Hyresgästerna har frusit i flera år – måste ha flera lager kläder
– Tar man en kopp från skåpet och häller i kaffe är det snart ljummet för koppen är så kall.
– Handdukarna torkar inte.
– Badrummet är som ett utedass.
– Jag brukar vakna vid 5-6 för att jag fryser.
– På morgonen när jag går ut i köket är diskbänken så kall att jag inte kan röra den.
– Raggsockor och åkerbrasor, det är det som gäller.
Det är upprört bland de 15-tal boende runt bordet i bostadsområdet Mejramgången i Laholm. Och ganska uppgivet. För hur mycket de än klagar hos värden Svenska Bostadsfonden, vilka argument de än för fram och hur mycket temperaturen än mäts är resultatet detsamma.
– Alla fryser på området, säger Peter Aldenlöv.
Han bor i området och låter sedan länge en värmefläkt stå på i sin lägenhet. Han har blivit en talesperson för hyresgästerna och han är arg för sin egen del men också för många äldre som bor i området och de som bor i ett vårdboende.
Hyresgästerna berättar om att problemen började för 5-6 år sedan i samband med att husen köptes av Svenska Bostadsfonden. På vissa ställen i lägenheterna som skåp kan det vara runt 11 grader och det är vanligt med temperaturen på morgonen runt 14-17 grader. Ju mer det blåser, desto kallare.
För hyresgästerna är lösningen enkel. Det är ju bara att släppa på mer värme i systemet som är luftburen golvvärme.
– Varför tillför de inte värme, vi betalar ju för det. Vi får bara höra: det är bara du som klagar. Det är mycket bråk och gnäll. Vi har velat ha ett möte i flera år men de kommer aldrig, säger Peter Aldenlöv.
Förvaltaren på området vill inte svara på Hem&Hyras frågor och Svenska Bostadsfonden nytillträdda fastighetschef på huvudkontoret Linda Jansson vill först sätta sig in i fallet innan hon uttalar sig.
Hon återkommer när hon har han tagit del av felanmälningar och så kallade loggor av temperaturmätningar. I cirka 50 procent av lägenheterna sitter små dosor, kallade temperaturgivare som läser av innetemperaturen och som bostadsbolaget kan läsa av på distans.
Det finns enstaka felanmälningar och loggorna visar att det är lite låga temperaturer i ”vissa” lägenheter och därför meddelar hon det nu har skett ”justeringar” av värmen i dessa.
Hyresgästerna har inte mycket till över för de så kallade givarna och bolagets mätningar. Dels för att många värmer upp sina lägenheter själva med externa element eller fläktar, dels för att de inte verkar stämma. De får andra temperaturer på sina termometrar. Givarna sitter också 1,6-1,7 meter upp från golvet och mot en vägg.
Enligt rekommendationen ska mätningarna göras en meter från golvet och mitt i ett rum. Hur ser du på det?
– Gällande givarnas placering är det en rekommenderad placering från Egain som är det företaget vi och många andra fastighetsägare anlitar, säger Linda Jansson.
Hyresgästerna tycker idag inte det är någon idé att felanmäla, de menar att de åtskilliga gånger genom åren har klagat på olika sätt och det enda som händer är att bolaget mäter värmen på sitt sätt och att de alltid får rätt.
Om det nu är många hyresgäster som fryser, varför sätter ni inte bara på mer värme?
– Så fungerar det inte riktigt. Dels är det en kostnad, dels en hållbarhetsaspekt, säger Linda Jansson.
Hyresgästerna har länge velat få till ett möte men säger att förvaltaren inte kommer. I ett mejl skriver Linda Jansson:
” Vi träffar gärna våra hyresgäster och vi har även direktdialog med dem för att ärenden ska lösas så snabbt vi bara kan”.
I området finns 48 lägenheter.
• Folkhälsomyndighetens riktlinjer, rekommendation, är att det ska vara 20-23 grader i lägenheten oavsett dag eller natt. Temperaturen ska mätas i mitten av ett rum och cirka en meter ovanför golvet.
• Om du inte tillhör en särskilt känslig grupp (väldigt ung, gammal, sjuk eller funktionsnedsatt) ska värden göra en utförlig mätning om lufttemperaturen underskrider 20 grader – för att få fram den så kallade operativa temperaturen.
• Om du tillhör en särskilt känslig grupp ska värden göra en utförlig mätning om lufttemperaturen underskrider 22 grader – för att få fram den så kallade operativa temperaturen.
Källa: Folkhälsomyndigheten/Hyresgästföreningen
Läs mer: Tips och råd om temperaturen