Härjegårdar och Kirunabostäder största förlorarna
Majoriteten av de kommunala bostadsbolagen i Norrland gick med vinst under 2008, en del med rejäl vinst till och med. Men en fjärdedel av bolagens årsredovisningar visar röda siffror. Förlusterna beror på olika saker så som tomma lägenheter, högt ränteläge 2008 och ökade kostnader för bland annat fjärrvärme.
Härjegårdars bokslut är ingen munter läsning. Drygt åtta miljoner minus för 2008 och lägger man därtill nedskrivningen av fastighetsvärdet som bolaget tvingades göra blir förlustsiffrorna 17,4 miljoner.
– Siffrorna beror främst på att vi har en hel del tomma lägenheter och att räntorna var höga 2008, säger Hans Svensson, vd på Härjegårdar AB.
Det är främst i Hede och Ytterhogdal som Härjegårdar har svårt att hyra ut sina lägenheter. I Ytterhogdal ligger antalet tomma lägenheter på 36 procent och i Hede på 16 procent.
– Det är klart att vi diskuterar vad vi ska göra. Ska vi exempelvis försöka sälja fastigheter? Jag tror tyvärr inte att vi får något för det och problemet kvarstår om vi säljer till någon som inte heller kan fylla lägenheterna. Det finns för lite folk i byarna helt enkelt. Rivning är i så fall ett alternativ, men med den ekonomi vi har kan vi inte göra vad som helst heller.
Under 2008 gick Härjedalens kommun in med 17 miljoner kronor i nyemission. Härjegårdars höga skuldsättning gör dessutom bolaget mycket känsligt för räntehöjningar.
– I år, när räntan är lägre, räknar vi med att klara vårt budgeterade mål på 700000 i vinst. Det ser ut som att vi gör det, säger Hans Svensson.
Kirunas allmännytta, Kirunabostäder AB, gör också förlust 2008, trots att det inte finns en enda tom lägenhet. Det borde vara ett guldläge men är det inte, förlusten uppgick till 3,9 miljoner kronor och därmed hamnar bolaget på andra plats i förlustligan för Norrlands kommunala bostadsbolag.
– Våra kostnader har helt enkelt skenat iväg de senaste åren. Bara fjärrvärmen steg med över 20 procent förra året. Vi eldar helt enkelt upp våra pengar, säger Tomas Eriksson, vd på Kirunabostäder AB.
För att rädda bolaget undan ekonomiska problem höjdes hyran med över tio procent 2009. Landets högsta hyreshöjning.
– Vi fick respons på våra krav och jag vill påpeka att höjningen berodde på att vi tillsammans med Hyresgästföreningen tog ansvar för situationen. Nu gäller det för oss att se över alla våra kostnader för att hitta besparingsprojekt. Hyreshöjningar är inget bra alternativ, säger Tomas Eriksson.
Bergsbostäder i Jämtland väljer att sälja fastigheter för att rädda bolaget. Kent Karlsson, Bergspartiet, är ordförande i Bergsbostäders styrelse:
– Vi blöder. Vi måste göra något och jag tror att det här kan bli en bra lösning.
Drygt tio procent av lägenheterna står tomma. Att bolaget avvecklat 80 lägenheter för några år sedan har inte lett till någon bättre ekonomisk situation. Läget är akut och bolaget tvingas sälja en femtedel av fastigheterna, det vill säga 120 lägenheter.
För ett par år sedan fick Bergsbostäder fem miljoner kronor från kommunen, men de pengarna är slut.
Finns det inget annat alternativ än att sälja?
– Nej. Jo, egentligen, om kommunen skjuter till tre miljoner varje år, eller om vi höjer hyrorna rejält, eller hade fått 60 miljoner så att vi kunde skriva av alla höga lån, säger Kent Karlsson.
Kommunala bostadsbolag med största förlusterna 2008:
Härjegårdar 17,4 miljoner kronor
Kirunabostäder 3,9 miljoner kronor
Bergsbostäder 3,5 miljoner kronor
Robertsfors
hyresbostäder 2,3 miljoner kronor
Vilheminabostäder 972000 kronor
Umluspen i Storuman 968000 kronor
Jokkmokk 600000 kronor
Kirunabostäder 3,9 miljoner kronor
Bergsbostäder 3,5 miljoner kronor
Robertsfors
hyresbostäder 2,3 miljoner kronor
Vilheminabostäder 972000 kronor
Umluspen i Storuman 968000 kronor
Jokkmokk 600000 kronor
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.