Helsingborgs nya strategi mot bostadslöshet
Bostadslösheten ska upp på agendan. I slutet av mars antog kommunfullmäktige ”Helsingborgs Stads mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet”. Några mål som ställs upp är:
- Ideella aktörer och föreningar ska stödjas och samverkan med dem ska utvecklas.
- Arbetsmodellen Bostad Först ska utvecklas.
- Samarbetet med Kriminalvården ska bli bättre.
- Hyresvärdar förväntas bidra till det bostadssociala programmet.
- Antalet hyrerätter i bostadssociala programmet ska öka.
- Egna fastigheter ska öka och att hyra externt minska.
- Ett forum mellan förvaltningar och bostadsbolag ska bildas där bostadsfrågor kan diskuteras. Kärnfastigheter leder arbetet
Här kan du ladda hem och läsa hela dokumentet.
Kommunen ska verka för ökad samverkan och dialog med frivilligorganisationerna, som är många i Helsingborg såsom Hemlösas hus, Ria, kyrkan och LP-verksamheten. I förra veckan bjöd socialnämnden in representanter för organisationerna för att diskutera strategin och vad som kan göras framöver.
Problemet är stort, större än i de flesta svenska städer i relation till befolkningen. Större än städer som Norrköping, Landskrona och Göteborg.
På mötet, där Hem&Hyra var med, var organisationerna positiva till strategin, även om det fanns en del frågetecken om fortsättningen. Rias Bengt Lissvall undrade om ansvar och resurser.
− Finns det en prislapp? Om inte, är det väl inge värt?
− Nu finns det en plan, nästa steg är att bryta ner den, menade socialdirektör Dinah Åbinger.
Maria Ward (S), oppositionspolitiker och vice ordförande i socialnämnden menade att hon önskat att någon tagit ansvaret.
− Jag hade som önskemål att kommunstyrelsen skulle ta det övergripande ansvaret, vi har tagit sådana här dokument många gånger utan att det landat någonstans, säger hon.
Enligt Anders Lundström (KD), socialnämndens ordförande, var det aldrig ett alternativ.
− Kommunstyrelsen ska inte vara operativ. Det handlar inte om att frånsäga sig ansvaret, säger han.
Dinah Åbinger tror dock på dokumentet, vars tanke är att bäras upp av många olika förvaltningar.
− Som tjänsteman kan jag inte tänka mig att släppa frågan, dokumentet har kraft. Kommunstyrelsen har nu antagit det och vi kan alltid hänvisa till det.