Annons

Hem & Hyras avslöjande om bordell i journalisternas hus kan bli årets granskning

Nyheter I nästan ett decennium pågick sexhandel i journalisternas eget hyreshus, utan att någon reagerade. Hem & Hyras reporter Johan Fyrk avslöjade bordellverksamheten - och har nu nominerats till Tidskriftspriset för Årets granskning.
Johan Fyrk nominerad till Tidskriftspriset
Hem & Hyras reporter Johan Fyrk kan vinna Tidskriftspriset för "Tio år av bordellverksamhet i journalisternas hus"

Det började som en allmän granskning av hur sexhandel underlättas av lägenhetshotell, där reception saknas och kunder kan komma och gå utan att väcka misstankar. Ett av de lägenhetshotell som Johan Fyrk tittade närmare på låg i bottenvåningen på ett stort hyreshus norr om Stockholm.

Det visade sig att huset ägs av PP Pension, som är Svenska Journalistförbundets pensionsbolag och där även Unionen och Medieföretagen är huvudmän. I de vanliga hyresrätterna ovanför lägenhetshotellet bor många namnkunniga mediepersoner.

– Vi blev väldigt förvånade och nyfikna på hur omfattande bordellverksamheten var och hur länge den hade kunnat pågå eftersom vi förstod att det var vägg i vägg med de kända journalisterna som bodde där, säger Johan Fyrk.

Fick följder direkt

Johan Fyrk kunde avslöja att verksamheten hade pågått i tio år och att ägarna hade fått information om det, men inte agerat.

Experter och hyresgäster rasade och bara några timmar efter publicering bestämde PP Pension att lägenhetshotellet skulle slängas ut.

Inhyrd flyttpersonal rensar lägenhetshotellet och ställer bord och andra möbler i en flyttbil.
Några dagar efter avslöjandet tömdes lägenhetshotellet.

– Journalistförbundet och PP Pension sa att de tyckte det var allvarligt och skulle ändra sina rutiner och det känns ju rimligt, säger Johan Fyrk.

Branschorganisationen Sveriges tidskrifter har nu nominerat avslöjandet till Tidskriftspriset för Årets granskning med motiveringen ”Framför ögonen på ovetande mediepersonligheter pågick den illegala verksamheten i nära tio års tid i Journalistförbundets och Unionens fastighet i Solna. Övergreppen mot kvinnor hade fortsatt om inte gedigen journalistik hade avslöjat bordellen.”

Hem & Hyras redaktionschef Johan Sjöholm är glad och stolt å Johan Fyrks vägnar.

– Han är så fruktansvärt envis och noggrann och orädd. Därför är det oerhört välförtjänt att han får det här erkännandet, säger han.

Avgörs i oktober

Övriga nominerade i kategorin är:

Anders Bengtsson, Offside: Larmet inifrån.

Anna Edberg och Jonas Ryberg, Råd & Rön: Mest gifter i ekoäggen.

Andreas Rocksén, Dagens Arbete: Grön satsning i Eskilstuna – får släppa ut 900 ton förbjudet gift.

Vem som vinner avgörs på Tidskriftsdagen den 23 oktober.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.