Här saknas hyresrätter
Länsstyrelserna i Sverige gör årliga bostadsmarknadsanalyser. I både Norr- och Västerbottens analyser, för år 2013, är bostadsbristen tydlig. Inte minst gäller det hyresrätter, där 20 av de 29 kommunerna anger att det råder brist.
– I den pågående analysen för 2014 är det likadant. Här i Västerbotten är det samma kommuner som fortfarande anger att det saknas hyresrätter, säger Ida Backe på Länsstyrelsens samhällsutvecklingsenhet.
I analyserna anges finansiering som det stora hindret för byggande.
– Finansieringsfrågan återkommer i alla svar. Det är dyrt att bygga helt enkelt, säger Anna-Karin Abrahamsson, plan- och bostadsenheten på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Att det är dyrt att bygga ger höga hyror. Ida Backe menar att det inte är så lätt att bygga billigare och enklare att i Sverige.
– Det är svårt för den som vill bygga att få ihop finansieringen. Nyproduktion kostar för mycket för alla, säger Ida Backe och fortsätter:
– Hyrorna drar också iväg. Det går ju inte att jämföra en 2:a i ett gammalt bestånd med en nyproducerad 2:a.
Ida Backe poängterar en viktig sak; det byggs en del trots allt. I bland annat Umeå är det flera projekt som är på gång.
– Det kommer också ny lagstiftning som kanske kan ge lite fart i byggandet.
Länsstyrelsens analys i Norrbotten:
”Kommunernas sammanvägda svar i årets bostadsmarknadsenkät 2013 visar på ett behov av 574-822 hyreslägenheter eller mer i länet.
Framförallt är det brist på små hyreslägenheter på centralorterna, bedömer tio av fjorton kommuner. Åtta av dessa kommuner gör även bedömningen att det är brist på bostäder för unga människor. ”
Länsstyrelsens analys Västerbotten:
”Vad gäller bostäder för ungdomar i Västerbotten har majoriteten av kommunerna svarat att det är brist på de bostäder som efterfrågas av ungdomar, såsom hyreslägenheter i rätt storlek och med rimliga hyror.
De enda kommunerna som har en plan för att förbättra bostadssituationen för ungdomar är Norsjö, Sorsele, Umeå och Dorotea.”
* Över hälften av kommunerna gör bedömningen att de har underskott på bostäder i kommunen som helhet. Det finns framför allt ett behov av billiga och små bostäder. * Fler kommuner genomför insatser för att underlätta för ungdomar att få en egen bostad.* Byggandet av studentbostäder väntas öka kraftigt redan under 2014.* Påbörjandet av bostäder i särskilda boendeformer för äldre förväntas öka betydligt under 2015.* Drygt 10 000 allmännyttiga bostäder såldes under 2013.Källa: Boverket