Annons

Här ”röstar” Storviksborna inför nybygge

Sandviken En trea med centralt läge och öppen planlösning. Gärna med inglasad balkong. Det var vad Storviksborna främst önskade sig när Sandvikenhus öppnade för "omröstning" inför bygget av nya hyreshus.

Som Hem & Hyra berättade här har Sandvikenhus inför det planerade nybygget i Storvik valt det något ovanliga arbetssättet att lämna det mesta öppet tills medborgarna först fått tycka till.

– Det är rent egoistiskt. Vi vill ha hyresgäster och därför lyssnar vi på våra blivande hyresgäster, sade Stefan Lundqvist, Sandvikenhus vd, när företaget höll öppet hus samtidigt som man började ta in synpunkter via webben.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Besökarna på öppet hus gick från skärm till skärm med information om tänkbara alternativ och ”röstade” genom att sätta små klistermärken på det som föll dem mest i smaken.

Arbetssättet uppskattades av Tony Greis och Pelle Wikblom i den så kallade Forumgruppen, en medborgargrupp som värnar Ovansjöbygdens utveckling.

– Allt blir så mycket mer lättarbetat när man får en bra relation redan från början, sade de efter att ha gått runt ett varv och pratat med ansvariga hos bostadsföretaget.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Efter beslut om bygge av en idrottshall och upprustning av det länge nedläggningshotade utebadet känner Forumgruppen medvind nu när det också skapas nya bostäder som gör att det blir fart på omsättningen.

– Nu satsas det i Storvik. Det känns som ett jättelyft.

Med en stor arbetsmarknad inom en halvtimmes räckvidd och goda kommunikationer har Storvik alla förutsättningar att få inflyttning av unga familjer när det byggs lägenheter och frigörs villor, menade Tony Greis och Pelle Wikblom.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

– Det är många som vill flytta hit men blir stoppade av att vi just nu har bostadsbrist.

Annons

Många av de första timmarnas besökare var äldre villaägare som växt ur sina hus och söker ett bekvämare boende.

– Det är mycket jobb med snöskottning, gräsklippning och allt annat som hör till, sade Ola Karlsson som efter snart 40 år som villaägare nu ser ett tillfälle att flytta till lägenhet när det ska byggas nytt i centrala Storvik.

– Vi vill ju helst bo kvar här. Det är här vi har våra liv. Och nu när jag inte längre har jobb att behöva pendla till vore det fånigt att flytta, tillade sambon Åsa Törnström.

Ola och Åsa vill ha en tvåa eller trea i markplan och räknar med att få betala minst 6 000-7 000 kronor i hyra.

Anli Forsberg var på plats för att se vilka alternativ som kan öppna sig längre fram.

– För mig handlar det inte om i dag. Men jag bor i bostadsrätt ganska långt från centrum och det kommer väl en dag när man inte vill gå i trappor och köra bil. Så det är bra att man får information och chansen att tycka till när det ska byggas nytt.

Byggprojektledaren Christoffer Larsson fanns på plats för att ta in synpunkter från besökarna inför sitt kommande arbete.

– Ett jättebra arbetssätt. Det går aldrig att göra alla nöjda. Men det är värdefullt att få en bild av hur de flesta vill ha det. För det är ju dom som ska bo där som måste få tycka till om hur de vill ha det.

Annons

Både Christoffer Larsson och Stefan Lundqvist lovade att den så kallad medborgardialogen tas på allra största allvar och att det är folkets röster som ska få styra utformningen av de maximalt 20 nya lägenheterna.

Att döma av hur markörerna placerats under de första timmarna av tyckartiden blir det central placering av husen i korsningen Thore Petregatan-Magasinsgatan, lägenheter med tre rum och kök, gärna i form av plus 55-boende, öppen planlösning och dusch istället för badkar.

Grillplats, berså och odlingslotter efterfrågas liksom inglasade balkonger och parkeringsplatser med motorvärmare.

Budgeten är på 20 miljoner. Minst tio lägenheter, högst 20 blir det. Byggstart är planerad sent i år med inflyttning i slutet av 2022.

Hyran då?

– Det låter inte som att det är så jättekänsligt, sade Christoffer Larsson efter att ha pratat med bland annat intresserade personer som är på väg att sälja sin villa och som får en del pengar över när lånen är betalda.

Nästa gång Sandvikenhus bygger nytt utanför centralorten är det Årsundas tur att få fler hyreslägenheter. Och även där är det meningen att folket ska få vara med och bestämma redan från början.

Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.