Annons

Här stjäl bedragare Hyresgästföreningens pengar – liga lurade äldre via falska telefonsamtal från banken

Skåne På en dryg månad kom ligan över 144 000 kronor. Nu döms fyra personer till fängelse efter en serie telefonbedrägerier riktade mot äldre personer. Vid ett av tillfällena kom ligan över ett av Hyresgästföreningens betalkort.
Telefonbedragare
Foto: Polisen
Här länsar bedragaren bankkontot från bankomaten - polisens bilder från förundersökningen.

Kvinnan som bor i en stockholmsförort blev uppringd av en person som sade sig arbeta på Nordea. Sedan spelades en hel teater upp, av bedragare som låtsades agera på uppdrag av bankens säkerhetsavdelning. De påstod att de ville rädda kvinnan, som är i 80-årsåldern, från ett pågående bedrägeri. De sa att hon var tvungen att agera snabbt.

Det slutade med att kvinnan förmåddes att lämna över flera av sina kortkoder. Strax efter ringde en yngre kvinna på lägenhetsdörren och kom på samma sätt även över de fysiska korten. Dels den äldre kvinnans personliga men även ett som hon hade i egenskap av engagerad inom den lokala Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Kort därefter gjorde bedragarna flera bankomatuttag från Hyresgästföreningens konto, totalt 15 000 kronor. Men sedan tog det stopp. Den äldre kvinnan hade hunnit förstå vad som pågick och med hjälp av en anhörig tömt sitt eget personliga konto, före bedragarna.

Fängelse för serie av telefonbedrägerier

Nu dömer tingsrätten i Lund en man från Landskrona och en kvinna från Malmö till två års fängelse vardera för bedrägeriet i Stockholm och flera liknande brott. Samtidigt dömer domstolen två yngre män i ligan. Samtliga har nekat till brott.

Annons
Bedragare
Bedragarna fastnade flera gånger på film då de hämtade ut pengar ur bankomater.

Enligt domen ringde ligan systematiskt upp äldre personer och utgav sig för att representera banker, försäkringsbolag eller lånebolag. Detta är något som går under namnet social manipulation och som blivit allt vanligare bland bedragare. I det aktuella fallet fick uppringarna brottsoffren att först berätta sina kortkoder och sökte sedan upp dem i deras hem och förmådde dem att även lämna över kort.

Totalt kom gruppen över 144 000 kronor på en dryg månad, samt smycken som brottsoffer hade lämnat över. Kvinnan från Hyresgästföreningen var enligt förundersökningen den enda som förstod vad som hände och på så sätt lyckades rädda sina egna pengar.

Samtliga drabbade är över 80 år gamla, den äldsta 95 år, och brotten har skett på flera orter i landet – Landskrona, Helsingborg, Halmstad, Göteborg och Stockholm.

Annons

Serien av bedrägerier tog slut i Landskrona i början av året efter att polisen inlett spaning mot gruppen. Kvinnan från Malmö och mannen från Landskrona greps av polisen precis efter att kvinnan hade tagit ut pengar ur en bankomat. Till sin hjälp hade hon ett kort som tillhörde en 80-åring i samma stad.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.
Fakta: Så undviker du telefonbedragarna

Sambon kunde i realtid följa när småbarnsmamman tog emot kunder för sex hemma i lägenheten. Han spelade också in och sparade filmerna på sin dator.

Den här typen av bedrägerier är under kraftigt uppsving, blir allt vanligare och riktas oftast mot äldre.  Det kan både ske genom telefonsamtal och sms. Polisen har gått ut med tydliga tips till den som blir uppringd och anar oråd:

  • Tänk kritiskt och var skeptisk.
  • Lägg på luren och avsluta samtalet, oavsett vad personen säger sig ringa från.
  • Logga aldrig in med bank-id och lämna aldrig ut koder till någon som ringer upp dig. Det finns inga seriösa företag, myndigheter eller organisationer som kommer be dig att göra det. Klicka inte på länkar i sms om du är osäker på avsändaren.
  • Lita inte på den som ringer. Bedragarna försöker ofta skapa stress genom att måla upp en bild av att du är på väg att förlora pengar eller att en anhörig behöver hjälp.
Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.