Hjällbobostaden dras in i muthärvan i Göteborg
Det var genom uppgifter i Göteborgs-Posten som det blev offentligt att Hjällbobostaden figurerar i en av de fem parallella förundersökningar som pågår om mutbrott i Göteborgs förvaltningar och bolag.
– Tidningen hade fått uppgiften om vilket bolag det gällde från annat håll och eftersom man redan kände till det här vore det löjligt om jag hade förnekat det, säger statsåklagare Nils- Erik Schultz, som tidigare inte velat uppge vilka bostadsbolag utöver Familjebostäder och Poseidon som förekommer i förundersökningarna.
Det är i förundersökningen mot en 45-årig privat byggföretagare som Hjällbobostaden figurerar. Mannen, som suttit anhållen men som inte häktats, är misstänkt för att via Peab ha skickat falska fakturor till Hjällbobostaden.
45-åringen misstänks även ha haft en medbrottsling en tidigare medarbetare hos byggjätten Peab som hjälpt till med de här transaktionerna. Den tidigare Peab-medarbetaren jobbar inte kvar hos Peab och polisanmäldes av sin förre arbetsgivare den 1 juli i år, misstänkt för ekonomiska oegentligheter.
Hur stora belopp de falska fakturorna uppgår till kan inte statsåklagare Nils-Erik Schultz inte säga i nuläget.
– Men det handlar om åtskilliga hundratusen kronor i alla fall, säger han. Det är fakturor bolaget inte borde ha fått och inte borde ha betalat för.
Några misstankar mot anställda hos Hjällbobostaden finns inte i nuläget.
– Nej, det gör det inte, säger Nils-Erik Schultz . Men vi kommer naturligtvis att hålla förhör med de personer på bolaget som attesterar fakturorna.
Linda Thorsson är informationsansvarig hos Hjällbobostaden och enligt henne har bolaget inte fått någon officiell bekräftelse på att de förekommer i någon av förundersökningarna.
– Men skulle det komma fram att vi har varit inblandade så kommer vi att göra allt vi kan för att medverka i utredningen, säger hon. För sådant här får naturligtvis inte förekomma.
Redan när de första mutmisstankarna mot kommunala bostadsbolag i Göteborg blev kända inledde Framtiden-koncernen, där Hjällbobostaden ingår, en egen granskning av regler och rutiner vid upphandling från privata aktörer. Den sköts av en utomstående konsultfirma och ett av de bolag som granskas är Hjällbobostaden.
– I den granskningen har vi inte hittat något själva som skulle kunna ha föranlett en polisanmälan, säger Linda Thorsson. För då skulle vi naturligtvis ha gjort en sådan. Det finns inte heller några indikationer på att det skulle finnas någon misstänkt inom bolaget.
Sedan tidigare pågår två förundersökningar där kommunala bostadsbolag är inblandade. Den ena gäller en projektledare hos Familjebostäder som är misstänkt för grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman, den andra gäller en anställd hos Bostads AB Poseidon som är misstänkt för ”allvarliga ekonomiska oegentligheter”.
Bägge männen har polisanmälts av sina arbetsgivare och är för närvarande avstängda från sina jobb.