Annons

Heldagsfestival tar ett brett grepp på bostadspolitiken

Malmö På lördag öppnar Inkonst i Malmö dörrarna för Bostadsvrålet, en minifestival för alla som intresserar sig för bostadsfrågor och vill hitta lösningar på dagens bostadssituation.
Foto: Anna Eriksson, Hyresgästföreningen
Malin Stenborg är projektledare för Bostadsvrålet i Malmö som går av stapeln lördagen den 28 november.

Det är Malmös tur att stå som värd för Bostadsvrålet, en endagsfestival för alla som intresserar sig för bostadspolitik och bostadsfrågor.

Malin Stenborg är projektledare från Hyresgästföreningen, en av huvudarrangörerna som tillsammans med ett dussintal andra organisationer står bakom Bostadsvrålet.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Hon är nöjd med bredden och det unga tilltalet i lördagens festival.
– Vi har medvetet breddat repertoaren för att kunna greppa denna komplicerade politiska fråga på ett nytänkande sätt. De  unga är en viktig grupp att nå för att kunna skapa ett engagemang och förändring, säger Malin Stenborg.

Programmet innehåller förutom föreläsningar från en rad forskare och organisationer även flera workshops, ljudinstallationer och fotoutställningar, samt  performance. Stadsbyggnadskontoret håller föredrag om hur processen ser ut från idé till färdigt hus och i loungen svarar Hyresgästföreningens jurist på frågor om lagar, regler och rättigheter.

Annons

Här visas även dokumentärfilmen ”I andra hand” av Simon Hovemyr från Göteborg.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Filmen handlar om bostadsbristens Sverige, om hur det känns att behöva flytta flera gånger per år. Han följer några unga människor som bor i källarlägenheter, som inneboende eller på korta otrygga kontrakt.
– Jag följer bland annat en ung tjej med en liten bebis bor hos sin mamma i ett litet rum på helgerna, och på veckorna tillsammans med fästmannen i hans mammas lägenhet, i ett litet rum. De längtar efter något eget och efter att kunna ge sitt barn en stabil punkt, säger Simon Hovemyr.
Idén till filmen kom efter att i flera år ha bott svart i tredje hand, som inneboende och i kollektiv.
– Den här situationen var känd för alla mina kompisar och nästan alla jag träffade, men vi hade slutat höja på ögonbrynen om det. En idé började växa fram att göra en dokumentärfilm om bostadssituationen för unga, för att påvisa hur sjukt det är och hur det faktiskt fungerar i dag. Att hitta folk till filmen var det minsta problemet. Det var väldigt många som villa berätta, säger Simon Hovemyr.

Bostadsvrålet startade i Stockholm i maj 2014 och är en nationell plattform som samlar en rad organisationer, så som jagvillhabostad.nu, Kvinnors Byggforum, Allt åt alla, ABF och Bostadsupproret. Lördagens arrangemang är den tredje upplagan sedan starten.

Annons

Programmet pågår mellan 11.00-18.00 på Inkonst, Bergsgatan 29 i Malmö, och följs av en ”hemmafest” mellan klockan 20 och 00. Arrangemanget är gratis och öppet för alla.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks
Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Safija ställer upp för barnen med kramar och djur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.