Annons

Hissar med körförbud prövas av Högsta domstolen

Göteborg Ska en fastighetsägare slippa straff efter att ha låtit boende åka i utdömda hissar – om felet rättas till innan straffavgiften döms ut? Svaret riskerar att lamslå framtida tillsyn. Nu avgör Högsta domstolen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/András Frimmel

Omonterade nödtelefoner. Larmknappar som dör vid strömavbrott. Dörrdioder som inte funkar. Det är ett axplock av brister som lett till att hissar i västsvenska trapphus har belagts med körförbud.

Förbudet innebär att ingen får åka i dem förrän felen är fixade, hissen har godkänts i en ny besiktning och kommunen har fått kvitto på det.

Läs ocksåUnderkända hissar körs trots förbud: "Folk kan skadas och till och med dö"

Men så fungerar det långt ifrån alltid i verkligheten. Hem & Hyra har granskat underkända hissar i Västsverige, och kunnat avslöja att fastighetsägare låter folk använda hissarna ändå.

I Göteborg finns en rad exempel på hyresvärdar som dröjt i många månader med att ombesiktiga strulhissar. Detta trots att bristerna alltså bedöms ha ”omedelbar betydelse för säkerhet och hälsa”.

Därför har politikerna i stadens byggnadsnämnd valt att sätta hårt mot hårt. För snart tre år sedan utfärdade de en straffavgift mot ett tjugotal fastighetsägare i staden: 91 000 kronor per hiss.

Annons
Läs ocksåDagmars hiss blev underkänd – har stannat flera gånger

Åtta vägrade betala. De menar att de hann fixa felen och klara ombesiktning innan byggnadsnämnden fattade beslut om straffavgiften, och att det därmed inte fanns någon brist kvar att straffa.

Därför överklagade de byggnadsnämndens beslut – och fick rätt, i flera instanser. Men Göteborgs stad har drivit den principiellt viktiga striden vidare.

– Går du in i en hiss förväntar du dig att vara trygg. Därför tycker vi som tillsynsmyndighet att det här är jätteviktigt. Det är sällan vi driver ärenden med sådan kraft, men det är så pass allvarligt. Folk kan skadas och till och med dö på kuppen. Det får ju bara inte hända, har stadsbyggnadskontorets chefsjurist Sven Boberg tidigare sagt till Hem & Hyra.

Läs ocksåSkandalvärd får 190 000 i straffavgift för farliga hissar

Den senaste domen, från Mark- och miljööverdomstolen, slår också fast att Göteborg visst har rätt att i efterskott straffa värdar som konsekvent slarvar med strulhissar.

Annons

Men nu står det alltså klart att frågan når ända upp till Högsta domstolen. Prövningstillstånd är än så länge beviljat för ett av målen, som gäller en bostadsrättsförening i Göteborg.

Dom väntas framåt våren. Ytterligare tre liknande ärenden har överklagats till Högsta domstolen av olika hyresvärdar i Göteborg.

Fakta: Regler för din hiss
  • Hissen i ditt hus ska normalt genomgå besiktning varje år.
  • Det är hyresvärdens ansvar.
  • Är hissen inte godkänd får den inte användas.
Läs också Larmade om att hissen stannat – kan tvingas betala 80 000 kronor Cykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.