Hemlig överenskommelse stoppar strid om Lill-Babs Östermalmsvåning
Hyresnämnden i Nacka onsdag den 3 november klockan 09.15. Det var här striden om den folkkära artisten Barbro ”Lill-Babs” Svenssons hyresrätt skulle avgöras. Men dörren öppnas inte och ingen är där. Bredvid i korridoren pågår intensiva medlingsförsök i ett annat ärende – en infekterad vårdnadstvist.
En dryg halvtimme efter utsatt tid kommer ordet ”inställd” på tavlan intill dörren till sal 11.
Förklaringen: Dödsboet efter Lill-Babs Svensson och värden FPK, försäkringsbranschens a-kassa, har i sista stund träffat en överenskommelse som innebär att ansökan om tillstånd till överlåtelse av hyresrätt dras tillbaka.
Vad överenskommelsen innebär är svårt att veta eftersom ingen av parterna vill uttala sig.
– Jag har ingen kommenterar, hälsar advokat Stefan Blombergsson, familjens juridiska ombud.
Sedan 2011 har flera familjemedlemmar varit skrivna på adressen. Men osäkerheten kring var Barbro Lill-Babs Svensson egentligen bodde under sina sista år i livet, gjorde att värden valde att avslå ansökan om att få överta det attraktiva kontraktet på östermalmstrean på 110 kvadratmeter. I stället sa värden upp dödsboet.
Som bevis för att Lill-Babs inte bodde i trean har värden bland annat visat ett hemma hos-reportage i en kvällstidning. Där bjöd stjärnan in till en etta på en annan adress i Stockholm där hon i reportaget uppger att hon bor, när hon inte är i Järvsö eller på resande fot.
Dödsboendet menar att uppgifterna inte stämmer och att Lill-Babs sannolikt inte faktagranskat artikeln.
I den första ansökan som lämnades in i slutet av 2018 uppgav dödsboet genom Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson att ett barnbarn önskade ta över kontraktet. Barnbarnet uppgavs ha bott med sin mormor i lägenheten på Östermalm sedan 2011. Men i senare korrespondens är det Malin Berghagen som vill överta sin mammas lägenhet. Sedan början av 2018 ska även Malin Berghagen och hennes son ha bott där, då de lämnade det boende de haft på Mallorca i fem år.
Tanken med att dottern skulle bo tillsammans med sin mor var att hon skulle slippa flytta till ett äldreboende. Men bara någon månad efter att Malin Berghagen folkbokförde sig på adressen gick Barbro ”Lill-Babs” Svensson bort.
Trots brev i vädjande ton ställde sig värden kallsinnig till kändisfamiljens önskan: Den korta tiden mor och dotter var skrivna på samma adress inte är att betrakta som ett varaktigt sammanboende.
Vad familjen och värden kommit överens om är det ingen som velat kommentera. Men det kan exempelvis handla om respit med att lämna lägenheten. Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är det ovanligt att hyresnämnden godkänner överlåtelser av den här sorten. Det krävs att man haft en hushållsgemenskap, vilket innebär att man ska dela på hyran, äta gemensamma måltider och umgås med varandra – inte bara vara skrivna på samma adress.
– Hyresnämnden i Stockholm får många ansökningar men det är få som bifalls. Bedömningen är ju samma i hela landet, men det är fler som begär att få överta förstahandskontrakt. Sannolikt på grund av bostadsbristen, säger Susanna Skogsberg.