Annons

Hela studentlängan slukades av elden

Nyheter Brandmännen hade aldrig sett något liknande. Hela grunden var plötsligt ett flytande eldhav. Förklaringen var att längan till stor del bestod av cellplast
Foto: Dragan Mitrovic.
Det började med lite rök ur en vägg. Plötsligt var hela grunden ett eldhav.

Det var en torsdagskväll i mars. Sandra Brodd, 24, höll på att flytta från en studentlägenhet till en annan på Karlstorp i Trollhättan.

Hon gick ut för att ta en cigarett på sin nya trappa. Spanade bortåt sin gamla huslänga för att se om katten hade sökt sig tillbaka dit.

Läs ocksåStor oro för brand i cellplastisolering

När hon såg att det rykte bredvid hennes gamla dörr började adrenalinet pumpa. Sandra tänkte inte så mycket, ropade bara ”Ring brandkåren!” och sprang för att knacka på hos de gamla grannarna och få ut dem.

Sju minuter senare svängde Mats Jernstedt och hans brandkårsstyrka upp mot huset. Han tyckte det såg rätt odramatiskt ut. Det kom bara lite vit rök från ett hål på väggen. Det här släcker vi, tänkte han.

Men det skulle utveckla sig på ett sätt som ingen hade kunnat förutse.

Läs ocksåI dag kom löften om brandskyddet

Husen på Karlstorp är byggda av moduler. Ett rationellt byggande som används mer och mer, till exempel för att snabbt få fram studentbostäder.

Färdiga lägenhetsklossar staplas bredvid och ovanpå varandra och förses med gemensam fasad och tak. Utvändiga trappor till övervåningen gör att det inte behövs några trapphus. Voilá, allt är klart för inflyttning.

I de här modulhusen består väggarna till stor del av cellplast. Det är också isoleringsmaterialet i grunderna.

Annons
Läs ocksåNybyggda hus brinner oftare

Den här torsdagskvällen uppstod en brand inne i all denna cellplast. Hur den började vet ingen. Kanske var det på grund av någon skadad kabel i väggen.

Det man vet är att elden kunde sprida sig snabbt och okontrollerbart i cellplasten och att branden fick ett helt annat förlopp än om huset hade varit byggt i mer brandtåliga material.

”Det här går åt helvete!”

Så tänkte Mats Jernstedt när han insåg att hela grunden brann.

Då hade tre brandstyrkor jobbat med att bryta upp väggar och tak utan att komma åt branden.

Mats Jernstedt var fundersam. Inte förrän det började slå ut lågor vid gaveln och ryka från grunden förstod han att det brann under huset.

– Då kände jag mig helt hjälplös. Jag hade aldrig varit med om något liknande.

Den brinnande plasten hade smält, runnit ned och spritt sig i grunden. Snart började lägenheterna fyllas med rök.

Annons

Brandstyrkorna fick inrikta sig på att rädda husen intill medan de såg hur lågor slukade lägenhet efter lägenhet. Allt brann ned till grunden.

De flesta hyresgästerna förlorade alla sina ägodelar. Sandra Brodd, som just hade hunnit flytta ut sina möbler, förlorade ”bara” det mest personliga.

– Alla mina dagböcker brann upp. Det sörjer jag. Det stod så mycket där.

Brandkraven för en- och tvåvåningshus är inte så tuffa eftersom man förväntas man kunna utrymma dem snabbt.

Cecilia Uneram på Brandskyddsföreningen tycker inte att det räcker.

– Vi ser att modulhusbyggandet ökar. De uppfyller samhällets lägsta krav. Men när vi ser en brand som den i Trollhättan undrar jag om det är så vill vi ha det? Vill vi verkligen bygga och bo i hus som kan totalförstöras så snabbt?

Läs också Byggregler skärps inte trots brandrisken Grillade lammtestiklar i lägenheten – orsakade brandskador för 1,2 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.