Annons

Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs

Göteborg Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag strandar förhandlingarna om nästa års hyror. Det gör även stadens studentjätte SGS, och ett flertal privata hyresvärdar som förhandlar via Fastighetsägarna GFR. Nu tvingas 110 000 göteborgare vänta på besked om hyreshöjningar som ser ut att bli rekordhöga.
Hyresförhandlingar som berör 110 000 hushåll har strandat i Göteborg.
Foto: Gustaf Görfelt

Var fjärde göteborgare bor hos någon av stadens kommunala hyresvärdar: Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Tillsammans har bolagen över 75 000 lägenheter.

Nu står det klart att de fyra bostadsbolagen avbryter hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen om nästa års hyror. I stället blir det Hyresmarknadskommittén i Stockholm, HMK, som styr vad göteborgarna får i hyra.

Läs ocksåEfter strandningen – nytt försök att komma överens om hyrorna för 64 000Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Därmed kan det bli så att HMK bestämmer hyrorna för alla de största kommunala bostadsbolagen i landets tre största städer. I Malmö gör parterna visserligen ett nytt försök att komma överens trots att förhandlingarna strandade för några veckor sedan, men än är inget avgjort. I Stockholm lämnade bostadsjättarna förhandlingsbordet i början av december.

”En svår tid att komma överens i”

När förhandlingarna inleddes i Göteborg tidigare i höstas krävde stadens allmännyttiga bolag att få höja hyran med 6,95 procent från och med årsskiftet. Något som Hyresgästföreningen sagt blankt nej till.

Eva Paulson är hyresmarknadschef på stadens bostadskoncern Framtiden.

Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2024 – hela listanHöghus och en hand som håller i sedlar (collage).

– Det är ju exceptionella samhällsekonomiska tider nu och helt enkelt en svår tid att komma överens i. Så vi vände oss till Hyresmarknadskommittén, och det första steget är medling. Vi hoppas på att vi kan få någon vägledning därifrån som ett första steg.

Eva Paulson, hyresmarknadschef Framtiden.
Eva Paulson, hyresmarknadschef Framtiden.

I maj höjde Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder hyrorna med 4,25 procent. Även då hade Göteborgshyrorna varit i Hyresmarknadskommittén och vänt, för sjätte året i rad. Men parterna lyckades senare ändå själva teckna en lokal överenskommelse.

Hur det blir den här gången återstår att se. Med sina 75 000 lägenheter är Framtidenkoncernen en av Sveriges största allmännyttor, med ett bostadspolitiskt uppdrag från stadens ledning. I den rådande ekonomiska krisen tar de fyra hyresvärdarna redan en stor del av smällen, menar Eva Paulson.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

– Vi stöder oss på trepartsöverenskommelsen som till stor del är tillbakablickande. Det ger en utjämnande effekt, inga höga toppar och dalar som blir mycket tuffare både för bolagen och hyresgästerna. Vårt yrkande ligger redan på en lägre nivå än på många ställen runt om i landet. Även om det är höga nivåer jämfört med vad vi är vana vid så har vi tagit hänsyn till alla intressenter så gott det går, säger hon.

Många privatvärdar strandar också

Även ett flertal privata Göteborgsvärdar som förhandlar via Fastighetsägarna GFR har nu lämnat förhandlingsbordet. Fastighetsägarna begär i stället att hyresnämnden utser en oberoende skiljeman som ska avgöra hyrorna i Göteborg.

Annons

Möjligheten till skiljeman är ny sedan årsskiftet. Även i Stockholm har Fastighetsägarna begärt den här hjälpen. I Göteborg har parterna under hösten prövat att använda egna medlare, men utan framgång.

Låsningen berör 27 000 hushåll. Några större hyresvärdar vars bestånd helt eller delvis omfattas av strandningen är Ernst Rosén, Ivar Kjellberg, Skandia fastigheter, Källfelt, Holger Blomstrand och Sigillet.

När förhandlingarna inleddes i september var utgångsbudet från Fastighetsägarna GFR rekordhöga 12 procent från och med april nästa år. Nu har tre månader gått men trots det är ingen lösning i sikte, enligt vd Rikard Ljunggren.

