Annons

Här höjs hyran mest i landet

Ydre Ydrebostäder höjer hyran mest av alla hyresvärdar i Sverige i år, med nästan 3,1 procent. Enligt Hyresgästföreningen är höjningen nödvändig på grund av kraftigt stigande taxor.
Foto: Jenny Knutsson
Hyreshöjningen som Hyresgästföreningen och Ydrebostäder har kommit överens om är den högsta i landet. Enligt Louise Tollemark på Ydrebostäder beror höjningen främst på ökade kostnader för bland annat el.

Ydrebostäder är med sina cirka 270 lägenheter det minsta kommunägda bostadsbolaget i Östergötland. För andra året i rad är man också det bolag som höjer hyrorna mest i länet och i år till och med i landet.

I genomsnitt blir höjningen 3,07 procent enligt en uppgörelse mellan bolaget och Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSå blir din hyra 2020 i Östergötland

— Man kan tycka att det är väldigt högt, men jag känner inte heller till någon annan kommun som har haft lika höga taxehöjningar som Ydre. På grund av det har jag svårt att försvara en lägre höjning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Talin Mousa.

Ydrebostäder hade inför förhandlingarna begärt att få höja med 3,5 procent.

— Egentligen har alla taxor gått upp. Fjärrvärmen höjdes med 15 procent från 1 januari och även vatten, avlopp och renhållning har gått upp så det är mycket på en gång, säger Louise Tollemark, administratör hos Ydrebostäder.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Men framför allt är det elen som har blivit dyrare, förklarar hon.

Annons

— Vi har haft ett väldigt förmånligt elavtal de senaste fem åren. Men till 1 januari i år var vi tvungna att teckna ett nytt avtal och då blev det till ett betydligt högre pris. Därför höjs hyrorna där el ingår lite mer än de andra, säger Louise Tollemark.

Taxehöjningarna avspeglar sig på de hyrestillägg som Ydrebostäder tar ut för hushållsel och uppvärmning (se faktaruta nedan för detaljer). Tilläggen höjs med 7 procent efter att ha varit orörda i fem år, vilket bidrar till att driva upp den genomsnittliga höjningen.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

— Alla våra marklägenheter är med kallhyra, sedan får man välja om man vill ha tillägg med värme och el eller om man vill stå för det själv, säger Louise Tollemark.

Anders Andersson (C), styrelseordförande för Ydrebostäder, vill också lyfta fram den nyligen införda kommunala borgensavgiften på cirka 400 000 kronor om året som en orsak bakom hyreshöjningen. Det är en avgift som kommunen tar ut för att gå i borgen för Ydrebostäders lån. Med kommunen i ryggen kan bolaget låna med förmånligare villkor än privata bolag och syftet med avgiften är att jämna ut detta.

— Vi har inte betalat någon borgensavgift förut. Regelverket säger ju att vi ska det, så det är inget konstigt egentligen. Men det är klart att det drabbar bolaget när det kommer en ny kostnad som vi inte har kalkylerat med innan, säger Anders Andersson.

Annons

Talin Mousa betonar att hyrorna i Ydre fortfarande ligger lägre än i till exempel Norrköping och Linköping och att den högsta höjningen i procent inte betyder att Ydrebostäders hyresgäster får högst höjning räknat i kronor.

— Inför förhandlingen och även efteråt skickar vi brev till hyresgästerna och ber om synpunkter, för det är ju egentligen bara hyresgästerna som kan berätta för oss hur fastigheterna sköts. Men jag har inte fått in några synpunkter så det får jag tolka som att förvaltningen fungerar bra.  Av den anledningen har jag heller inte kunnat påverka förhandlingen i större utsträckning utan då får man gå efter taxorna i kommunen, säger Talin Mousa.

De nya hyrorna gäller från och med 1 april 2020.

Fakta: Så höjs hyrorna hos Ydrebostäder
  • Kallhyra höjs med 1,5 %
  • Varmhyra höjs med 2,75 %
  • Varmhyra inklusive el höjs med 3 %
  • Tillägget för hushållsel höjs med 7 % vilket innebär att för tvårummare höjs tillägget från 407 kronor/månad till 435 kronor/månad och för en trerummare höjs tillägget från 498 kronor/månad till 533 kronor/månad.
  • Tillägget för uppvärmning höjs med 7 % vilket innebär att för tvårummare höjs tillägget från 1 222 kronor/månad till 1 308 kronor/månad och för en trerummare höjs tillägget från 1 490 kronor/månad till 1 594 kronor/månad.

Källor: Ydrebostäder och Hyresgästföreningen

Läs också Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.