Här kan skilda få förtur
Varje år skiljer sig mellan 20 000 och 25 000 par i Sverige. Ingen vet hur många sambor som separerar, men de står inför samma problem: När det gemensamma livet ska ta slut behövs två bostäder i stället för en. Ofta finns barn att ta hänsyn till och föräldrarna vill bo kvar nära deras förskola, skola och kompisar.
Men det är lättare sagt än gjort om man bor på en ort med bostadsbrist.
Förr var det normalt att de kommunala bostadsbolagen hade förturssystem för olika grupper som ansågs ha behov av hjälp till lägenhet.
Vid mitten av nittiotalet hade hälften av landets kommuner någon form av förturshantering kvar, men trenden är att allt fler går över till ”raka” köer där lägenheterna fördelas strikt till dem som har stått längst i kön.
I Göteborg ledde kritik från stadsrevisionen till att man tog bort nästan alla förturer i fjol. De kommunala bostadsbolagen fick ett gemensamt, rakt kösystem.
– Förut hade vi kanske 30 skilsmässoförturer per år, så det var inte jättevanligt. Det är klart att det hjälpte de familjerna, men samtidigt retade det andra. Det ifrågasattes och skapade viss debatt, säger Lars Halling, marknadsansvarig på Bostads AB Poseidon.
Andra fastighetsägare förklarar att det är svårt att kontrollera att ett förturssystem inte missbrukas.
Men de bolag som har förturer försvarar systemet. Fusk kan undvikas genom att begära papper på hur länge paret har varit folkbokfört tillsammans, att det finns gemensamma barn och att man har ansökt om skilsmässa.
Thomas Olsson, vd för Norra Dalarnas Fastighets AB i Älvdalen, tycker det är självklart.
– Tyvärr ser vi efter varje storhelg att någon måste ha bostad akut för att något har hänt. Vi har inget som står tomt, men försöker hjälpa till. Jag tycker det är besynnerligt om inte fler gör det.
Peter Cronarp, bokonsulent på Öbo i Örebro tycker att det framför allt handlar om ett barnperspektiv. Par som har bott minst ett år i Örebro kan få ett erbjudande om lägenhet i närheten av barnens förskola eller skola, dock inte de mest attraktiva lägenheterna.
– Jag ser ingen orättvisa i att man stöttar vissa grupper när det finns risk att barn far illa. Vi är stolta över det.
Peter Cronarp tror att fler hyresvärdar hjälper till i ömmande fall även om de inte går ut med det officiellt.
– Men det är bättre att ha ett öppet system och informera om det, så att inte bara några får hjälp, men inte andra.
Maria Rysjö har tur som bor i Örebro. När det började luta åt skilsmässa för henne och maken fanns bostadsfrågan hela tiden med i tankarna.
De var överens om att livet skulle förändras så lite som möjligt för döttrarna. De skulle bo kvar i villan med pappa på halvtid.
Men det är brist på bostäder i Örebro och Maria stod inte i någon kö. Hur skulle hon få en lägenhet? Hon hade hört talas om att Öbo kunde ge förtur och ringde dit.
– De sade att det kunde ta tid, men redan veckan efter fick jag ett erbjudande, berättar hon.
Bara ett par månader senare kunde hon flytta in i en trea på Varberga, baran några hundra meter från pappas hus, från förskolan och skolan. Nedanför köksfönstret ligger lekplatsen där döttrarna redan tidigare hade lekt.
– Det var jätteskönt att vi så snabbt kunde berätta för dem var vi skulle bo. Det är ju väldigt viktigt att det blir så tryggt som möjligt för dem. En skilsmässa är nog jobbig ändå, säger Maria Rysjö.
få förtur
Arjeplogshus, Arjeplog
Degerforsbyggen, Degerfors
Eksjöbostäder, Eksjö
Gotlandshem, Gotland
Hallbo, Hallsberg
Hoforshus, Hofos
Jokkmokkshus, Jokkmokk
KBAB, Karlstad
Bostadsförmedlingen, Kungsbacka
Stångåstaden, Linköping
Lulebo, Luleå
Norsjölägenheter, Norsjö
Sotenäsbostäder, Sotenäs
Torsby Bostäder, Torsby
Norra Dalarnas Fastigheter, Älvdalen
Öbo, Örebro
Matarengihem, Övertorneå
Listan bygger på Boverkets bostadsmarknadsenkät 2012. 23 kommuner uppgav då att de ger förtur vid skilsmässa. När Hem & Hyra kontaktade bostadsbolagen nekade sju av dessa till att de har sådana förturer. Stångåstaden i Linköping tillkom.