– Vi står alldeles för långt ifrån Hyresgästföreningen för att kunna nå en överenskommelse vid förhandlingsbordet, säger han i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningen menar å sin sida att motparten mest tycks ha suttit av tiden under förhandlingarna i väntan på att kunna gå till hyresnämnden.

– Vi är besvikna att Fastighetsägarna aldrig verkar haft som avsikt att komma överens lokalt, säger förhandlingschef Sofi Bringsoniou i region Västra Sverige.

Efterlyser ett större ansvar från politiken och hyresvärdarna

Väntan på ett hyresbesked för de 27 000 hushållen kan dröja i flera månader till. När en skiljeman finns på plats ska hyrestvisten avgöras inom sex veckor. Därefter ska parterna teckna en hyresuppgörelse inom två veckor.

– Det är klart att det är problematiskt, säger Sofi Bringsoniou om flykten från förhandlingsborden.

Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.
Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Strandade förhandlingar betyder minskat lokalt inflytande över hyror som ni sedan tvingas acceptera och motivera för era medlemmar. Är du orolig?

Annons

– Vi är inte oroliga för förhandlingssystemet. Men det är ett exceptionellt ekonomiskt läge. På något sätt måste samhället och politiken ta ansvar för det här, gemensamt. Det gäller även fastighetsägare. Hyrorna är inflationsdrivande. Hade det här varit ett normalår tror jag inte att vi hade sett de här kraven.

Sofi Bringsoniou tror att hyresgäster hos privata hyresvärdar kan vinna på den nya tvistelösningen med en skiljeman, i stället för att riskera direktaviserade hyreshöjningar som vissa värdar tagit till. Däremot är det begripligt om hyresgäster hos Göteborgs kommunala värdar börjar ifrågasätta att deras hyror år efter år skickas till HMK, anser hon.

– Jag kan förstå att man undrar. Vi har väldigt svårt att komma överens med allmännyttan här i Göteborg sedan förhandlingarna lyftes upp på koncernnivå. Vår bild är att det nu mest handlar om att plocka ut så mycket pengar som möjligt. Det har blivit ett hårdare klimat.

Studentjätte strandar för femte året i följd

Utöver dessa strandningar väljer också Göteborgs studentjätte SGS, Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, att avbryta hyresförhandlingarna för femte året i rad.

– Det är väldigt olyckligt eftersom studenterna fått högre höjningar än andra hyresgäster de senaste åren, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Pontus Blad i ett pressmeddelande.

SGS ville från början höja nästa års hyror med 9,1 procent för 7 400 studenthushåll från 1 januari. När förhandlingarna avbröts hade stiftelsen sänkt kravet till 8,5 procent.

SGS motiverar strandningen med att man behöver få täckning för sina kostnadsökningar för att kunna behålla boendekvaliteten och säkra stiftelsens framtid. Man varnar också för att studenterna kan komma att behöva betala viss hyreshöjning i efterhand eftersom beskedet nu dröjer.

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.

HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.

Fakta: Ny skiljeman kan avgöra hyror
  • Hyresvärdar som är medlemmar i branschorganisationen Sverige allmännytta kan vända sig till Hyresmarknadskommittén för att lösa tvister som är kopplade till hyresförhandlingarna. Men för privata hyresvärdar har det tidigare inte funnits någon liknande möjlighet. Om förhandlingarna har strandat har hyresvärdarna kunnat välja på att direktavisera eller vända sig till hyresnämnden om de vill driva igenom sitt krav. Nämnden kan då göra en så kallad bruksvärdering av en lägenhet i taget.
  • Men sedan förra årsskiftet finns en ny möjlighet för att lösa hyresförhandlingar när privata värdar och Hyresgästföreningen inte kommer överens.
  • Sedan lagändringen kan i korthet hyreskonflikter nu lösas av en skiljeman som utses av hyresnämnden. Det ska vara någon som är opartisk och oberoende och som ska komma med en skriftlig rekommendation som värdarna och Hyresgästföreningen sedan måste godta.
  • För att systemet med en skiljeman ska fungera fullt ut måste Hyresgästföreningen och de privata hyresvärdarna vara överens och skriva avtal om det. Det arbetet pågår.
Fakta: Så går det i årets förhandlingar

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.