Här höjer Platen hyran mest

Motala Hyrorna hos Platen höjs med i genomsnitt 0,66 procent vid nyår. Hyresgäster på Guldkullen slipper helt höjning, medan boende i Bråstorp får en högre hyreshöjning än andra.
Foto: Jenny Knutsson
Platens hyresgäster i Bråstorp får en högre hyreshöjning än de som bor i andra områden.

Platen hade begärt att få höja med 1 procent men får alltså nöja sig med mindre än så.

– Jag kan inte säga annat än att jag tycker att vi har gjort en bra uppgörelse, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

Även Platens vd Lars Åke Landén är nöjd.

– Det blev lite mindre än vi yrkat men det reder vi ut. Vi får pruta lite på fastighetsunderhållet, säger han.

Vilka planerade åtgärder kommer inte att bli av?

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

– Det kan jag inte säga exakt, men det handlar om saker som ligger på marginalen och som det inte är något problem att vänta med.

Inga större projekt, som till exempel de omfattande renoveringarna som pågår på Ekön, ska dock beröras.

– Totalt sett ökar vi underhållet nästa år, säger Lars Åke Landén.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

0,66 procents höjning betyder att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor blir 33 kronor dyrare per månad.

Men för hyresgäster i området Bråstorp blir höjningen drygt dubbelt så hög som i övriga beståndet, 12 kronor per kvadratmeter och år, jämfört med 5,75 kronor i andra områden. Samtidigt blir det ingen höjning alls för dem som bor på Guldkullen, bara någon kilometer från Bråstorp.

– Vi har upptäckt att det finns orättvisa i hyressättningen. Guldkullen byggdes 1964 och har lägre standard än Bråstorp som byggdes i början av 1990-talet. Ändå är hyrorna betydligt högre på Guldkullen. Det känns inte motiverat att det ska vara så stora skillnader, säger Carina Johansson.

Orsaken till att Bråstorp halkat efter ska finnas ett antal år tillbaka i tiden.

– Ungefär samtidigt som husen byggdes gick luften ur hyresmarknaden och det blev svårt att hyra ut lägenheterna, säger Carina Johansson.

I många fall plomberades rum så att en fyra till exempel blev en trea och hyran sattes därefter. Men när efterfrågan steg och de plomberade rummen öppnades och började användas igen så justerades inte hyrorna.

– Nu när vi generellt har låga hyreshöjningar så är det en bra tid att se över sådana här skevheter, menar Lars Åke Landén.

I kronor innebär höjningen ett påslag på cirka 70 kronor för en genomsnittslägenhet i Bråstorpsområdet.

Vad tycker de som bor i Bråstorp om att få en högre hyreshöjning?

– Det vet jag inte. Men jag tror att många förstår att de bor väldigt billigt i dag. Numera är området populärt, men det har inte alltid varit så, säger Carina Johansson.

Liksom hyresgästerna på Guldkullen så slipper de som bor i den kommunala bostadsstiftelsens nybyggda lägenheter i Borensberg och på Redareplan i Motala hyreshöjning nästa år.

– En del flyttar in nu första december och det hade nog varit väl magstarkt att höja hyran direkt, säger Lars Åke Landén.

Carina Johansson konstaterar att det gick snabbt att komma överens. Hon tycker att förhandlingen genomfördes med ett gott tonläge.

– Vi har kontinuerlig kontakt även mellan förhandlingarna och Platen brukar löpande hålla oss uppdaterade om vad de har på gång. Det gör att det aldrig blir några motsättningar och det känns bra, säger hon.

– Vi har förhandlat i positiv anda, instämmer Lars Åke Landén.

Platen har cirka 5 700 lägenheter i Motala kommun.

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.