Annons

Här har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrorna

Nyheter Fastighetsägarna i Halland menar att det är omöjligt att komma överens med Hyresgästföreningen om nästa års hyror. Därför vill de redan nu att en skiljeman i stället sätter hyrorna. Hyresgästföreningen är kritisk: ”Enorm stress för hyresgästerna”.
Sofie Lindberg på Hyresgästföreningen och Per Arbin på Fastighetsägarna GFR.
Foto: Marie Walther/Fastighetsägarna pressbild
Sofie Lindberg på Hyresgästföreningen region norra Skåne och södra Halland, samt Per Arbin på Fastighetsägarna GFR.

Det är vid denna tidpunkt som hyresförhandlingarna brukar starta. Fastighetsägarna GFR har dock redan nu valt att lämna förhandlingarna med Hyresgästföreningen. I stället har organisationen vänt sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd.

– Vi ser att de nu använder en strategi som vi inte ser positivt på. De vill stressa fram ett resultat och det innebär också en enorm stress för hyresgästerna, säger Sofie Lindberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHalvtid i hyresförhandlingarna – här är värdarna som höjer mest

Fastighetsägarna GFR förhandlar hyror för privata fastighetsägare i Halland. Som utgångspunkt har de kommit med rekordyrkanden på mellan 15 och 16 procent – det efter att hyresgästerna knappt hunnit smälta årets höga höjningar.

Skiljeman beslutar ensamt

Enligt Sofie Lindberg är en skiljeman tänkt att användas sparsamt när parterna inte kan nå ett resultat. Det betyder också att framöver får de argumentera för sin sak till skiljemannen, inte öga mot öga. Skiljemannen beslutar sedan ensamt om var hyreshöjningen ska landa.

De aktuella lägenheterna i Halland ligger i Halmstad (2 750 stycken), Falkenberg (900 stycken), Laholm (400 stycken) och Hylte (170 stycken). Fastighetsägarna GFR har gjort samma sak i Alingsås, samt Fastighetsägarna syd i Växjö och Trelleborg.

Annons
Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.
Sofie Lindberg på Hyresgästföreningen region norra Skåne och södra Halland,
Sofie Lindberg på Hyresgästföreningen region norra Skåne och södra Halland,

Sofie Lindberg är kritisk av flera anledningar. De ekonomiska siffrorna och analyserna som hyreshöjningarna för 2025 ska bygga på är inte alla färdigställda. Vidare ska de bygga på lokala kostnadsökningar och förutsättningar. Det går förlorat när parterna upphör att diskutera med varandra.

– Vi har inte ens börjat förhandla med andra. Det är för tidigt att avsluta en förhandling, vi har inte uttömt alla möjligheter att komma överens, säger Sofie Lindberg.

Ville undvika retroaktiva hyreshöjningar

Det tycker dock hennes motpart att de gjort. Per Arbin är näringspolitiskt ansvarig vid Fastighetsägarna GFR. Han menar att det inte fanns mer att ge. När de påkallade förhandlingarna rekordtidigt i juni var anledningen att hyresgästerna i god tid innan årsskiftet skulle veta vad höjningarna 2025 blev. De ville också undvika att hyresgästerna skulle få retroaktiva hyreshöjningar som förra året.

– Det var av ren omtanke för hyresgästerna, säger han.

Annons

Per Arbin tycker inte att det är negativt med att en skiljeman nu tar över utan ser det som en naturlig del i processen.

Vill ha lägre höjningar än 2024

Per Arbin och Sofie Lindberg är överens om att de har stått långt ifrån varandra i förhandlingarna. Ingen vill nämna vilka procentsatser de har pratat om. Men enligt Sofie Lindberg är deras utgångpunkt dock att hyreshöjningarna ska vara lägre än 2024. Den totala snitthöjningen i regionen (norra Skåne och södra Halland) var då cirka fem procent.

Skiljemän är en ny tvistlösning när privata hyresvärdar och Hyresgästföreningen inte kommer överens i hyresförhandlingarna. Läs mer om det här.

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Hyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad" Skiljemän utsedda – de bestämmer hyran för 70 000 lägenheter i Stockholms län och Gotland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.