Här knackar värden på hos nyinflyttade

Blekinge Tre kommunala bostadsbolag i Kronoberg och tre i Blekinge gör hembesök hos sina nyinflyttade hyresgäster. Syftet är att hälsa välkommen och svara på frågor.
Foto: Annika Wallsson
Bovärdar kikar förbi. Ann Norén Rosenberg och Monica Eriksson hälsar Casandra och Elvira Hägneryd välkommen.

Alla kommunala bolag i Kronoberg och Blekinge har någon slags plan för hur hyresgäster, inte minst nyanlända, ska introduceras till livet som hyresgäst. Det handlar exempelvis om hur sopsortering går till och hur tvättstugan ska skötas.

Lessebohus satsar på film.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

– Vi har tagit fram en film med information och den har vi på flera olika språk. Filmen får hyresgästen titta på vid kontraktskrivandet, berättar Håkan Bergström, vd för Lessebohus.

De flesta bolagen satsar på att ge information i samband med att kontraktet skrivs och använder tolk vid behov. Därtill har Sölvesborgshem exempelvis satsat på boskolor förra året och Olofströmshus har anställt en person för att jobba med boinflytande och ordna bomöten, även specifikt för nyanlända.

Sedan finns det bolag som, utöver informationen vid kontraktskrivandet, också hälsar på hyresgästerna kort efter inflyttning. Det är något som Älmhultsbostäder började med för drygt två år sedan. Vid besöket passar bovärdarna Ann Norén Rosenberg och Monica Eriksson på att ge en tygpåse med choklad, penna, nyckelring och miljöbroschyr i.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

– Alla blir så glada när vi kommer. Vi blir ofta inbjudna, berättar Ann Norén Rosenberg och Monica Eriksson fyller i:

– Du ska veta vad många olika sorters kakor vi fått smaka. Det är underbart.

Sedan skrattar båda gott.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

– Vi trivs på jobbet. Numera så får alla så bra information från kontoret när de skriver kontrakt så vår roll är mer att vara trevliga och säga välkommen och så svarar vi på olika frågor. Vi tror att det är viktigt för hyresgästerna att de får känna sig sedda och så får de även ett ansikte på oss. Det här ger så mycket, säger Ann Norén Rosenberg.

Frågorna kan handla om allt från var förrådet är till var kattsanden ska slängas.

– Det visste inte vi men vi tog reda på det och det är i hushållssoporna. Vi tror inte att så många känner till det, säger Monica Eriksson.

I bland behöver de använda tolk.

– Men oftast använder vi händerna och gestikulerar. Vi har även många hyresgäster från Indien, som jobbar för Ikea, och då pratar vi engelska för det är de duktiga på, säger Ann Norén Rosenberg.

Det blir i genomsnitt 15–20 besök i månaden. Just den här dagen knackar de på hos Casandra Hägneryd.

– Det är bara bra att de kommer förbi. Jag har bott här i snart två veckor och jag trivs väldigt mycket. Tidigare bodde jag högt upp med tre små barn och barnvagn. Jag flyttade hit för att komma längre ned, berättar hon.

 

Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.