Här satsar man miljoner på Hyresgästernas Hus
Hyresgästföreningen region västra Sverige och dess 90-tal anställda har vuxit ur sina nuvarande lokaler på Första Långgatan 21 i Göteborg. När jakten på större ytor inleddes växte även idén fram om att låta det nya regionkontoret bli något mer.
Resultatet är Hyresgästernas Hus, som preliminärt slår upp sina portar på Första Långgatan 17 i februari nästa år. Här ska finnas plats för alla med intresse för bostadsfrågor (se faktaruta). Enligt projektledare Tony Praetorius är konceptet unikt, och ett steg ut i det okända.
– Det ska vara ett välkomnande hus, en mötesplats för alla sorters människor oavsett var man kommer ifrån. Vi vill göra skillnad för fler, samverka, påverka politiken och öppna upp verksamheten. Det handlar om att våga släppa det invanda, i en rörelse som har lyckats i alla år, säger han.
Regionstyrelsen har valt bort adresser i exempelvis Gårda och på Kungsgatan för att kunna vara kvar på Första Långgatan. Masthuggskajen är ett expansivt område med omfattande byggplaner som Hyresgästföreningen vill vara en del av.
Men smakar det så kostar det. Hittills har regionen avsatt totalt 7,3 miljoner kronor för ombyggnationen, bland annat för restaurangkök, scenbygge med ljus och ljud och säkerhetsteknik som larm och lås. En miljon kronor bekostar marknadsföring och samarbetet med arkitektbyrån Okidoki.
Till det kommer ökade hyreskostnader hos fastighetsägaren Elof Hansson. I gengäld har man i sin tur vissa hyresintäkter från kaféverksamheten, som kommer att bedrivas av stiftelsen Bräcke diakoni.
– Vi kommer förmodligen att behöva skjuta till ytterligare medel under hösten. Men vi har god kontroll på ekonomin. Vi har gjort en bra förhandling med fastighetsägaren och vi har konkurrensutsatt alla upphandlingar. Vi har ett ansvar mot våra medlemmar att vara återhållsamma, säger Tony Praetorius.
Den nya mötesplatsen ska invigas ståndsmässigt. Tony Praetorius utlovar en rad inflyttningsfester för alla som vill komma.
– Med så många som önskar få se det här unika konceptet inom Hyresgästföreningen så kommer vi inte att hinna alla på en dag.
Utöver arbetsplatser för regionens personal och mötesrum för förtroendevalda ryms en stor, offentlig del med kafé och matservering, scen med åhörarläktare, öppna arbetsplatser för exempelvis studenter och gratis wifi.
Den nya fasaden ska bestå av glasväggar som kan skjutas undan vid fint väder. Utanför planeras en uteservering. Även kvällstid ska huset fyllas av aktivitet och arrangemang. Hyresgästföreningen hoppas på minst 800 spontanbesök i månaden.
Stiftelsen Bräcke diakoni har fått ansvar för kafé- och restaurangverksamheten genom ”Ett steg till”, som erbjuder praktik och arbete åt personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.
Bräcke diakoni har valts ut utifrån en kravlista om till exempel ekologisk och vegetarisk profil, öppettider och långsiktighet.
Stiftelsen ska även stå för egna programpunkter.