Deras hem överhettas – och värre blev det när värden kastade persiennerna
En klar dag gassar solen in i Mikael Ögrens vardagsrum från lunch till sen kväll. Hyresgästerna uppskattar att det en sommardag kan bli upp emot 40 grader.
– Det är direkt fysiskt krävande, svetten rinner och man blir helt trött, säger Mikael Ögren.
Malin Jönsson som bor i grannlägenheten har svårt att fly värmen.
– Man kan inte göra så mycket annat än att springa omkring i bikini och shorts och hoppas att ingen ringer på dörren.
För båda två har det varit en självklarhet att ha persiennerna neddragna för att skydda lägenheterna från både insyn och sol. Också Ingrid Kallenberg, snart 90 år, har använt dem flitigt.
Också markis blev nermonterad
Men när deras hyresvärd Svenska Hus bytte fönster kastades alla persienner. Även Malins markis monterades ner. Hyresgästerna anser att det är värdens ansvar att sätta in nya solskydd – inte minst för att det fanns i lägenheten när de flyttade in.
– De gav oss skyddet vi behöver för att inte få solsting. Jag tycker det är för jäkligt. Utan dem kommer vår inomhustemperatur att vara olidlig, säger Mikael Ögren.
Men värden vägrar med motiveringen att de inte är standard. Ett annat argument som hyresgästerna fått höra är att de tillhörde hyresgästerna och därmed var deras ansvar.
Värden menar vidare att hyresgästerna borde förstå att de skulle ha plockat ner och sparat persiennerna vid fönsterbytet – en information som Mikael och Malin inte alls anser har gått fram. De hade önskat att det tydligt framgått i hyreskontraktet vem som ansvarar för persiennerna – nu utgick de från att de inte fick röra dem.
Ingår inte i standarden
Och nu är de kastade och för den delen kanske de inte heller alls hade passat de nya fönstren.
Enligt Svenska Hus var persiennerna monterade mellan glasen, något som dagens moderna fönster inte tillåter. När Hem & Hyra i början av juni frågar om de anser att de har en skyldighet att åtgärda höga temperaturer i lägenheter öppnar bostadsbolaget upp för att göra någonting åt hyresgästernas situation.
– Vi kommer se över lösningar som hanterar eventuella problem med värme och eventuell insyn till berörda hyresgäster, säger regionchef Michaela Lorich.
Svenska Hus allmänna hållning är att persienner inte ingår i lägenhetens standard och sätter i normala fall inte in några persienner. Hyresgäster blir informerade vid inflyttning om att det inte ingår.
Varma lägenheter kan bli ett allt större problem framöver, visar en granskning av Hem & Hyra. På grund av klimatförändringarna spås framtidens värmeböljor bli fler och längre. Vissa hyresvärdar väljer att sätta in persienner eller annat solskydd när de byter fönster. Det gör till exempel Stena Fastigheter som också renoverar i Landskrona.
– Vi tänker att det är något man ofta har, och vi har tagit det beslutet. Jag gissar att alla tycker det är positivt. Det är inget som man ska behöva diskutera, säger förvaltare Kristian Kindberg.
Får vara 28 grader under kortare perioder
Viss värme måste hyresgäster tåla. Enligt Folkhälsomyndigheten upp mot 26 grader på sommaren och 28 grader under kortare perioder.
Vad är det då som gäller för persienner? Det finns inte i några lagar att det måste finnas, men däremot måste hyresvärden se till att lägenheterna inte är för varma och insynen får inte vara för besvärande. Enligt Hyresgästföreningen har det i praxis fastställts att det ska vara en så kallad ”brist” i lagens mening för att värden ska kunna åläggas att skaffa persienner. Är det så varmt i bostaden att man inte kan vara där eller blir insynen för stor och störande?
– Blir det en process i hyresnämnden måste hyresgästen på något sätt kunna bevisa att det är en brist, säger Lillemor Nordhöj, chefsjurist på Hyresgästföreningen.
Mikael Ögren, Malin Jönsson och Ingrid Kallenberg har beslutat att driva saken till hyresnämnden.
– När det har varit varmt länge och huset är uppvärmt kan man inte ens vara i köket som vetter mot den skuggigare innergården. Ska man inte kunna nyttja lägenheten? undrar Malin Jönsson.
Plötsligt ett erbjudande
Från hyresnämnden har de fått beskedet att det kommer att dröja innan ärendet tas upp till förhandling. Det skulle betyda att de blir utan ett solskydd under årets varmaste dagar. Men så plötsligt i mitten av juni får Mikael Ögren ett mejl med ett erbjudande. Svenska Hus säger att de kan sätta upp rullgardiner – inte nya persienner för de kan göra ”åverkan” på fönstren.
– Det är ett märkligt argument, men vi behöver skydd för värmen. Naturligtvis vill jag ha persienner i första hand, säger Mikael Ögren.
Ingrid kände sig tvungen att ha persienner och köpte billigare som hängdes på insidan. Mikael hjälpte till med monteringen. Mikael konstaterar att Ingrid tagit pengar ur egen ficka och de borde hon nu få tillbaka. Han frågar sig också vad som nu gäller för de andra hyresgästerna som har fixat, eller har beställt, egna persienner eller annat solskydd.
Hyresgästerna har räknat ut att persienner i de fönster som det handlar om här kan kosta mellan 3 700 kronor och 7 000 kronor för standardmodeller.
Många hyresvärdar i Skåne och Halland sätter automatiskt in persienner vid fönsterbyten och nybyggnation, visar Hem & Hyras granskning. Flera resonerar dock också som Svenska Hus och gör det inte. Mer om det här.
- På grund av klimatförändringarna spås framtidens värmeböljor bli fler och längre och svenska hus är dåligt rustade för höga temperaturer, visar Hem & Hyras granskning.
- Värmen är farlig, framför allt för äldre och sjuka som har svårare att reglera värmen och kan ta mediciner som påverkar vätskebalansen.
- Sommaren 2018 som var ovanligt varm i Sverige orsakade en överdödlighet på 700 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.