HFAB blir elleverantör
Sedan 2017 är solceller standard för Halmstads kommunala bostadsbolags nyproduktion. Satsningen på solenergin har medfört att HFAB även har blivit elleverantör.
– För att vi ska kunna dra nytta av solenergins många fördelar köper vi in elen i en punkt i dessa fastigheter. På det sättet kan vi fördela ut den energi som solcellerna genererar till både fastighetscentralen och de enskilda lägenheterna. Först när elen inte behövs någonstans i huset rinner den ut på elnätet, säger Ulf Johansson energi- och VVS-samordnare vid HFAB.
Detta innebär att hyresgästerna inte tecknar egna elabonnemang. Istället köper de elen av HFAB.
– På det här sättet blir det en abonnemangsavgift istället för många enskilda fasta avgifter vilket i sin tur leder till lägre elpris för hyresgästerna, säger Ulf Johansson.
Under framförallt vinterhalvåret när de egna solpanelerna inte producerar tillräckligt mycket energi köper HFAB in elen av ett elbolag. Vilken leverantör som HFAB sluter avtal med är en upphandlingsfråga.
Fram till 2020 är det Energi Sverige som har avtal med det kommunala bostadsbolaget. I nuläget betalar HFAB:s hyresgäster 1,3 kronor per kilowattimme för sin hushållsel.
– Men då tillkommer inga fasta kostnader. Vår ambition är att ligga bland de lägsta när det kommer till elpriser. Att enbart ha ett rörligt pris uppmuntrar dessutom våra hyresgäster att spara energi vilket är bra för miljön, säger Ulf Johansson.
En översyn av elpriset görs en gång om året. Energiskatter och elnätspriser är sådant som kommer avgöra exakt vilken summa HFAB:s hyresgäster får betala för sin el.
För att debiteringen ska bli rättvis har HFAB infört IMD, individuell mätning och debitering, för både varmvatten och hushållsel i all nyproduktion.
Du kan ha en spisplatta på i 40 minuter.
Du kan dammsuga i 43 minuter.
En glödlampa på 40 watt räcker i 25 timmar.
Källa: Energimyndigheten