Annons

Kommunens bolag köpte hans hus – nu tvingas Bernt, 71, att flytta

Malmö Mångmiljonaffären skulle rädda de boende i den skandalomsusade bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren. Men MKB:s tuffa regler slår hårt. Bernt Nylund och flera av hans grannar har tvingats ut efter nära fyrtio år i huset. ”Jag tror inte att MKB har en aning om vad de har köpt”, säger Bernt Nylund.
Sista flyttlasset går för Bernt Nylund efter att han slängts ut från Kinesiska muren av MKB.
Foto: Anders Paulsson
Sista flyttlasset går för Bernt Nylund efter att han slängts ut från Kinesiska muren av MKB.

Flyttkartongerna står staplade i vardagsrummet. Golvet är nästan helt täckt av fyllda svarta sopsäckar och mitt i röran, på en ensam köksstol, sitter Bernt Nylund.

– Det här är inte klokt egentligen.

Läs ocksåSå blir Bernt och hans grannar hemlösa när MKB rensar upp i Kinesiska murenLena Hansson, Bernt Nylund och Lars-Göran Hansson har inga giltiga hyreskontrakt, menar MKB. Nu åker de ut från Kinesiska muren.

Han skakar på huvudet medan han försöker öppna en ny sopsäck från rullen. De flesta möblerna i den lilla trerumslägenheten på fjärde våningen är redan borta. Om ett par timmar går det allra sista flyttlasset. Efter 37 år som hyresgäst i det skandalomsusade huset Kinesiska muren på Rosengård i Malmö tvingas Bernt nu ut av MKB, det kommunala bostadsbolaget. Via kontakter har han har till slut lyckats få ett andrahandskontrakt i en annan del av stan.

MKB rensar upp i Kinesiska muren och hyresgästen Bernt Nylund tvingas ut.
MKB rensar upp i Kinesiska muren och hyresgästen Bernt Nylund tvingas ut.

– Det hade varit så lätt för MKB att lösa det här. De hade fått en god och pålitlig hyresgäst om de skrivit kontrakt med mig. Vem vill ens bo här efter alla skriverier?

MKB köpte för 80 miljoner kronor

När den omskrivna bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren inte kunde betala sina skulder gick MKB i höstas in och köpte föreningen. En uppmärksammad affär värd 80 miljoner kronor. Det gav dem 79 lägenheter och förvandlade bostadsrättsföreningen till ett hyreshus.

Men frågan är vad de har köpt. Föreningen har inte fungerat som en normal bostadsrättsföreningen. Tvärtom har många av de boende haft olika typer av hyreskontrakt, vilket Hem & Hyra har berättat om i flera artiklar.

Både den förening som MKB köpt och grannföreningen har varit gravt misskötta och jagade av myndigheterna i flera år. Den verkliga makten har legat hos företag och personer baserade i Stockholm, ett ägarupplägg som har kört ekonomin i botten. Varken värme, el, ventilation eller hissar har fungerat som det ska. Miljöförvaltningen har slagit larm till socialförvaltningen av oro för hur den dåliga miljön påverkar barnen i huset.

Lena, Bernt och Lars-Göran blir hemlösa när MKB rensar upp i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.
Lena, Bernt och Lars-Göran tvingas flytta när MKB rensar upp i Kinesiska muren.

MKB:s tuffa regler om vem som har rätt till kontrakt slår nu hårt. Den som inte har ett godkänt kontrakt åker ut. Det gäller till exempel de som har bott i andra hand utan tillstånd, varit ”inneboende” eller skrivit kontrakt med ”fel” företag. MKB kommer enbart att skriva förstahandskontrakt med boende i ett tjugotal av de totalt 79 lägenheterna. Dit hör inte Bernt Nylund.

Annons

Och han är inte ensam. Vi har träffat hans grannar Lars-Göran och Lena som redan har flyttat, precis som fyrabarnsfamiljen Ghubari, som inte hade ett godkänt andrahandskontrakt och därför inte heller kunde bo kvar. Lars-Göran och Lena har flyttat till sin kolonistuga. Familjen Ghubari fick till slut ett förstahandskontrakt hos en privat hyresvärd i ett miljonprogramsområde i södra Malmö.

