Hårdare tag mot kriminella hyresgäster – knarkgömma hos 65-årig kvinna kan leda till vräkning
Det fanns ingen mat i kylskåpet och persiennerna var neddragna. På golvet låg tre madrasser. Detta mötte polisen när de slog till mot tvårummaren på Herrgården på Rosengård.
På pappret har en 65-årig kvinna bott i lägenheten sedan början av 2000-talet. Men enligt polisens uppgifter fanns knappt något som tydde på att hon faktiskt levde där. Det ska inte ha funnits några hygienartiklar för kvinnor och de enda kläderna låg i en resväska.
Varför polisen slog till just här är hemligt, men i bostaden fanns även narkotika och material för att packa droger. Poliserna gjorde tolkningen att narkotikan var avsedd för försäljning. Åklagaren som sköter utredningen är fåordig men bekräftar att det skett ett tillslag mot adressen.
– Utredningen pågår men jag kan inte gå in mer i detalj, säger åklagaren Ludvig Olsson.
Kvinnan blev snabbt uppsagd
I samband med razzian ska den 65-åriga hyresgästen ha dykt upp, men sedan vänt i dörren. Enligt polisuppgifter påträffades samtidigt andra personer som hade egna nycklar. En ska ha berättat att han bodde i lägenheten, de andra ska ha kopplingar till hushåll i samma fastighet.
Ingen har ännu ställts inför rätta efter tillslaget, som skedde i september år, men tre män är misstänkta.
Bostadsbolaget MKB som äger huset valde att snabbt agera, trots att polisutredningen är långt ifrån färdig. Bara några dagar efter razzian rev bolaget 65-åringens kontrakt. Värden anklagar henne för att ha låtit andra personer ta över bostaden och beskriver i en ansökan till hyresnämnden lägenheten som ”ett brottsverktyg för att utföra kriminell verksamhet”. MKB menar vidare att 65-åringen i själva verket bor någon annanstans och att hon inte längre kan ha kvar kontraktet.
Kvinnan har ännu inte svarat på anklagelserna och har inte gått att nå.
Nämnden granskar attack med handgranat
I veckan avslutades MKB:s senaste uppsägningsmål av samma typ, som Hem & Hyra rapporterat om tidigare. Detta var riktat mot en 59-årig man på Rosengård som anklagades för att ha beställt hem en handgranat till sin lägenhet. Granaten blev senare kastad mot en biljardhall och 59-åringen dömd i somras till fängelse för sin inblandning.
Men detta var inte slutet på fallet. Mannen och hans familj, som har bott hos MKB i 25 år, blev under hösten uppsagda. Bolaget menar att hanteringen av granaten utsatte de som ”bor och verkar i omgivningen för störningar som är skadliga för hälsan och som försämrat deras bostadsmiljö”. Vidare att 59-åringen sprider otrygghet och att han inte kan bo kvar.
Under förhandlingen i hyresnämnden deltog mannen på videolänk från ett fängelse och på plats i salen fanns delar av hans familj. Hans advokat, Lars Kruse, sågade MKB:s argument och menade att bolaget tolkat polisutredningen fel.
– Någon handgranat har inte tagits till hans bostad, sade Kruse.
Men MKB höll fast vid att uppsägningen var nödvändig.
– Detta måste anses som något av det mest vårdslösa man kan göra i ett bostadshus, sade hyresvärden ombud Johan Ramklint.
Familjen har gått med på att flytta
Resultatet i hyresnämnden blev dock en ”frivillig” förlikning. Det är en överenskommelse mellan familjen och MKB, med hotet av uppsägning i ryggen, som innebär att de måste vara ute ur lägenheten till nästa höst.
– Det är ju en barnfamilj och vi hoppas att man hittar en lösning åt hela familjen, sade MKB:s ombud.
På senare tid har lagändringar gjort det enklare att säga upp hyresgäster som begår brott och det handlar inte bara om personen på kontraktet och själva lägenheten. Om barn begår brott i närområdet kan det är föräldrar som står på kontraktet ansvariga. Detta innebär att uppsägningar motiverade med kriminalitet kan komma att bli vanligare.
Detaljer från polisutredning i fokus
Handgranatsmålet i Malmö, en hyrestvist som bygger på bevisning i form av ett brev från polisen, förundersökning och brottmålsdomar, ger en fingervisning om vad utvecklingen kan leda till. En typisk dag i hyresnämnden innhåller tvister som rör standard på lägenheter, obetalda hyror eller högljudda grannar som stör. Nu lät det i stället som något som var hämtat från en mordrättegång med två slipade ombud som debatterade kameraövervakningsbilder, mobiltelefoners geografiska positioneringar och polisens analys av bilden på en handgranat.
Lena Pettersson var hyresråd, nämndens domare, i fallet.
– Jag har självt jobbat som rådman i 30 år och har själv dömt i den typen av ärenden. För mig är det här ingen konstig materia att ta till mig, säger hon.
Har hyresråd kompetens nog för att värdera teknisk bevisning på detaljnivå från polisutredningar?
– Jag kan bara tala för oss. Vi som sitter som i hyresråd här nere i Skåne har alla jobbat på Malmö tingsrätt och du vet hur trycket ser ut där. Vi har en gedigen bakgrund och detta är inget konstigt för oss, men vi kanske får förklara lite för intresseledamöterna (Nämndens motsvarighet till en tingsrätts nämndemän reds. anm.).
Hem & Hyras tidigare granskning har visat hur kommunala MKB sedan en tid betalar externa jurister för att driva uppsägningar mot hyresgäster kopplade till brottslighet. MKB har berättat att upplägget är motiverat med behov av specialistkompetens och säkerhetsskäl. Fallen är dyra att driva och rekordsumman, för att vräka två kriminella bröder på Limhamn, landade på över en miljon kronor. I det fallet gick pengarna till advokatfirman Setterwalls.