Här ska 15 studenter dela bostad
Vallavåningarna ligger på plan tre och fem i Studentbostäders sexvåningshus som snart står klart vid torget i Vallastaden.
– Det är lite finputs kvar, men den 15 augusti är det inflyttning och då ska det vara färdigt, säger Christoffer Gerking, förvaltningsspecialist på kommunägda Studentbostäder.
Han visar runt i en av de två våningarna. Den kommer inte att hyras ut från början eftersom den ska visas under bomässan i september.
Christoffer Gerking beskriver konceptet som en blandning mellan kollektiv och korridorboende. Hyresgästerna har varsitt eget rum på 14 kvadratmeter plus sovloft på fyra kvadratmeter. Ett rum är tillgänglighetsanpassat och större, 22 kvadratmeter, och kan delas av två personer. Men resten av bostaden, med kök, en stor balkong och rejäla gemensamhetsytor, delas med de andra boende i våningen.
– Många som bott i korridor men valt att flytta till egen lägenhet brukar säga att de saknar gemenskapen. De efterfrågar ett uppgraderat korridorboende. Därför väljer vi att testa det här, säger Christoffer Gerking.
Han betonar att skillnaden mot det traditionella korridorboendet ändå är stor.
– Där är det just en korridor med rum på rad. Här går alla ytor att använda. Det är som en enda stor lägenhet.
Då konceptet är obeprövat väljer Studentbostäder att bara hyra ut till sökande som har studerat minst ett år redan.
– Man behöver inte ha varit hyresgäst hos oss, men vi vill att man ska ha haft ett eget boende så att man har hunnit skaffa sig en egen boendeidentitet och vet vad man tycker när det gäller till exempel ordning och reda.
Om osämja uppstår kommer Studentbostäder att medla, vilket man då och då tvingas göra i de vanliga korridorboendena.
– Då kallar vi till möte och så får hyresgästerna själva diskutera problemet, men vi är bra på att handleda sådana samtal.
Oftast resulterar mötet i en kompromiss som de boende kommer överens om.
– De gånger vi har sådana samtal så är det oftast om småsaker som har blivit stora saker. Som hur mycket disk som ska få stå framme på diskbänken, till exempel.
Hyran i Vallavåningarna ligger på 4 950 kronor i månaden. El och bredband, liksom städning av de 200 kvadratmeter stora gemensamma utrymmena ingår. Boendet hyrs ut möblerat.
För att försöka få en blandning av boende med olika bakgrund fördelas rummen mellan studerande vid universitetets olika fakulteter. Fem hyresgäster i respektive våning ska läsa vid filosofiska fakulteten, fem vid tekniska, två vid medicinska och två rum reserveras för dem som läser utbildningsvetenskap.
– Hela Vallastaden har ett mångfaldsperspektiv och vi vill stimulera det. Men om man bygger ett område som är helt nytt så blir det ju så att alla människor inte kommer att ha råd att bo där. Hur kan man ändå skapa mångfald? Jag tänker att det här kan vara ett sätt, säger Christoffer Gerking.