Här sa värden upp alla på adressen – därför får hyresgästerna bo kvar
I slutet av februari damp det ner ett brev hos hyresgästerna på den lilla orten Nyvång i skånska Åstorp. I breven stod det att lägenheterna skulle renoveras och de måste flytta. Ombyggnaden skulle ta flera månader och de hade ingen rätt till evakueringslägenheter. De var uppsagda och skulle ut senast 31 maj.
När Hem & Hyra listade Sveriges värsta värdar fanns fastighetsägarna i Åstorp med. Orsaken är en infekterad konflikt där hyresgästerna har kommit i kläm. Förra året upptäcktes att fyra hyresgäster länge hade betalat för hög hyra. Hyresnämnden beslutade att värden skulle betala tillbaka sammanlagt över 400 000 kronor (överklagat till Svea hovrätt).
Konflikten rörde också brister i lägenheterna. Enligt värdarna var det hyresgästerna som hade saboterat och förstört men hyresnämnden beslutade om ett åtgärdsföreläggande som innebär att ägarna måste fixa till bristerna, bland annat 15 golv (överklagat till Svea hovrätt).
Konflikten har fortsatt
Redan i oktober förra året sades hyresgästerna upp men ingen flyttade och ägarna agerade inte mer. I februari sades så alla hyresgäster upp igen och denna gång drevs saken till Hyresnämnden i Malmö.
Under förhandlingen motiverade ägarna uppsägningarna med att de ska totalrenovera huset. Kök ska byggas om, stamledningar för vatten och avlopp ska bytas och elen förnyas. Fotografier, besiktningshandlingar och en offert avseende vatten och avlopp redovisades. Ägarna sa att orsaken till renoveringarna var att höja standarden och hyrorna.
Hyresgästföreningens jurist, som är hyresgästernas ombud, menade att byggplanerna var för oprecisa. Han menade också att det är troligt att uppsägningarna är ett sätt att komma ifrån åtgärdsföreläggandet.
Också hyresnämnden gick på den linjen. Den menar att det som som hyresvärdarna förde fram i rätten inte var tillräckligt för att rättfärdiga uppsägningarna. Enligt nämnden är hyresvärdarnas planer ”så obestämda att de inte kan anses ha den tyngd som krävs för att bryta hyresgästens besittningsskydd”.
Nämnden konstaterar också att om en hyresvärd vill göra en standardhöjande renovering krävs tillstånd av hyresgästerna eller hyresnämnden. I detta fall finns varken eller.
Detta har hänt – en av Sveriges värsta värdar
I oktober förra året berättade Hem & Hyra första gången om konflikten på den lilla orten. I huset med sex lägenheter fanns det flera brister och i samband med att Hyresgästföreningen gjorde en besiktning upptäcktes att hyrorna var för höga.
I november beslutade Hyresnämnden i Malmö att värdarna skulle betala tillbaka över 400 000 kronor till hyresgästerna. Beslutet har överklagats till Svea hovrätt.
När Hem & Hyra i januari 2021 utsåg och publicerade Sveriges värsta värdar hamnade värdarna på plats 8:a.
En av hyresgästerna stämdes på cirka 78 000 kronor för att ha vanvårdat sin lägenhet, bland annat låtit vatten förstöra golv och dörrar. Värdarna ville också avhysa hyresgästen. I februari friade Helsingborgs tingsrätt hyresgästen. Rätten ansåg inte att det fanns grund för anklagelserna.
I februari 2021 beslutade Hyresnämnden i Malmö om ett åtgärdsföreläggande mot värdarna. Bland annat måste de fixa till 15 slitna golv. Beslutet har överklagats till Svea hovrätt.
Det har också pågått en konflikt om det finns en så kallad förhandlingsordning för huset, att Hyresgästföreningen har rätt att kollektivt förhandla hyrorna och förändringar i huset. Miljöförvaltningen har även varit inblandad angående brister i lägenheter.