Hela familjen tvingas bo i ett rum utan kök
Täby hör till de kommuner som har haft minst flyktingmottagande i förhållande till sin folkmängd. Därför skulle man ta emot 273 nyanlända i fjol och 290 i år. Men förra vintern sade kommunen stopp. Det fanns inga bostäder.
Täby har inget kommunalt bostadsbolag och det finns förhållandevis få hyresrätter.
Därför fick Ahmad, hans fru Mareyam Zohore och sönerna Zaid och Sam bo kvar i asyllägenheten i Dalarna, långt utöver lagstadgade två månader.
Lösningen kom när Migrationsverket stängde det asylboende som man hade haft i lågprishotellet Täby Park hotell.
Under sommaren tog kommunen över hotellet. I stället för asylsökande ska nu flera hundra personer med uppehållstillstånd bo där.
Men det som blev lösningen för kommunen, blev ett nerköp för många av de nyanlända.
Kontrollen är hård för att bli insläppt på Täby Park hotell. Alla ska registreras av vakter. Först när Ahmad Dib kommer ner i receptionen får vi komma in.
Två trappor upp finns familjens ”hem” sedan två månader: Ett hotellrum belamrat med fyra sängplatser, förvaringsmöbler och kläder. Dusch och toalett, men inget kök.
– Vi måste äta all mat i restaurangen. Ibland missar jag frukost och lunch för att jag är på SFI. Då får jag inte äta mig mätt till middagen, för man får bara en portion. Och maten är gammal ibland, säger Ahmad med avsmak.
Han visar upp bilder i mobilen. Ett bröd med mögelfläckar. Ett mjölkpaket med bäst föredatum 31 augusti. Det fotot tog han den 6 september, när den sura mjölken serverades.
De är förbjudna att ha mat eller ens en vattenkokare på rummet och fick kämpa sig till en gemensam kyl i receptionen så att de kan ge barnen mjölk på natten.
”Det är en rimlig lösning.” Så kommenterar Täbys kommunalråd Leif Gripenstam (M) läget på Täby Park hotell.
Han säger att det ju inte finns några alternativ. Modulhus skulle bli för dyrt för skattebetalarna och visst byggs det mycket nu, men några nyanlända kommer inte ha råd att hyra nyproduktion.
Leif Gripenstam är mycket kritisk till bosättningslagen, säger att det är direkt förolämpande för kommunerna att påtvingas ett ansvar de inte kan ta.
Han tycker att mottagandet borde vara frivilligt. Under alla de år det fungerade så var dock Täby en av de kommuner som tog emot minst antal nyanlända, med hänvisning till bostadsbristen.
Nu finns det ingen konkret plan för hur de nya kommuninnevånarna ska kunna flytta vidare från hotellet. Leif Gripenstam säger att det är som det är.
– Det är väl ändå väldigt bra att kunna bo där, jämfört med om det regnar bomber över en.
Men Ahmad och Mareyam söker med ljus och lykta efter ett hem på annat håll.
– Täby vill inte ha oss här. Det känns så, säger Mareyam.
LÄS MER: Varför lyckas Falun men inte Täby?