Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor
Det var en dag i våras som hyresvärdens personal hade ett ärende till ett låst teknikutrymme på baksidan av hyreshuset i Göteborg, vägg i vägg med en av lägenheterna. Personalen kunde direkt konstatera att låset var förstört.
Inne i teknikrummet kom nästa överraskning. Väggen mot lägenheten var borttagen. I stället var det fri passage in till hallen hemma hos hyresgästen, en självupplevt händig man i 50-årsåldern.
Inom kort valde hyresvärden att skicka en uppsägning till mannen. Orsaken uppgavs vara att han gjort sig skyldig till en otillåten ändring av lägenhetens planlösning, och till skadegörelse.
Enligt mannen beror den uppbrutna passagen genom väggen på att han hade försökt sätta upp en hylla där. Han var orolig för att ha råkat borra i en vattenledning, och kände sig tvungen att ta upp en öppning i väggen för att kontrollera saken.
När hyresvärden kom på besök någon dag efter uppsägningen hade han börjat laga hålet. Enligt bostadsbolagets bedömning var arbetet inte fackmannamässigt gjort. Samtidigt vägrade mannen att låta personalen besiktiga resten av lägenheten.
Besiktningen genomfördes i stället först flera veckor senare, efter skriftlig tidsbokning. Då kunde hyresvärden konstatera en omfattande skadegörelse.
Kräver reparationer för en halv miljon kronor
Utöver den uppbrutna väggen har ventilationsdon plockats bort, delar av taket saknas och elkablar hänger fritt. Kakelplattor har tagits ner i badrummet, spisfläkt och samtliga överskåp i köket är borta, hyresgästen har satt upp eget kakel över köksbänken och byggt en extra vägg i ett sovrum.
Inget bedöms vara ordentligt gjort. Hyresgästen har heller inte haft något tillstånd. Enligt värden är lägenheten i det närmaste totalförstörd. Att återställa den beräknas kosta 500 000 kronor.
Själv menar 50-åringen att han har mångårig vana av byggbranschen, och att han är tillräckligt kompetent för att göra de arbeten som hyresvärden anmärker på.
Mannen anser sig ha fått klartecken från fastighetsskötaren för sina projekt, så länge de går att återställa till ursprungligt skick. Han menar också att åtgärderna inte har varit av särskilt ingripande karaktär.
Skyldig att vårda sin lägenhet väl
Men hyresnämnden i Göteborg håller inte med. Särskilt allvarligt ser nämnden på mannens hemmabyggen i köket och badrummet, och att han tagit upp passagen till hyresvärdens teknikcentral. I det senare fallet tror hyresnämnden inte ens på mannens förklaring om en hylluppsättning som gått snett.
I sitt beslut poängterar hyresnämnden att en hyresgäst enligt lag är skyldig att vårda sin lägenhet väl. Visserligen får man i viss mån sätta personlig prägel på sitt hem efter egen smak, bland annat genom att tapetsera, måla om eller lägga in heltäckningsmatta på linoleumgolv.
Däremot får man inte utan värdens tillstånd ändra planlösningen genom att ta bort en vägg, ta upp ett valv mellan två rum eller riva ut fast köksinredning och sätta dit en ny. Risken är att huset skadas, lägenheten minskar i värde eller att grannarna blir lidande.
Därför får hyresvärden rätt att riva kontraktet till mannens ombyggda hem.
Menar att hyresvärden överdriver
Hyresnämndens beslut överklagades till hovrätten. Men även denna instans godkänner uppsägningen.
Hovrätten konstaterar att byggarbetena är av ett slag som kräver hyresvärdens godkännande, och att det är upp till hyresgästen att kunna bevisa att han fått ett sådant. Det har mannen inte kunnat visa, och bostadsbolaget håller fast vid att de inte gett något tillstånd.
Mannen har hela tiden hävdat att han har haft muntligt klartecken, och att värden har överdrivit skadornas omfattning. Enligt honom skulle det ha kostat max 35 000 kronor att återställa lägenheten.
– Jag har blivit väldigt illa behandlad. Jag vet inte vad det handlar om egentligen, sa han om värdens agerande till Hem & Hyra i samband med den rättsliga prövningen.