Hela vinden var full av mögel – värden ber om ursäkt

– Att man missar mögeldoft som är så pass intensiv, det förstår jag inte, säger en frustrerad Ebbe Storm, hyresgäst hos Familjebostäder.
Från Ebbes knä vakar Jack russelterriern Harry över innergården i Majorna. Strax intill leker sambon Alexandra med dottern Sally i vårsolen. De senaste månaderna har varit betydligt mörkare för familjen.

Mögeldoft i trapphuset
I slutet av januari upplevde Ebbe och grannarna stark mögeldoft i trapphuset. En anmälan gjordes till hyresvärden Familjebostäder men först efter tio dagar undersökte bovärden trapphuset. Svaret förvånade.
– Vi fick till svar att de luktat flera gånger men att det bara är vanlig fukt. Inget mögel, säger Ebbe Storm.
Men problemen med lukt fortsatte. En månad senare var en granne uppe på vinden och lyste med ficklampa.
– Hon hittade enormt mycket mögel i taket och felanmälde direkt, säger Ebbe Storm.

Nu upptäckte man också att förrådsprylarna var mögelskadade.
– Kartongerna var mjuka av fukt och vek sig när vi skulle kolla i dem, säger Ebbe Storm.
Personal från saneringsföretaget Ocab bekräftade mögelskador i två trappuppgångar. I början av mars inleddes saneringsarbetet.

Kritiska mot Familjebostäder
Ebbe och grannarna är kritiska till Familjebostäders långsamma agerande. Att personalen inte känt mögeldoften tycker han är anmärkningsvärt och nonchalant.
– Känner man ingen lukt kanske man får titta lite också. Om en hyresgäst upplever något som kan vara skadligt får man ju ta tag i det på riktigt, säger Ebbe Storm och visar upp spåren av eksem i ansiktet. En följd av att han vistats på vinden.
– Jag var knallröd och det kliade. Dessutom har jag astma och fick överdosera medicinen för att kunna sova. Klart man blir orolig. Vi har ju barn som kan drabbas också, säger han.

Försäkringsbolagen nobbade
Efter upptäckten uppmanade Familjebostäder hyresgästerna att kontakta sina försäkringsbolag för ersättning. Men där fick Ebbes familj nobben.
– Till skillnad mot brand eller vattenskador är det här ingen akut skada utan någonting som har legat och grott, säger Ebbe Storm och vill lägga hela ersättningsansvaret på Familjebostäder.
Oro bland grannarna
Även i andra änden av gården har oron varit stor. Inledningsvis misstänkte saneringsföretaget Ocab att ett tidigare takarbete på hela huslängan kunde vara orsaken till möglet.
– Folk har börjat kolla sina egna vindsförråd, säger Ebbe Storm.
Beklagar situationen
Familjebostäders områdeschef Carina Robbstål beklagar situationen som uppstått. Hon berättar att saneringsarbetet nu är inlett och ser hoppfullt på processen.

– Ocab kommer nu att gå igenom förråden med varje hyresgäst. Jag har fått till mig att det mesta går att sanera, säger Carina Robbstål.
Ventilationsrör utreds
Familjebostäder bedömer i nuläget att möglet inte hänger ihop med takarbetet. Istället utreds tvättstugans ventilationsrör som går via vinden.
– Vi tror att orsaken och även lösningen på problemet kan vara relaterat till denna ventilation, säger Carina Robbstål.
Någon fuktpåverkan på övriga vindar har inte hittats och skadorna ser ut att vara begränsade till två trapphus.
Ni har ju uppmanat hyresgästerna att kontakta sina försäkringsbolag angående ersättning. Ser proceduren ut så även när det gäller mögel?
– Just mögel är ju väldigt ovanligt. Vanligtvis hanterar vi ju vatten eller brand. Instinktivt har vi hänvisat till försäkringsbolagen utan att veta, och trott att mögel också ingår, säger Carina Robbstål.
Nu har Familjebostäder ändrat sig och tar på sig ersättningsansvaret.
Hyresgästerna upplevde att det tog lång tid innan problemet togs på allvar. Är det rimligt att personal missar mögeldoft i trapphuset?
– Det är klart att vi kan se över våra rutiner och göra saker bättre. Det tror jag absolut, säger Carina Robbstål.
Tvättmedelsdoft kan ha lindrat
Familjebostäder tror även att andra faktorer kan ha lindrat luktens styrka, så som tvättmedelsdoft från det trasiga röret. Man menar också att mögeldoft kan variera beroende på dag.
– När jag själv besökte trapphuset i mars kände jag ingenting, men på vinden fanns en annan lukt, säger Carina Robbstål.

Från Familjebostäder förstår man oron hos de drabbade och tar till sig kritiken.
– Vi skulle självklart önskat att vi sett detta i januari. Då hade vi haft en kortare process. Men nu är vi där vi är och vi får försöka göra det bästa vi kan, säger Carina Robbstål.
Ni förfogar ju över ett flertal äldre hus i landshövdingestil. Hur mår husen generellt idag?
– Jag skulle säga att husen i sin helhet mår bra. Fasader av trä är en utmaning. Husen står ibland på lera vilket kan medföra sättningar, men vi har varit förskonade från detta. Det är fantastiskt att de klarat sig och stått så länge, säger Carina Robbstål.
LÄS MER: Så undviker du mögel
- För att mögel ska kunna uppstå krävs tre saker – fukt, näring och en någorlunda gynnsam temperatur.
- Mögel är komplext. Vitmögel och svartmögel är mer av samlingsnamn för olika arter.
Jan Torkilsson är verksamhetstekniker på Hyresgästföreningen region Västra Sverige. - Vilka arter som är farliga och ej är inte alltid självklart. Det finns vitmögel som vissa personer känner av snabbt och vitmögel som är mindre aggressivt. Oavsett så får man agera utifrån att det alltid måste saneras.
- Gällande försäkringsfrågan skickar Hyresvärdarna ofta över ansvaret på hyresgästens försäkringsbolag. Så länge man inte kan bevisa att hyresvärden varit oaktsam så blir det hyresgästen som får ta det.