Annons

Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden

Göteborg Brandkaoset tvingade Eva-Marie Lindmark och hyresgäster i 35 andra hushåll att fly sina hem. Tack vare snabbtänkta grannar som Meron Garza klarade de krisen. ”Det hade varit värre om man varit ensam”, säger Eva-Marie.
Ingen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.
Foto: Tomas Ohlsson
Ingen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år.

Eva-Marie Lindmark, 38, har bara varit nere på Selma Lagerlöfs torg i Hisings Backa för ett snabbt ärende på apoteket. Kassorna strular och kön ringlar lång. Väl hemma vid trevåningshuset på Gåsagången möter hon en granne i porten.

– Det brinner, säger grannen och pekar uppåt fasaden vid trappen intill.

Läs också96-årige Kettil dog när kylen tog eld - därför väntas dödsbränder bland äldre öka kraftigtDödsbränder bland äldre. Kettil Wullt dog i en brand.

Rök stiger från en av balkongerna. Insikten sjunker in, och Eva-Marie har liv att rädda. Snabbt tar hon sig in i lägenheten där katterna väntar: 6-åriga Pixie och nyinflyttade kattungen Khloe.

De trilskas när hon trycker in dem i samma transportbur – den som lyckligtvis står framme ”ifall det skulle hända något”.

Branden startade vid 15-tiden onsdagen den 25 september på en balkong på Gåsagången i Göteborg. Först efter åtskilliga timmar kunde räddningstjänsten få storbranden under kontroll. SOS Alarm utfärdade ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, för att varna för den farliga röken.
Branden startade vid 15-tiden onsdagen den 25 september på en balkong på Gåsagången i Göteborg. Först efter åtskilliga timmar kunde räddningstjänsten få storbranden under kontroll. SOS Alarm utfärdade ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, för att varna för den farliga röken.

Räddningstjänsten anländer ute på gården, men än känns inte faran akut. Eva-Marie Lindmark hinner stänga ventilerna innan hon flyr sitt hem. Det bidrar till att rädda hennes ägodelar. Snart ska branden i hyreshuset urarta och göra 36 hushåll hemlösa.

Krisen är ett faktum

I en annan del av kvarteret hör Meron Garza, 24, hur brandbilarna anländer utanför lägenhetsfönstret. Via gruppchatten med kompisarna får han snart reda på var det brinner: i huset där en av vännerna bor med sin familj.

Meron går dit för att titta. Ljus rök syns från en av lägenheterna. Det ser inte så allvarligt ut, tänker han när han går mot bilen för att skjutsa en kompis till flygplatsen.

Men branden sprider sig snabbt. Från den första lägenheten letar den sig upp på vinden där öppna lågor snart slår ut från längans tak. Polisen utvidgar avspärrningarna, räddningstjänsten evakuerar grannar i hus intill.

Läs ocksåBrandskyddet underkänns i tusentals radhus i NorrlandEn eldhärjad radhuslänga med uppsamlat bråte efter branden på gräsmattan framför.

SOS Alarm skickar ut ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Den tjocka, svarta rökpelaren syns snart över halva Göteborg.

”Smälter mina plastblommor?”

Från gården betraktar Eva-Marie Lindmark kaoset med stigande panik.

– Jag stod helt maniskt och kollade in genom mitt köksfönster. Är det rök? Smälter mina plastblommor? Man bryr sig ju om grannarna men man är också självisk i ett sådant läge. Snälla, låt mina grejer klara sig!

Läs ocksåKonsumentrådgivarnas tips – före och efter katastrofen

Katterna som hon släppt in i Hyresgästföreningens kvarterslokal mittemot måste snart evakueras igen, längre bort. Hyresvärden Familjebostäder samlar drabbade hyresgäster på sitt områdeskontor. Det blir snart för litet.

Kommunen lånar ut en samlingslokal borta vid torget. Där håller Familjebostäder flera välbesökta informationsmöten under kvällen.

Räddningstjänsten är där, tillsammans med företrädare för olika försäkringsbolag och Hyresgästföreningen. Eva-Marie Lindmark och hennes grannar turas om att få eskort för att hämta det allra viktigaste i sina hem: mediciner, telefon, pass.

– Snabbt in och ut. Taket glödde. Man var tvungen att lämna personnummer, och fick bara hämta livsnödvändiga grejer. Jag tog mobilen, laddaren, handväskan. Kattlådan och kattmaten, säger Eva-Marie.

