Hem & Hyra kan vinna guldspade igen – här är nominerade grävet
Den nya lagen skulle stoppa välfärdsfusk och organiserad brottslighet. Istället åtalas hemlösa, för att de saknar fast adress. Det avslöjade Hem & Hyras granskning av folkbokföringslagen. Nu kan det avslöjandet prisas.
För tredje året i rad är tidningen nämligen nominerad till grävpriset Guldspaden i kategorin Magasin, efter att journalisterna Anders Paulsson, AnnaKarin Löwendahl och Kristina Wahlgren granskat adresskaoset.
– Det är så klart helt fantastiskt. Vi jobbade hårt och länge med den här granskningen och det är väldigt kul att det här får uppmärksamhet igen. Inte minst för alla de utsatta och hemlösa som har drabbats av den här hårdare lagstiftningen som skulle vara riktad åt ett helt annat håll, säger Kristina Wahlgren.
Idén till granskningen dök upp genom rutinbevakning av tingsrätten i Malmö..
– Vi hittade Mariam som skrev sig hemma hos en väninna i två månader när hon var hemlös. Nu var hon åtalad för folkbokföringsbrott, säger hon.
– Det var fallet med hemlösa Mariam som åtalades som direkt fick oss att stanna upp och fundera: “vänta nu, vad är det här?”. Jag är väldigt tacksam över att hon gav oss förtroendet att berätta hennes historia, säger Anders Paulsson.
Alla tre har varit nominerade till Guldspaden tidigare, men AnnaKarin Löwendahl har dessutom vunnit den. Det var förra året då hon tillsammans med Anna Rytterbrant granskade handeln med svartadresser.
– Det känns otroligt hedrande, och som ett kvitto på att man gör saker rätt. Men framförallt är det viktigt att den här typen av berättelser får spridning. Folk drabbas hårt av en verklighet som de flesta av oss inte känner till. Det är fint att lyckas förvalta deras förtroende på det här sättet.
Hem & Hyra har dessutom knutit ännu en guldspadenominerad journalist till redaktionen. Lisa Svensson, som förra året vann studentspaden, är i år nominerad i kategorin Etermedia dokumentär för jobbet “Klimatbomben” som sändes i Uppdrag Granskning.
Adresskaoset – jakten på de hemlösa.
Hem & Hyra. Anders Paulsson, AnnaKarin Löwendahl, Kristina Wahlgren.
“200 000 personer är skrivna på fel adress i Sverige. Staten vill ta kontroll över adresskaoset och skärpte därför folkbokföringslagen sommaren 2018. Målet var att stoppa välfärdsfusk och organiserad brottslighet. Ansvarig minister lovade i samband med lagskärpningen att i ringa fall, där personerna inte haft något uppsåt att begå brott, skuller heller ingen åtalas. Ändå visar vår granskning att det blev precis så.”
Sjuka Samhall
Dagens arbete. Ellinor Torp.
“Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men i själva verket har det statliga bolaget ett strikt affärstänk med kunden i fokus där medarbetarnas hälsa glöms bort. Under pandemin ställdes allt på sin spets. Dagens Arbete har under 2021 granskat Samhall som ska finnas för de svagaste på arbetsmarknaden.”
Bakom fasaden
Byggnadsarbetaren. Johan Fyrk.
“Fuskare och kriminella inom bygg behöver en snygg yta för att skapa förtroende hos kunder och beställare. Byggnadsarbetaren avslöjade att brottslingarna utan problem skriver avtal med Byggnads, syns på offertsajter och utses till gasellföretag. Kunderna luras av den fina fasaden och anlitar fuskarna. Samtidigt hjälper skrupellösa jurister och ekonomer till med att putsa de smutsiga uppläggen.”