Här står billiga studentlägenheter i Stockholmsregionen tomma: ”kan öva sång utan att störa”
Promenaden från Flemingsbergs pendeltågsstation tar drygt tio minuter. Till Södertörns högskola tar det ytterligare fem minuter. Ändå, eller kanske därför, står 20 av kommunala Huges studentlägenheter tomma i området Björnkulla.
I Hem & Hyras undersökning svarar Huge, som är Huddinges kommunala bostadsbolag, att man har 29 tomma studentlägenheter, trots att terminen är i gång sedan länge. Av dem ligger 20 i Björnkulla och resterande nio i centrala Flemingsberg. Det finns inget krav på att studera på Södertörns högskola, utan är tillgängliga att söka för alla som läser på universitet eller högskola. Hyrorna i Björnkulla är de lägsta i Huges bestånd och ligger på mellan 4000 och 5000 kronor i månaden inklusive hushållsel.
”Studenter vill ha nära till service och barer”
– Efter pandemin har fler börjat studera på distans. Många vill inte bo i korridor och vill ha nära till service och barer. Då är inte Björnkulla tillräckligt attraktivt. När jag pratar med kollegor på andra bostadsbolag i Stockholmsområdet uppger de samma sak: Det finns lediga studentlägenheter en bit ifrån city, säger Rosa Vitrera Luiga, distriktschef på Huge bostäder.
I ett försök att minska vakanserna kommer Huge bostäder att försöka marknadsföra området bättre gentemot Södertörns högskola. Hem & Hyra har tidigare rapporterat att det numera råder överskott eller balans på bostäder för studenter i en majoritet av landets högskolekommuner.
De totalt 160 studentlägenheterna i Björnkulla finns antingen i gula tvåvånings trähus eller enplansbyggnader i mexitegel. Huges kommunikationschef Anders Sundqvist släpper in oss i ett hus av den senare modellen. Den långa, breda och något karga korridoren ger lite känslan av en avdelning på ett sjukhus.
”Vad är haken?”
I det gemensamma köket håller musikalartisten Nelly Staaf på att avsluta lunchen tillsammans med fästmannen Felix Liljeblad som är på besök från deras gemensamma hemstad Göteborg. Nelly pluggar musikalartistutbildningen på Kulturama i Hammarby sjöstad. I dag är dansläraren sjuk, men i vanliga fall sker undervisningen på plats. Att det tar en dryg halvtimme dit med pendeltåg och tvärbana är inget som bekymrar Nelly Staaf som bott här i snart ett år.
– Hyran är bra. Det fanns flera lediga lägenheter och jag kunde välja. vad är haken? Undrade jag först. Men det verkar som många vill bo mer centralt.
Hennes lägenhet på 25 kvadrat kostar knappt 4 300 kronor i månaden inklusive värme och hushållsel. Den har eget badrum och ett litet pentry med kyl och frysfack. Att flera lägenheter i korridoren är tomma är på sätt och vis ganska bra, tycker Nelly Staaf
– Jag övar sång ganska ofta, så då är det bra att jag inte stör så många. Förutom en tjej i korridoren så har jag faktiskt inte så bra koll på de andra som bor här.
Stockholm rödlistat av studentorganisation
Stockholm är en av de orter som rödlistades när Sveriges förenade studentkårer gjorde sin årliga genomgång av bostadssituationen inför terminsstarten. Disa Ahlblom-Berg, förbundsordförande för Stockholms studentkårer, är den som svarat på rapporten i den del som berör Stockholm. Hon har ingen detaljkunskap om vakanserna i Huddinge men menar att ett generellt problem är att det är svårt att hitta studentbostäder via bostadsförmedlingen, även om de är tillgängliga.
– Det kan vara så enkelt att studenter som kommer från utlandet eller andra delar av Sverige och bara kryssar i Stockholms kommun. Man har inte koll på hur bra kollektivtrafiken är och hur nära det är till exempelvis Huddinge, säger Disa Ahlblom-Berg.
Bygger nytt trots vakanser
Huge bostäder har sammanlagt knappt 800 studentbostäder. Trots vakanserna bygger bolaget 81 nya studentlägenheter i Flemingsberg med planerad inflyttning 2025/2026. Och nyligen tog privata Byggvesta första spadtaget för första etappen i ett jättebygge med hela 810 forskar- och studentlägenheter i Flemingsberg nära högskolan.
Kommer det finnas studenter till alla dessa lägenheter?
– Vår erfarenhet är att moderna och centrala studentlägenheter som har eget kök, inte korridorer, går att hyra ut. När vi bygger måste vi tänka långsiktigt och det kommer att behövas lägenheter, säger Huges kommunikationschef Anders Sundqvist.