Hjälpsamt nätverk i krisen

Meron Garza är också på plats. Han har hämtat sig från den första chocken efter att ha återvänt från flygplatsen till ett hemkvarter i kaos. För honom är det uppenbart vad som behövs: tak över huvudet för de drabbade. Han har ett stort kontaktnät och tänker snabbt.

– Jag brukar gymma på Sankt Jörgen och har ägarens nummer så jag ringde honom, men han var på semester. Då ringde jag Scandic, jag har jobbat där och känner chefen. Och sedan kunde jag säga: jag har löst hotell i alla fall, det är några rum lediga.

Annons
Meron Garza bor bara något kvarter från det eldhärjade huset.
Meron Garza bor bara något kvarter från det eldhärjade huset.

Eva-Marie Lindmark är en av de hyresgäster som flyttar in på Scandic Backadal ett stenkast bort. Försäkringsbolaget står för kostnaden tack vare hemförsäkringen.

Meron Garza hjälper till genom att guida och skjutsa folk i sin bil. Han är också med och köper mat till evakuerade grannar som inte ätit på många timmar, tillsammans med Familjebostäders representant och Hyresgästföreningens regionchef. Riskakor, gifflar, frukt, festis och vatten.

Värre problem utan hemförsäkring

Det dyker också upp ett annat problem.

– Det var vissa som inte hade hemförsäkring. Bland annat en pakistansk familj som hyrde i andra hand. De hade tre småbarn och måste ha plats att sova när mötet var klart, säger Meron Garza.

Hotellet vill först inte gå med på det utan garantier om betalning. Meron Garza får löfte om hjälp från hyresvärden, men lämnar ändå sitt telefonnummer till familjefadern. Han kan ringa om det strular. Nästa morgon ringer mobilen vid niotiden. Hotellet vill inte släppa iväg familjen innan de betalat.

– Så jag gick ner och betalade, och gav kvittot till Familjebostäder. Det var mycket stress första dagen, mycket oro.

Att landa på hotellet är skönt, men också påfrestande. Eva-Marie Lindmark känner sig som en zombie den första tiden. Personalen är hjälpsam och frukost ingår, men matlusten vill inte riktigt infinna sig. Dagarna präglas av maktlöshet, stress och oro.

Stöd från många håll under krisen

Mitt i allt växer ändå en ny slags gemenskap. Eftersom många grannar bor på hotellet hjälps de åt att hålla varandra uppdaterade.

– Det hade varit värre om man varit ensam. Nu var vi många som var med om samma sak. I allt elände är det också lite fint att man blir så glad och tacksam över så många människor.

Via olika skänka-sidor i sociala medier pusslar Eva-Marie Lindmark ihop ett nytt, tillfälligt hem under veckorna på hotellet.

– En kvinna åkte från Lilla Edet, hon hade köpt kattgrejer för 3 000 kronor till mig och min granne. Man tänker inte på allt man äger, men man har ju väldigt mycket grejer i sitt hem.

Kattungen Khloe klarade sig undan storbranden.
Kattungen Khloe klarade sig undan storbranden.

Eva-Marie Lindmark saknar allt från hårborste till höstjacka. Att kunna knäppa på sin egen kaffebryggare och ta mjölk i sitt eget kylskåp. Hon lever på försörjningsstöd från socialtjänsten och har små marginaler. Frysen har varit full av varor till nedsatt pris. Nu går de till spillo.

Försäkringsbolaget ersätter mat med en hundralapp om dagen. För att underlätta för alla drabbade bjuder hyresvärden på matkuponger hos en närbelägen restaurang, en måltid om dagen per person medan jakten på evakueringsbostäder pågår.

Delar ut sponsrade underkläder

Meron Garza fortsätter att hjälpa grannar utan hemförsäkring.

– Vi fick reda på att en person inte hade något boende eller vänner. Han hade fått sova på McDonalds dagen innan, eller om man nu kan kalla det sova. Jag ringde upp ett motell vid Stig center. De gick med på att ta ner priset, till 400 kronor. Jag stod för det första natten. Socialen hjälpte honom med resten.

När blåljusen slocknat blir Hyresgästföreningens kvarterslokal ett nav för de boende. Här hålls möten, och Meron Garza får låna nyckeln den första veckan. Han har ordnat sponsring från ett lokalt underklädesföretag och behöver kunna förvara och dela ut skänkta plagg.

Annons
Hyresgästföreningens kvarterslokal blir ett nav för grannarna i krisen. Här kan folk laga mat, umgås en stund och hämta kläder som Meron Garza ordnat fram.
Hyresgästföreningens kvarterslokal blev ett nav för grannarna den första tiden. Här kunde folk laga mat, umgås en stund och hämta kläder som Meron Garza ordnat fram.

