Hemlösa och fattiga extra utsatta grupper i coronatider
Var ska man ta vägen om man blir sjuk och inte har ett hem att tillfriskna i? Den frågan är aktuell för alla de hemlösa som är beroende av myndigheter och olika föreningars verksamheter.
Enligt Eva Emmelin är hemlösa en grupp som alltid är utsatta men det stora problemet just nu är att andra verksamheter för den här gruppen stänger ned. Hon vill inte peka ut vilka då hon inte har hela bilden klar för sig, men Stadsmissionens personal har under de senaste dagarna fått många nya besökare och de har berättat om verksamheter som stängt ned på grund av coronaviruset.
− De hemlösa som kommer till oss är inte i första hand oroliga över att bli sjuka, De är oroliga över att vi ska stänga vår verksamhet. Då har de ingenstans att ta vägen. Vår linje är att vi ska fortsätta hålla öppet, säger Eva Emmelin.
På Stadsmissionen i Kristianstad och Malmö driver de Café David. Där kan besökare få möjlighet att duscha, få rena kläder och mat. De har även en sjuksköterska och kurator på plats. I Kristianstad finns även ett härbärge med plaster för 10 personer som vid behov kan utökas till 12.
Ni driver Café David i både Malmö och Kristianstad. Finns det ingen risk att det kommer in smittade personer som sedan smittar ner alla besökare?
− Vi gör vad vi kan för att hindra smittspridning. Vi torkar av ytor oftare och har stort fokus på handhygien för såväl besökare som för personal.
− Om någon av våra besökare behöver vård gör vår sjuksköterska en bedömning och utifrån den försöker vi lotsa personen rätt, det kan handla om att kontakta sjukvård eller sociala jouren för att försöka fixa ett nödboende.
Stadsmissionen har många volontärer som är pensionärer och de som är i riskgrupp får stanna hemma. Samma sak gäller samtlig personal med förkylningssymtom.
Ann Norén är enhetschef för hälso- och sjukvården vid Stadsmissionen i Skåne. Enligt henne är det stora problemet för hemlösa att de inte har en plats att vara på när de blir sjuka.
− De har inget hem och därför ingen möjlighet till egenvård. Det innebär att deras komplikationer kan bli större. De kan drabbas av lunginflammation och andra infektioner.
Hon menar också att ingången till vården är svårare för hemlösa. Har man inte tillgång till exempelvis en telefon är det svårt att stå i sjukvårdens telefonkö och har man inte tillgång till internet har man inte tillgång till nödvändig information.
− Läget med coronaviruset sätter verkligen fingret på hur viktig bostaden är i en människas liv. Det är grunden för allt.
Den senaste tiden har Stadsmissionen märkt en ökad tillströmning av andra grupper som har det svårt ekonomiskt som exempelvis pensionärer, barnfamiljer och EU-emigranter. Totalt rör det sig om cirka 300 personer som besöker deras verksamheter i Malmö, Kristianstad och Helsingborg per dygn.
− I Malmö har man stängt ner många matplatser dit äldre brukar gå. Därför kommer fler till oss. Många är väldigt ensamma. Vi hade en man som blev sjuk. En av oss ringde hem till honom för att höra hur han hade det. Då berättade han att han haft sin telefon i tre år och detta var första gången som någon ringt till honom, säger Eva Emmelin.
Stadsmissionen har verksamhet i Helsingborg, Kristianstad och Malmö. Sjuksköterskemottagning finns i alla tre städerna. I Kristianstad har de Café David och ett härbärge med 10 platser. I Malmö har de Café David och en Värmestuga där man kan sova i en fåtölj nattetid. De har även verksamheten Crossroads för EU-emigranter. I nuläget har de besök av cirka 300 personer per dygn.