HGF kräver de privata värdarna på ersättning
Hyresgästföreningen uppmanar nu de medlemmar som bor hos privata fastighetsägare i Skellefteå att kräva ersättning för det otjänliga vattnet 2011. För drygt en månad sedan gjordes en överenskommelse med det kommunala bostadsbolaget Skebo att de hyresgäster, som inte kunde använda sitt dricksvatten på grund av misstänkt smitta av cryptosporidium, får en ersättning på fem procent av hyran.
Någon liknande uppgörelse har dock inte kunnat göras med de privata hyresvärdarna trots att saken tagits upp i förhandlingar med Fastighetsägarna i Skellefteå.
I Östersund gick Fastighetsägarna snabbt ut med en rekommendation till sina medlemsföretag om att ersätta sina hyresgäster sedan saken avgjorts i tingsrätten. I Skellefteå har Fastighetsägarna ännu inte kommit med någon sådan rekommendation trots lång betänketid.
– Nu kan vi inte vänta längre. Det är ett märkligt agerande att samma organisation rekommenderar sina medlemmar i Östersund att ersätta hyresgästerna, men inte kan komma med något besked i Skellefteå. Nu tar vi strid för våra medlemmar om det är så att de inte tänker betala, säger Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen.
I dagarna har Hyresgästföreningen därför skickat ut ett brev med en blankett till alla berörda medlemmar som hyr av privata fastighetsägare. Den som vill kräva ersättning uppmanas att fylla i blanketten och skicka den till sin hyresvärd.
Telefonmöte i dag
Johan Östling, styrelseordförande i Fastighetsägarna Norrbygden, säger att man mycket riktigt ännu inte tagit något beslut i frågan.
– Vi ska ha ett telefonmöte i eftermiddag och diskutera vilken rekommendation vi kommer att gå ut med. Du får återkomma till veckan.
Varför har det tagit så lång tid för er att komma fram till något?
– Vi har velat undersöka lite underliggande grejer.
Varför har ni inte gjort som Fastighetsägarna i Östersund, ni tillhör ju samma organisation?
– Det kan hända att det kommer att bli exakt samma agerande från vår sida, det utesluter jag inte, men som sagt, vi ska ha ett möte i eftermiddag när vi beslutar vad vi ska rekommendera, säger Johan Östling.
Uppmanas att deponera hyran
Om Fastighetsägarna skulle neka hyresgästerna ersättning kommer Hyresgästföreningen att hjälpa sina medlemmar att deponera motsvarande summa av hyran hos länsstyrelsen.
Varför måste hyresvärden kompensera hyresgästen när det dåliga vattnet inte var hyresvärdens fel?
– Tillgång till friskt vatten ingår i den hyra du betalar. Om du inte har haft friskt vatten har du enligt hyreslagen rätt till lägre hyra för den tid bristen har funnits, säger Niclas Sundell.
Omkring 1 200 hyresgäster hos privata hyresvärdar i Skellefteå drabbades av det dåliga vattnet.
I dagsläget har cirka 40 procent av Skebos hyresgäster begärt ersättning.
Östersund
I november 2010 förorenades dricksvattnet i Östersund med parasiten Cryptosporidium hominis. Smittan kom från råvattnet i Storsjön.
Fler än 12000 personer uppskattas ha insjuknat med diarréer och mag-, tarmbesvär på grund av parasiten.
Östersunds kommun gick ut med rekommendationer att koka allt vatten innan förtäring.
Dricksvattnet förklarades smittfritt den 18 februari 2011.
Den 29 november beslutade Östersunds tingsrätt att Östersundshems cirka hyresgäster hade rätt till fem procents avdrag på hyran för att de inte kunnat använda vattnet.
Även de privata fastighetsägarna i Östersund, anslutna till Fastighetsägarna MittNord, har beslutat att ersätta sina hyresgäster.
Skellefteå
I mitten av april 2011 stod det klart att ett antal personer i Skellefteå smittats med parasiten cryptosporidium.
Den 19 april gick Skellefteå kommun ut med rekommendationen till de 40000 skelleftebor som fick sitt dricksvatten från vattenverket Abborren att koka det.
Av dem var 4000 hyresgäster hos Skebo och 1200 hyresgäster hos privata fastighetsägare i Skellefteå.
Drygt 6000 skelleftebor tros ha smittats av parasiten.
Kokningen av dricksvattnet pågick i fem månader.