Hårdare tag mot svarta kontrakt
– Vi ska lära oss att reagera. Vi noterar alla normaavikelser. När vi ska renovera stammar kan det vara en okänd person som öppnar dörren. Någon kommer in och betalar hyran på vårt kontor som vi inte vet vem det är. Det är typiska situationer vi kollar upp, säger Helene Blomberg, affärsområdeschef hyresgäster vid HFAB.
Det kommunala bostadsbolaget i Halmstad jobbar systematiskt med att utreda otillåten andrahandsuthyrning. Förra året flyttade 35 hyresgäster självmant på grund av otillåten andrahandsuthyrning, sex stycken uppmanades att flytta och en sades upp.
Bostadsbrist, hjälpa en vän och möjligheten att tjäna pengar nämns som de vanligaste orsakerna till att människor hyr ut sina bostäder utan tillstånd.
Ofta upptäcks det av en granne eller av bolagens egen områdespersonal. Det kan vara mycket spring till och från en lägenhet eller stå olika namn på dörren och på postboxen i trappuppgången.
Har ni något moraliskt ansvar mot hyresgästerna som hyr i andrahand?
– Vi kan inte blunda för när det begås felaktigheter. Det tycker jag är att ta ett moraliskt ansvar – inte minst mot alla de som står i kö. Samtidigt vill vi inte sätta någon på gatan. Ibland kan vi lösa det med förlängda uppsägningstider. I extrema fall upp till nio månader, säger Helena Blomberg.
Det kommunala bostadsbolaget i Falkenberg har precis startat ett arbete med att komma åt olovlig andrahandsuthyrning.
– Mörkertalet är stort. Tio procent av ett bolags bostadsbestånd kan bestå av svartkontrakt eller handel med kontrakt. Vårt projekt går ut på att få en bättre bild av läget lokalt, säger Roger Almén, marknadschef vid FABO.
– Vi har en medarbetare som arbetar specifikt med detta. Han är i gång med att skapa strukturer och rutiner för hur vi ska fånga upp avvikelser. I nuläget jobbar vi med tio fall.