– Det bästa hade varit att få stanna kvar. Men så som vi har blivit behandlade känns det ändå rätt skönt att lämna. Men jag tror inte vi har sett slutet på den här historien, säger Bernt Nylund.

Bernt Nylund.
Bernt Nylund.

Tvingas ut av MKB efter fyrtio år i Kinesiska muren

Exakt hur många som egentligen kommer att ha tvingats flytta när upprensningen väl är klar har MKB inte kunnat svara på. Enligt bolaget var 45 lägenheter bebodda när de tog över i mitten av december. Men då räknar MKB inte in Bernt, Lena och Lars-Göran, eftersom de inte ens haft rätt att bo här, menar MKB.

De tre flyttade från grannföreningen där de bott i nära fyrtio år och skrev kontrakt med företaget Skånelängan. Men Skånelängan, som tidigare kontrollerat att stort antal lägenheter i föreningen, existerar inte längre och MKB betraktar därför hyreskontrakten som ogiltiga. Bernt och hans grannar har varit ockupanter. När vi träffade dem i slutet av mars hoppades de fortfarande på att MKB skulle ändra sig och att de skulle få bo kvar.

– Men det verkar inte som det går att strida och få rätt i det här. MKB sa att om vi flyttar frivilligt kontaktar de inte Kronofogden, säger Bernt Nylund.

Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen, och Frida Lind, fastighetschef på MKB.
Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen, och Frida Lind, fastighetschef på MKB.

Hyresgästföreningen har varit kritiska till MKB:s agerande men bostadsbolaget har stått fast vid sitt beslut.

– Jag förstår att de hamnar i kläm. Jag är jätteledsen att det blir så men vi värderar en sund bostadsmarknad och att man får kontrakt på rätt villkor, har Frida Lind, fastighetschef på MKB, sagt till Hem & Hyra.

Annons

Hyresgästföreningen menar att Bernt och hans grannar borde fått kontrakt hos MKB.

– Det finns ingen som gör anspråk på lägenheterna och då känns det väldigt hårt att driva detta mot någon som inte har vetat bättre när de har skrivit under sina hyreskontrakt. De borde få bo kvar, har Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö sagt.

Läs ocksåKritiken mot MKB: ”Hårt att driva detta mot någon som inte vetat bättre”Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen, och Frida Lind, fastighetschef på MKB.

”Jag ser ljuset i tunneln”

Bernt Nylund samlar ihop de sista galgarna som ligger slängda på sovrumsgolvet.

– Jag hade tänkt att jag skulle bo här resten av mitt liv. När vi fick chansen att flytta hit från grannföreningen trodde vi att ett seriöst bostadsbolag skulle ta över. Det var därför vi skrev kontrakt med Skånelängan. Men MKB trodde de här lägenheterna var tomma. De blev förvånade över att någon bodde här.

Bernt Nylund lämnar Kinesiska muren efter 37 år i huset.
Bernt Nylund tvingas lämna Kinesiska muren efter 37 år i huset.

Hur mår du nu?
– Jag mår egentligen inte bra. Men nu ser jag ljuset i tunneln eftersom jag har någonstans att flytta. Jag kan inte se någon framtid i det här huset så nu är jag glad att jag kommer härifrån. Men jag har inget gott att säga om MKB. Jag tror inte att de har en aning om vad de har köpt.

 

Fakta: Detta har hänt i Kinesiska muren
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Nu köper MKB en del av huset.
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Mittendelen, bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2, är den som MKB har köpt.
  • December 2021: MKB tar över Taxeringsrevisorn 2.
  • Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
  • Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
  • Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott. Däribland Sapko Sinani.
  • Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
  • 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
  • 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
  • 2008: Taxeringsrevisorn 2 registreras som bostadsrättsförening.
  • 1971: Huset byggs av MKB. Görs om till kontor på 1980-talet innan de återigen byggs om till bostäder.
Läs också Ny dom - omskrivna skandalvärden tvingas betala 640 000 kronor Hyresgäster kan inte betala hyran – värden riskerar böter på 100 000 kronor Sätt på värmen eller betala böter – nya krav pressar skandalförening: ”Allvarlig risk för hälsan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.