Samtidigt letar Familjebostäder med ljus och lykta efter evakueringslägenheter, både i sina egna områden och hos andra värdar. Det tar 3–4 veckor, sedan har alla branddrabbade hushåll fått erbjudande om bostad.

– Det är ändå hyggligt snabbt jobbat. Att fixa fram 36 lägenheter är ju inte lätt. Men när krisen väl kommer så går allting att lösa, säger Familjebostäders områdeschef Magnus Möller.

Evakuerad till nybyggd lägenhet

Eva-Marie Lindmark har flyttat in i en nybyggd, osåld bostadsrätt några hundra meter från sin vanliga adress. Huset är byggt av kommunala Egnahemsbolaget, och här bor drygt tio andra grannar från Gåsagången i väntan på renoveringen. Det tillfälliga kontraktet är skrivet till januari 2026.

Katterna Pixie och Khloe kommer fram och hälsar. På kylskåpet hänger hyresavin, på 11 737 kronor i månaden. För sin vanliga lägenhet betalar Eva-Marie egentligen 6 100 kronor. Hemförsäkringen täcker mellanskillnaden.

Lägenheten är inredd med delar av det gamla möblemanget. Hyresvärden har sett till att packa ihop bohag som klarat sig. Eva-Marie hade tur. Hennes lägenhet är i stort sett intakt.

– Familjebostäder har gjort ett väldigt bra jobb. Det har ändå gått väldigt fort. Nu när man har tak över huvudet igen är det en lättnad. Allt är så eländigt i världen, men det finns så många bra människor som man vill tacka. Saker som man tog för givna är nu heliga.

"Familjebostäder har gjort ett väldigt bra jobb", tycker Eva-Marie Lindmark. Inom en månad efter branden hade alla i det eldhärjade hyreshuset fått erbjudande om evakueringslägenhet.
”Familjebostäder har gjort ett väldigt bra jobb”, tycker Eva-Marie Lindmark. Inom en månad efter branden hade alla i det eldhärjade hyreshuset fått erbjudande om evakueringslägenhet.

Polisens teori om brandorsaken

För Meron Garza är vardagen tillbaka i det normala, med högskolestudier i logisitik. Han säger att han bara var en kugge i ett större maskineri de där dagarna.

– Jag är nyfiken av mig som människa. Jag gillar att veta mycket om allt. Och om jag kan hjälpa så hjälper jag. Jag är född och uppvuxen på Gåsagången. Det är fint att hjälpa stället jag är ifrån. Att bidra på något sätt. Det är ändå skönt att ge tillbaka.

I november, två månader efter branden, lade polisen ner utredningen om misstänkt mordbrand. Då hade kriminalteknikerna som undersökt de sotiga resterna dagen efter branden just rapporterat sin slutsats.

Något säkert svar på vad som orsakat branden kan de inte ge. Men enligt rapporten tyder allt på att det började brinna efter att någon slarvat med eld eller glöd intill väggen mellan två balkonger på översta våningen. Därifrån har elden spridit sig. Ingen är misstänkt för något brott.

Det brandhärjade hyreshuset kräver omfattande renovering. Familjebostäder räknar med att arbetet tar ungefär ett år.

Ingen person kom till skada i branden.

LÄS MER Brandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg

LÄS MER Därför behöver du en hemförsäkring – här får du koll på vad som ingår

Fakta: Viktigt när det brinner
  • Rädda, varna, larma, släck. Stäng in branden, varna grannar, ring 112, släck om det går.
  • Brandrök är ofta giftig och kan snabbt göra dig medvetslös. Kryp nere vid golvet för att se och andas.
  • Ha alltid en fungerande brandvarnare. Brandsläckare och en brandfilt är också bra att ha hemma.
  • Här får du fler tips.
Fakta: Därför ska du ha hemförsäkring
  • Ger omedelbar hjälp om olyckan är framme. Vid brand står försäkringsbolaget för tillfälligt boende på hotell.
  • Ersätter kostnader för förstört bohag och visst uppehälle. Täcker mellanskillnaden om hyran för din evakueringslägenhet är högre än den du brukar betala.
  • Grundskyddet kan utökas med tilläggsförsäkringar, till exempel för hemelektronik och extra värdefulla ägodelar.
  • Hemförsäkringen är så viktig att den ingår i försörjningsstödet från socialtjänsten, tillsammans med saker som hyra och el.
Läs också Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner" Vaktmästaren Kenneth räddade kvinna ur brinnande lägenhet: "Hann aldrig tänka"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.