Här säljer allmännyttan gärna – men inga köper
Det kommunala bostadsbolaget HFAB äger cirka 10 000 lägenheter i och runt om Halmstad. Redan 2009 antogs ägardirektiv som anger att: Hyresgästers önskan att ombilda hyresfastigheter till bostadsrättsfastigheter skall prövas i positiv anda.
Bakgrunden är att vissa områden i Halmstad domineras av hyresrätter, till exempel Andersberg och Vallås. Politikerna menar att dessa skulle må bra av att blandas med äganderätter.
Men lättare sagt än gjort, endast en ombildning har skett. 2010 sålde HFAB 54 lägenheter till en bostadsrättsförening i Bäckagård, väster om centrala Halmstad.
Enligt Magnus Wall, affärschef på HFAB, ramlar det in enstaka förfrågningar. Han har två färska exempel, som dock inte ledde till någon ombildning.
Orsaken till att det inte görs fler ombildningar anges vara att dels har riktlinjerna flera delar som ska ta hänsyns till, dels att hyresgästernas intresse är litet.
– Det måste finnas en vilja från hyresgästerna till att köpa och vi har inte sett den viljan i någon utsträckning på Vallås eller Andersberg . Mest vanligt är intresse för att ombilda till en bostadsrättsförening i de mer centrala delarna av Halmstad, snarare än på Vallås och Andersberg där förutsättningarna bland hyresgästerna kan se ut på ett annat sätt, säger Magnus Wall.
Det är här riktlinjerna kommer in. De anger att HFAB:s fastigheter i ”citynära lägen” inte får ombildas och inte småhus. Fastigheter som kan ombildas ska ligga i områden med lägre andel än 50 procent äganderätter. Vidare måste ombildningarna ske till marknadsmässiga priser och får inte snedvrida konkurrensen. Det ska inte vara möjligt att köpa lägenheter i spekulationssyfte.
Enligt Magnus Wall var det en fastighet förra året som var mycket nära att ombildas men det stöp till sist på finansieringen. De två färska förfrågningarna som han nämner ovan stoppades i det ena fallet för att det handlade småhus och i det andra för att det i det aktuella området redan fanns många äganderätter.
Den positiva synen på ombildningar anges i ägardirektiven och förfrågningar utreds. 2014 gjordes en insats på Andersberg och Öster med information, möten och rådgivning som dock inte ledda vidare. Intresset var skralt. Sedan dess har inga större insatser riktats mot hyresgäster.
– Tanken är att vi nu ska jobba mer med frågorna. Vi behöver lyssna på kolleger i branschen om hur de tänker och går tillväga.