Anklagas för att använda för lite varmvatten – sägs upp: ”Men jag bor här”
Två personer, förstahandshyresgästen och en anhörig till honom, stod skrivna på en ungdomslägenhet i Västra hamnen i Malmö. Det var så hyresvärden MKB fick upp ögonen för hyresettan med kokvrå, efter en slagning i folkbokföringsregistret.
Det handlar om ett hus med små lägenheter avsedda för enbart en person och därför beslutade sig värden för att göra en närmare kontroll av omständigheterna kring enrummaren. Då visade det sig att varmvattenförbrukningen var obefintlig, vilket tydde på att ingen alls vistades i bostaden. Sedan den 1 april år 2021 har ingen använt varmvatten i lägenheten. Hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, tolkar det som att ingen bor i där och vill nu riva kontraktet. Fallet ligger på hyresnämndens bord för prövning. MKB menar att hyresgästen inte har något behov av lägenheten ”som sitt stadigvarande boende”.
Reser mycket – men bor i lägenheten
Men ord står mot ord. Hyresgästen, en man i trettioårsåldern, är oförstående till anklagelserna. Han säger att han bor i lägenheten och att han har gjort det sedan 2016. Däremot är han ofta på resande fot.
– Det här känns väldigt tråkigt och jag vet inte vad jag ska göra för att bevisa att jag bor här. Jag har ingen annan bostad och jag betalar hyran i tid varje månad. Jag är en bra hyresgäst, säger han.
Enligt hyresvärdens uppgifter har du inte använt något varmvatten på över två år.
– Jag har rest en hel del men jag återvänder alltid hit och jag tycker själv att det låter märkligt, säger han.
Öppnar inte dörren
Som bevisning har MKB dessutom lämnat in en rad rapporter från Trygghetsjouren som på uppdrag av värden gjort ett flertal besök på adressen under våren för att få tag på hyresgästen. Dock utan framgång. Inte någon av gångerna som MKB:s utredare eller Trygghetsjouren varit på plats har hyresgästen gått att nå.
– Jag måste nog veta datumen när de har varit här för att kunna svara. Men som sagt, jag reser en del och det kan förklara varför jag inte har varit hemma, säger hyresgästen.
- Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
- I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
- Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
- Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.