anonyma.

Göran Olsson har bott i sin lägenhet hos EBA sedan 2015 och han har alltid trivts mycket bra.

– Men om de höjer med 17 procent så är det nog på håret att jag kan bo kvar. För det är ju inte bara hyran som blir dyrare utan allt annat också, säger han.

Han berättar också att han vet att det är många av grannarna som just nu har det väldigt tufft ekonomiskt.

– Hyreshöjningar slår ju extra hårt mot oss. Själv är jag sjukpensionär och vi har ju inte direkt så mycket till marginaler, säger Göran Olsson.

Fakta: Vad händer nu?

Det är nu upp till EBA att skicka vidare ärendet till Hyresmarknadskommittén (HMK). Deras roll är att medla och besluta i förhandlingsärenden mellan Hyresgäst­föreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som EBA, när parterna inte kan komma överens själva. HMK beslutar därefter om nästa steg, i vissa fall skickar HMK tillbaka ärendet till parterna och EBA och Hyresgäst­föreningen måste i sådana fall göra ett nytt försök till att komma överens. I andra fall fattar HMK ett beslut och avgör hur mycket hyrorna höjs.

(Källa: Hyresgästföreningen)

Fakta: Årets förhandlingar

Läs också Landets högsta hyreshöjning hos Brigitta - kolla listan över årets värstinghöjningar Flest kvinnor flyttar från Emmaboda Ny hyra för privata värdar i Emmaboda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.