Annons

Här river kommunen Amirs koja: ”Det var mitt hem i åtta år”

Nyheter Amir hoppades in i det sista att kommunen skulle ändra sig. Trots rivningsbeslutet. Men fem månader senare kom de till slut, med motorsågar och fyrhjulingar. Det hem som Amir byggt på i åtta år – revs på en dag.
En bild på hur kojan såg ut på fm och en bild på hur det såg ut på em.
Foto: Åsa Eriksson/Kronofogden
Fram tills idag stod det en koja här, långt upp i skogen ovanför bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Kojan var Amirs bostad i åtta år. Han kom till Sverige från Iran och efter att ha sökt uppehållstillstånd flera gånger gav han upp. Han flydde samhället – in i skogen.

Här river kommunen Amirs koja.

Innan Amir gick till gymmet strax före klockan sju i morse stängde han omsorgsfullt både innerdörr och gallergrind till kojan. På trappen utanför ställde han en vedkubbe för ingången.

Läs ocksåEfter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg"En medelålders man i ett snölandskap utanför en hemmasnickrad variant av koja.

Som han alltid gör, i hopp om att ingen obehörig ska ta sig in och förstöra något. Men idag hjälpte inte det.

– Jag sa hejdå till kojan när jag gick. Jag förstod ju nånstans att jag inte skulle komma tillbaka. Men jag har gjort fint i så många år och känner mig väldigt ledsen, säger Amir, som egentligen heter något annat.

En tjock trädörr.
En rejäl och väl isolerad innerdörr sluter tätt om vintern.
En träkubbe på en trapp utanför en gallergrind.
Barrikad utan muskler att hålla myndigheter borta.

Strax efter klockan nio, drygt tre timmar efter att Amir klättrat nerför berget för sista gången, klyvs fågelkvittret i skogen av en motorsåg. Sakta, med omständliga kringelkrokar i den svåra terrängen, närmar sig fyrhjulingarna. Samtidigt har en trupp tjänstemän samlats utanför kojan.

Kronofogden kliver in och plockar bland Amirs privata ägodelar. Rivningsarbetare klättrar upp på taket, sliter bort presenning och börjar bända bort brädor med kofot.

Helt i enlighet med lagar och regler. Man får inte bygga och bo på någon annans mark utan tillåtelse. Och Sundsvalls kommun gör inga undantag.

Anette Hallberg var en av fyra tjänstemän från kronofogdemyndigheten som hjälpte till vid rivningen.

Jag ringer till Amir. Han är på gymmet.

– Jag vill inte vara där när de river. Jag är ledsen och arg. Jag kanske inte kan kontrollera mig och jag vill inte bråka, säger han.

Amirs få ägodelar, det som bedöms som ”helt och rent” av kronoinspektören, åker ner i en sopsäck. Bland annat en spegel med ram i mosaik och en snöskyffel i blå plast.

– Jag vill inget ha. Låt dem kasta allt, säger Amir i mobilen.

Läs ocksåMörka trenden: Nästan 300 barnfamiljer vräktes förra året – högsta siffran på tio år
En stekpanna som hänger på en gren i ett träd.
Amir lagade mat på en grill utomhus och hängde stekpannan i ett träd intill.

Han ska strax duscha och gå till jobbet. Som vilken vardag som helst. Men när klockan slår nio ikväll och arbetspasset är slut har han ingenstans att ta vägen.

Annons

– En vän har sagt att jag kan få bo hos honom en månad. Sen får jag sova i bilen.

Efter Hem & Hyras första artikel om Amir var det flera läsare som hörde av sig. En del erbjöd honom en bit mark att bygga på, andra ville låta honom bo gratis i en stuga och någon kunde ordna med jobb. Men välgörarnas erbjudanden fanns inte inom räckhåll. Det skulle krävas en flytt på många mil antingen i riktning söderut eller norrut.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

– Jag har bott i Sundsvall länge och jag vill vara kvar. Jag har så mycket här. Jobb och vänner. Utan det blir livet helt tomt, säger Amir.

Han känner sig väldigt trött efter allt som hänt och har ont i kroppen. Han säger att regelbunden träning är ett måste, annars blir värken värre.

En bädd bestående av masonit och en matta.
Amirs säng i kojan var en masonitskiva med en trasmatta ovanpå.

Du har sagt tidigare att du kommer att bygga en ny koja någon annanstans. Tänker du göra det?

– … jag vet inte… men om jag skulle göra det skulle jag inte säga något om det till nån.

En spegel med mosaikram.
Amirs saker kommer att förvaras i tre månader innan de slängs.

Amir flydde till Sverige från Iran 2007.

Han är övertygad om att han kommer att dödas om han återvänder, men trots det ger inte svenska myndigheter honom tillåtelse att stanna. Amir befinner sig som i en limbo eftersom Iran också vägrar ta emot honom om han inte återvänder frivilligt.

Läs hela berättelsen om Amir här.

När han tillsammans med andra asylsökande åkte ut ur Migrationsverkets lägenhet för åtta år sedan tog han sin tillflykt in i skogen.

Han valde medvetet ut en otillgänglig plats långt bort från samhället. För att inte störa någon och för att få vara ifred.

Annons

Det fungerade i flera år men 2021 fick kommunen in en anmälan om otillåtet bygge i skogen.

Processen var igång även om det inte behandlades direkt skyndsamt. I januari gav tingsrätten kommunen rätt att genomföra en vräkning och rivning.

Men det dröjde alltså ända tills nu innan beslutet verkställdes.

Anette Hallberg, tillförordnad sektionschef på kronofogdemyndigheten, kan inte svara på vad rivningen kommer att kosta kommunen.

– Nej, de är inte riktigt klara ännu även om vi hann med väldigt mycket på en dag, så det beror ju på hur många arbetstimmar det blir totalt.

Amir kan inte förstå hur det kan vara ekonomiskt försvarbart att riva hans hem för, uppskattningsvis, tiotusentals kronor.

– De betalar alltså dyrt för att göra mig hemlös… Jag kostar inte kommunen nånting. Jag har inte rätt till vård, bostad eller bidrag. Däremot jobbar jag och betalar skatt. Handlar mat och bensin. Men det är så det är.

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer Hissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.