Här söker 7 000 bostad – nu blir butiker nya hem

Karlskrona Butiksägarna söker sig till ­andra områden och samtidigt växer bostadskön. 7 000 personer har anmält intresse för att bo i Marieberg med omnejd. Nu slår Karlskronahem två flugor i en smäll och bygger om de tomma butikerna till lägenheter.
Hyreshus i Karlskrona och Mattias Åkesson
Foto: Peter Fredriksson
I stället för handel blir det boende i övergivna butikslokaler där den kommersiella pulsen en gång var på topp i Marieberg. Mattias Åkesson är projektledare.

För några år sedan var promenadstråket i ­Marieberg en livlig plats med mängder av ­butiker. Här fanns såväl bank som frisör och specialaffärer för ­livsmedel.

Men så byggdes flera stora ­handelscentrum i närheten och kunderna lockades bort. En efter en slog butikerna igen och i dag finns bara en mindre jourbutik samt pizzeria kvar.

Läs ocksåBostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

– Det här är ett fint område som har stor potential och förtjänar att få ett lyft, säger Mattias Åkesson från Karlskronahem när vi ­träffas utanför längan med de tomma ­lokalerna.

Trasiga persienner hänger i fönstren och ett av de mindre glas­partierna över en dörr är krossat. När vi kliver in luktar det instängt och det är tydligt att det stått tomt länge.

– Det är många som vill bo i Marieberg så den här satsningen är ett sätt att dels tillgodose det behovet, men även att skapa ett trevligare område, säger Mattias Åkesson.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

I dagsläget är 7 000 personer intresserade av att få en lägenhet här, enligt bolagets kösystem.

Samtidigt menar Mattias Åkesson att det är mer komplicerat att förvandla butiker till lägenheter än att bygga nytt från grunden.

Den stora utmaningen ligger i att ena väggen i lägenheterna även fortsättningsvis kommer att bestå av ett stort skyltfönster ut mot promenadstråket. Men tack vare att byggnaden ligger på en högre marknivå än parkeringen och cykelbanan nedanför minskar insynen.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.
Butikslokal som blir lägenhet.
Den stora utmaningen ligger i att ena väggen i lägenheterna även fortsättningsvis kommer att bestå av ett stort skyltfönster ut mot promenadstråket.

– Arkitekten har lagt stor vikt vid att skapa ytterligare insynsskydd genom att rita in en uteplats utanför fönstret som omgärdas av en häck. Där kommer hyresgästen att få ansvara för att sköta den på insidan medan vi klipper utsidan och höjden. Sen kommer det även att bli ett speciellt solskyddsglas samt invändiga persienner som minskar insynen och dämpar solinstrålningen, säger Mattias Åkesson.

I de klimatberäkningar som gjorts har man tagit hänsyn till hur hög maxtemperaturen kommer att bli i lägenheterna vid olika scenarion, och kommit fram till att de här åtgärderna kommer att räcka. Därför behövs det inga utvändiga markiser och heller ingen luftkyla. Lägenheterna får däremot ett avancerat FTX-aggregat som ger god ventilation och bra inomhusmiljö.

I övrigt kommer de fem lägen­heterna, två stycken trerummare och två stycken tvårummare, att få vitt kök med induktionshäll, diskmaskin och tvättmaskin samt ­badrum med dusch och hand­dukstork.

Med en generös takhöjd på närmare tre meter, som kommer att sänkas något med ett nytt innertak, blir det luftigt och rymligt samtidigt som den öppna planlösningen kommer att ha god tillgänglighet för alla.

Arkitektskiss
Till sommaren ska de nya lägenheterna vara inflyttningsklara.

Ett frågetecken är ännu på ­vilken nivå hyrorna kommer att hamna. Detta har ännu inte förhandlats med Hyresgästföreningen och Mattias Åkesson vågar i dagsläget inte gissa vad hyrorna till slut kommer att hamna på, men tror att det kommer att bli på en nivå som gör det attraktivt för hyresgästerna.

– Ombyggnation och rivning av gammal inredning är i startgroparna, säger han.

Lägenheterna ska enligt planerna vara klara för inflyttning till sommaren.

Läs också Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.