Annons

Här tvingas hyresgäster överklaga

Västmanland Hyresnämnden kan vara hyresgästernas sista chans. Det är också till hyresnämnden hyresvärdarna går för att få sin vilja igenom. I Sörmland sker det sällan. I Gävleborg sker det däremot ofta, mycket ofta.
Olika. Antalet ärenden i fem kategorier i hyresnämnderna under 2016 till november 2017. (Se faktaruta.)

Om du vill byta lägenhet och din hyresvärd säger nej så kan du överklaga till hyresnämnden. Skulle du komma efter med hyran kan din hyresvärd gå till hyresnämnden och för att få ditt kontrakt uppsagt.

Hem & Hyra har granskat ärendena i de regionala hyresnämnderna och det är stor skillnad på hur hyresgästerna och hyresvärdarna utnyttjar rätten att gå till hyresnämnden. I Sörmland skedde det 21 gånger under 2016 och fram till oktober i år. I Gävleborgs län skedde det 108 gånger under samma period (Se urvalet i faktaruta).

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

De vanligaste ärendena i Gävleborg gäller bostadsbyten. Och de allra flesta gäller kommunala Gavlegårdarna, 42 ärenden. Jämförelsevis fanns i Sörmland fanns ett enda bytesärende under samma period, hos Gnestahem.

Annons

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att  Gavlegårdarna ofta har ärenden i hyresnämnden. I de allra flesta fallen vann dessutom hyresgästerna. Företagets bostadskonsulent Roberth Krantz menade då att anledningen till det ökade antalet ärenden i nämnden var bristen på lägenheter i Gävle och att Gavlegårdarna arbetar aktivt med att hålla rent från svarta pengar i bytes­ärenden och överlåtelser av kontrakt.

En annan anledning till de många ärendena är självklar: Gavlegårdarna säger nej till lägenhetsbyten oftare än andra hyresvärdar och tvingar alltså hyresgästerna att gå till hyresnämnden för att få göra det byte de vill göra.

Läs ocksåMissarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand i en grå handske som torkar av en spis med en turkos trasa. Den till höger är en bild på en faktura från Uppsalahem, med namn och lägenhetsnummer etc är överstukna med svart tuschpenna.

En tredje anledning kan vara att Gavlegårdarna redan på blanketten för ansökan om lägenhetsbyte skriver till vem hyresgästen kan överklaga, något som inte många bostadsbolag gör.
Hyresgästföreningens juridiske chef i regionerna Mitt och Aros-Gävle, Alexan­der Kuzmicki,  arbetar med ärenden av olika slag i hyresnämnderna i alla de sju länen i regionerna. Han har uppmärksammat den stora skillnaden mellan hur de kommunala bostadsbolagen hanterar bytesärenden och hur de olika hyresnämnderna agerar.
 
Vad beror skillnaderna mellan antalet ärenden i hyresnämnderna på?
– Främst handlar det om de rutiner hyresvärden har. Om värden exempelvis inte omprövar avslagsbeslut innebär det att ärendet går vidare till hyresnämnden.

Annons

Alexander Kuzmicki menar alltså att hyresnämnderna ofta belastas av onödiga ärenden som kunnat lösas mellan hyresvärden och hyresgästen istället:
– Det är viktigt att hyresvärden underlättar för hyresgästen vid byten enligt hyreslagen. Detta medför i sin tur en ökad rörlighet och att behovet av rätt bostad uppfylls utifrån hyra, storlek med mera. Det minskar säkerligen antalet svarta kontrakt och andrahands­uthyrning också. En hyresgäst byter ju inte en bostad om det inte finns behov för det, säger Alexander Kuzmicki.

Fakta: Så här fungerar hyresnämnden

• Det finns åtta hyresnämnder i landet. Dalarna hör till hyresnämnden i Västerås, Gävleborgs län hör till hyresnämnden i Sundsvall.
• Hyresnämnden beslutar i ärenden som rör bostadslägenheter och lokaler. • Hyresnämnden består vid förhandlingarna av en jurist med titeln hyresråd, två intresseledamöter (en från hyresgästsidan och en från hyresvärdssidan) och en sekreterare.
• Vanliga ärenden i hyresnämnden är utebliven hyra, åtgärdsförelägganden, förbättringsarbeten som en hyresvärd måste göra och bostadsbyten.
• Du är inte skyldig att betala rättegångskostnader i hyresnämnden. Hyresgästföreningen kan hjälpa dig.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Pappan hamnade i fängelse – hyresvärden ville vräka barnfamiljen Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.